Οριστική συμφωνία Κυπρίων, Ελλάδας και ΑΔΜΗΕ για το καλώδιο της Κύπρου!

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, στο πλαίσιο της καταρχήν συμφωνίας ο ΑΔΜΗΕ θα αποστείλει επιστολή αίτηση να μην προχωρήσει το suspension της κατασκευής του καλωδίου μέχρι την Παρασκευή καθώς η Κύπρος αποδέχθηκε ότι το έργο με αυτό το ρυθμιστικο πλαίσιο είναι μη βιώσιμο και δεσμεύτηκε να το τροποποιήσει με δύο ρυθμιστικές αποφάσεις την Τετάρτη και την Παρασκευή. Εφόσον δεν εκδοθούν οι αναγκαίες αποφάσεις (δύο από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου και μία από την ελληνική ΡΑΑΕΥ) τότε το έργο τίθεται οριστικά σε αναστολή.

Από πλευράς ΑΔΜΗΕ αναμένεται οι αποφάσεις που θα εκδοθούν να καταστήσουν βιώσιμο το έργο ξεμπλοκάροντας την κατασκευή του.

Με βάση τα όσα καταρχήν συμφωνήθηκαν η ΡΑΕΚ θα λάβει απόφαση για το έσοδο και τη ρυθμιζόμενη απόδοση του έργου, η οποία θα είναι τουλάχιστον 8,3% για τα 17 χρόνια λειτουργίας του έργου.

Όσον αφορά στο έσοδο, η ΡΑΕΚ δέχθηκε να δοθούν 125 εκατ. ευρώ έσοδα από τους καταναλωτές για τα 5 χρόνια της κατασκευαστικής περιόδου και τα υπόλοιπα να καλυφθούν με κεφαλαιοποίηση από την ημέρα της λειτουργίας της διασύνδεσης.

Πάντα με βάση τα όσα συμφωνήθηκαν το θέμα της ανάληψης του γεωπολιτικού ρίσκου θα εξεταστεί σε επόμενο στάδιο.

Η οριστική συμφωνία για την άρση του suspension της κατασκευής του καλωδίου αναμένεται να ληφθεί μέχρι την Παρασκευή και αφότου εκδοθούν οι τρεις ρυθμιστικές αποφάσεις, οι δύο από την ΡΑΕΚ και η μία από τη ΡΑΑΕΥ. Η ελληνική απόφαση αφορά στο WACC για την Ελλάδα το οποίο προβλέπεται να είναι 9%.

Αρμοδιες πηγές κάνουν λόγο για πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση η οποία δημιουργεί βάσιμες ελπίδες ώστε η συμφωνία να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την περαιτέρω εξέλιξη του έργου και τα αναγκαία βήματα για την είσοδο επενδυτών και την πρόοδο της κατασκευής της διασύνδεσης.

Σε κάθε περίπτωση, δικαιώνεται η πλευρά του ΑΔΜΗΕ η οποία είχε εξαρχής δηλώσει ότι πρέπει να προσδιοριστεί η περίοδος ανάκτησης του κόστους από την έναρξη της κατασκευής του έργου ειδάλλως αυτό δεν είναι βιώσιμο. Υπογραμμίζεται ότι οι διαπραγματεύσεις από πλευράς ΑΔΜΗΕ έγιναν σε πλήρη συνεργασία και υπό την καθοδήγηση της ελληνικής κυβέρνησης του υπουργείου ενέργειας.

Επιπλέον θα πρέπει να επισημανθεί ότι συμφωνία έρχεται στην κατάλληλη στιγμή καθώς η Τουρκία επιχείρησε με αίτημά της να προχωρήσει τη διασύνδεσης των κατεχομένων με τη γείτονα, αίτημα που μπλοκαρίστηκε στον ENTSO – E (Ευρωπαίος διαχειριστής) με κοινές ενέργειες του ΑΔΜΗΕ και του διαχειριστή του ηλεκτρικού συστήματος της Κύπρου.

Νωρίτερα, η εφημερίδα “Φιλελεύθερος” της Κύπρου είχε μεταδώσει ότι η συμφωνία βασίζεται στην πρόταση που κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός ενέργειας της Κύπρου Γ. Παπαναστασίου και προβλέπει ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα χρηματοδοτεί τις δαπάνες του ΑΔΜΗΕ από το 2025 μέχρι και τη λειτουργία του έργου το 2030 με 25 εκατ. ευρώ το χρόνο, συνολικά με 125 εκατ. Τα χρήματα θα διατίθενται από τα έσοδα του κράτους από την εμπορία δικαιωμάτων ρύπων και όχι απευθείας από τους καταναλωτές κάτι που ήθελε να αποφύγει η κυπριακή πλευρά. Επίσης σύμφωνα πάντα με το Φιλελεύθερο οποιαδήποτε άλλα ποσά κριθούν εύλογα έξοδα του ΑΔΜΗΕ κατά την κατασκευή θα τα ανακτήσει μετά την έναρξη λειτουργίας του έργου μέσω χρέωσης των καταναλωτών.

Η συμφωνία για το μείζον θέμα της ανάκτησης του κόστους κατά την έναρξη της κατασκευής του έργου αίρει το αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί μετά το τελεσίγραφο της εταιρείας Nexans η οποία κατασκευάζει το καλώδιο και η οποία είχε προειδοποιήσει ότι θα προχωρήσει σε αναστολή εργασιών εάν δεν βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ όλων των εμπλεκομένων για τις ρυθμιστικές εκκρεμότητες του έργου.