Η στρατηγική μελέτη για τα κοιτάσματα της Κρήτης

Τα αιτήματα που είχαν απευθύνει στην κυβέρνηση ύστερα από απόφαση του Πανελλαδικού Συμβουλίου τους της 5ης Αυγούστου, με αφορμή και τις φονικές πυρκαγιές, επαναφέρουν οι Οικολόγοι Πράσινοι, με αφορμή τη δημόσια διαβούλευση της Μελέτης που δημοσιεύθηκε από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων Α.Ε.

Σημειώνουν, δε, ότι «ο κώδωνας του κινδύνου για τη κλιματική αλλαγή που ακούστηκε τόσο δυνατά πριν από έναν μήνα δεν επιτρέπεται να ξεχαστεί από την κυβέρνηση και όλο τον πολιτικό κόσμο και τους φορείς της κοινωνίας» και πως «η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για ένα ακόμη πρόγραμμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θάλασσες της Κρήτης δεν μπορεί παρά να αντιμετωπιστεί με ένα ισχυρό ΟΧΙ επί της αρχής».

Οι Οικολόγοι Πράσινοι επαναλαμβάνουν ότι αγωνίζονται για πολιτικές που θα εξασφαλίσουν την ταχεία απεξάρτηση της Ελλάδας από τα ορυκτά καύσιμα και την προτεραιότητα στην εξοικονόμηση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες και το περιβάλλον και σχετικά με το θέμα της ενέργειας, ζητούν:

– Να μην έρθει για κύρωση στη Βουλή καμιά καινούργια σύμβαση για παραχωρήσεις περιοχών για έρευνα και εξορύξεις υδρογονανθράκων και να επανεξεταστούν οι προηγούμενες κυρώσεις με βάση αναβαθμισμένες απαιτήσεις προστασίας του περιβάλλοντος και τον οικονομικό αντίκτυπο στην τοπική και εθνική οικονομία. «Θεωρούμε ότι, βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα (σύμφωνα και με την διεθνή εμπειρία), η χώρα μας μόνο να χάσει έχει από τις εξορύξεις υδρογονανθράκων» τονίζουν.

– Αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου προστασίας για περιοχές Natura 2000, ώστε να αποκλείει τις εξορύξεις υδρογονανθράκων και συνοδών έργων. Αντίστοιχα για περιοχές όπου παράγονται ΠΟΠ και ΠΓΕ, καθώς και την αναβάθμιση των όρων προστασίας των υδάτινων πόρων.

– Απαγόρευση της εξόρυξης φυσικού αερίου με μη συμβατικές μεθόδους (fracking, πυρόλυση, deep drilling).

– Ολοκλήρωση του Εθνικού Μακροχρόνιου Ενεργειακού Σχεδιασμού, με εντατική δημόσια διαβούλευση και τη συμμετοχή όλων των πολιτών-φορέων της κοινωνίας.

– Επιτάχυνση της αναθεώρησης του χωροταξικού για τις Ανανεώσιμε Πηγές Ενέργειας με γνώμονα την προστασία σημαντικών περιοχών Natura και τη φέρουσα ικανότητα των περιοχών, με κριτήρια βιωσιμότητας και όχι μόνο ύψιστης κερδοφορίας.