Την παρέμβαση της κυβέρνησης προκειμένου να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των 54 εργαζόμενων του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) χωρίς καμία βλαπτική μεταβολή στα εργασιακά και μισθολογικά τους δικαιώματα, τόσο στην περίπτωση προσωρινού κλεισίματος του εργοστασίου για εκσυγχρονισμό της μονάδας, όσο και στην περίπτωση παραλαβής του έργου από νέο εργολάβο, ζητά με σχετική ερώτηση του ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ Μανόλης Συντυχάκης.
«Μέχρι τώρα, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο ανακύκλωσης και το σωματείο τους, η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, κανένας αρμόδιος φορέας (διαχειρίστρια εταιρεία, ΕΕΑΑ, Δήμος Ηρακλείου, ΕΣΔΑ Κρήτης, Υπουργείο), δεν έχει ενημερώσει υπεύθυνα τους εργαζόμενους για το αν από 1η Νοεμβρίου και έπειτα συνεχίσουν να βρίσκονται στις θέσεις εργασίας τους ή για ακόμη μια φορά βρεθούν αντιμέτωποι με την ανεργία και την ανασφάλεια» τονίζει ο βουλευτής.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΕΕΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης) Α. Ε., με ευθύνη της οποίας λειτουργεί το ΚΔΑΥ, παρά τις συνεχείς οχλήσεις των εργαζομένων αποφεύγει να δώσει την οποιαδήποτε ενημέρωση.
Υπενθυμίζουμε πως στην ΕΑΑΑ συμμετέχει με ποσοστό 35% η ΚΕΔΕ και εποπτικός οργανισμός της είναι ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) που υπάγεται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Υπενθυμίζουμε ακόμη, πως, το ΚΔΑΥ Ηρακλείου Κρήτης το 2015, είχε παραμείνει κλειστό, με ευθύνη του σημερινού εργολάβου για 5 μήνες, με αποτέλεσμα να σταματήσει η ανακύκλωση για τους Νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου.
Το κόστος από την παύση της ανακύκλωσης είναι πολύ μεγάλο για τους 8 Δήμους του Ν. Ηρακλείου και για τους 4 του Ν. Λασιθίου, με τις εκτιμήσεις της τότε δημοτικής Αρχής του Δ. Ηρακλείου ότι από το κλείσιμο του εργοστασίου ο Δήμος είχε καθημερινή ζημιά 800 ευρώ.
Τότε, και μετά από τιτάνιο αγώνα των εργαζομένων για 180 ημέρες, ο εργολάβος αναγκάστηκε σε συμβιβασμό και επαναπροσέλαβε το προσωπικό του εργοστασίου. Είναι πραγματικά προκλητικό έπειτα από 3 χρόνια, 54 οικογένειες να έρχονται ξανά αντιμέτωπες μπροστά στο ίδιο έργο.