Πακιστάν: Σε επίπεδα ρεκόρ η ατμοσφαιρική ρύπανση – Κλείνουν σχολεία

Η πρωτοφανής ατμοσφαιρική ρύπανση στην πακιστανική πόλη Λαχόρη ανάγκασε τις αρχές να κλείσουν όλα τα δημοτικά σχολεία για μια εβδομάδα.

Από τη Δευτέρα, το 50% των εργαζομένων σε γραφεία θα εργάζεται επίσης από το σπίτι, στο πλαίσιο ενός σχεδίου «πράσινου κλειδώματος».

Άλλα μέτρα περιλαμβάνουν την απαγόρευση των μηχανοκίνητων ρικσάου και των πωλητών που ψήνουν μπάρμπεκιου χωρίς φίλτρα.

«Αυτό το νέφος είναι πολύ επιβλαβές για τα παιδιά, οι μάσκες θα πρέπει να είναι υποχρεωτικές στα σχολεία», δήλωσε ο ανώτερος υπουργός Punjab Marriyum Aurangzeb.

Η Λαχόρη, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Πακιστάν, βρέθηκε για δεύτερη φορά στην κορυφή του παγκόσμιου καταλόγου των πόλεων με τον πιο μολυσμένο αέρα.

Ο δείκτης ποιότητας του αέρα, ο οποίος μετρά μια σειρά από ρύπους, ξεπέρασε το Σάββατο το 1.000, πολύ πάνω από το όριο των 300 που θεωρείται «επικίνδυνο» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σύμφωνα με τα στοιχεία του IQAir.

Το επίπεδο των λεπτών σωματιδίων στον αέρα, που είναι τα πιο επιβλαβή για την υγεία, εκτινάχθηκε επίσης πολύ ψηλά, σε επικίνδυνα επίπεδα. Ο Raja Jehangir Anwar, ανώτερος αξιωματούχος για το περιβάλλον, δήλωσε ότι ο «μεγαλύτερος πονοκέφαλος» που προκαλεί το νέφος είναι η πρακτική της καύσης των αποβλήτων των καλλιεργειών, γνωστή ως στάχυα, πέρα από τα ινδικά σύνορα.

Ο Aurangzeb δήλωσε ότι οι αναθυμιάσεις «μεταφέρονται από ισχυρούς ανέμους στο Πακιστάν».

«Αυτό δεν μπορεί να λυθεί χωρίς συνομιλίες με την Ινδία», είπε, προσθέτοντας ότι η επαρχιακή κυβέρνηση θα ξεκινήσει τέτοιες συζητήσεις μέσω του υπουργείου Εξωτερικών.

Η κυβέρνηση καλεί τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους και να αποφύγουν τις περιττές μετακινήσεις. Οχήματα εξοπλισμένα με αντλίες ψεκάζουν νερό στον αέρα για να βοηθήσουν στον έλεγχο του επιπέδου αιθαλομίχλης. Οι οικοδομικές εργασίες έχουν σταματήσει σε ορισμένες περιοχές.

Η κατάσταση θα εκτιμηθεί εκ νέου το ερχόμενο Σάββατο για να διαπιστωθεί αν τα σχολεία θα πρέπει να παραμείνουν κλειστά.

Η εισπνοή τοξικού αέρα μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για την υγεία, όπως εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακές παθήσεις, καρκίνο των πνευμόνων και ορισμένες αναπνευστικές παθήσεις, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Τον περασμένο μήνα απαγορεύτηκε στους μαθητές η άσκηση σε εξωτερικούς χώρους μέχρι τον Ιανουάριο και το ωράριο των σχολείων προσαρμόστηκε ώστε να μην ταξιδεύουν τα παιδιά όταν τα επίπεδα ρύπανσης είναι τα υψηλότερα.

«Ως μητέρα, είμαι γεμάτη άγχος», δήλωσε η 42χρονη Λίλι Μίρζα στο πρακτορείο ειδήσεων AFP. «Πέρυσι δεν ήταν τόσο άσχημα… Κάποιος πρέπει να μας πει τι έχει συμβεί. Μήπως εξερράγη κάπου μια βόμβα ρύπανσης;»

Η κρίση της αιθαλομίχλης είναι χειρότερη το χειμώνα, όταν ο ψυχρός, πυκνότερος αέρας παγιδεύει τους ρύπους πιο κοντά στο έδαφος.