Λαγοκέφαλος

Μια νέα πραγματικότητα διαμορφώνεται στη θάλασσα της Μεσογείου, σε ό,τι αφορά στα εισβολικά είδη ψαριών, όπως ο λαγοκέφαλος, αφού, σύμφωνα με τους επιστήμονες θα πρέπει να συμφιλιωθούμε μαζί του, καθώς δεν υπάρχει αντιμετώπιση του φαινομένου.

Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε από το Πανελλήνιο Συνέδριο Ιχθυολόγων που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου.

Όπως τονίστηκε στην ειδική συνεδρία με τίτλο: “Οι Λεσεψιανοί μετανάστες και οι επιπτώσεις τους στα Μεσογειακά Οικοσυστηματα”, πρόκειται για “ένα πρόβλημα “που δεν πρόκειται να φύγει, αλλά θα επιδεινωνεται”.

Τα στοιχεία που παρουσίασε η Dr. BellaGalil καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του TelAviv, έδειξαν ότι τα πιο πολλά εισβολικά είδη έχουν καταγραφεί στις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές, μεταξύ των οποίων και στην Κρήτη.

Μαζική η συμμετοχή των ιχθυολόγων στο συνέδριο
Μαζική η συμμετοχή των ιχθυολόγων στο συνέδριο

Ακόμα σε Λίβανο, Ισραήλ, Κύπρο, δηλαδή στη Μεσόγειο γενικά. Οι θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές, όπως είπε, λειτουργούν σαν hot spot για τα εισβολικά είδη.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια από το Ισραήλ: “Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί. Δεν χρειάζεται να δημιουργούμε θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές για να προστατεύουμε τα εισβολικά είδη. Να μάθουμε από τα λάθη μας, γιατί η κατάσταση αναμένεται να χειροτερεψει τα επόμενα χρόνια εξαιτίας της Κλιματικής Αλλαγής”.

Η Κρήτη έχει δεχθεί τον μεγαλύτερο όγκο εισβολικων ειδων (για τα ελληνικά δεδομένα τουλάχιστον), σύμφωνα με τα στοιχεία της κ. Παναγιώτας Περιστερακη από το ΕΛΚΕΘΕ. Όπως επεσήμανε, τα περισσότερα εισβολικα είδη που έχουν περάσει είναι του Ινδικού και του Ειρηνικού Ωκεανού.

“Από το 1982 έως το 2003 έχουμε άνοδο της θερμοκρασίας κατά 3,5 βαθμούς. Η ανατολική Μεσόγειος, που είναι και η πρώτη πύλη υποδοχής, έχει το μεγαλύτερο φόρτο των ξενικων ειδών. Τα εισβολικα είδη μπαίνουν επιθετικά μέσα στο περιβάλλον, δημιουργώντας πρόβλημα” ανέφερε στην δική του παρέμβαση ο κ. Σωτήρης Κυπαρίσσης από το ΙΝΑΛΕ (Ινστιτούτο Αλιευτικών Εφαρμογών).

Όπως υπογραμμίστηκε, το λεοντοψαρο έχει εγκατεστημένους πληθυσμούς στην Κρήτη. Αυτό ίσως σημαίνει ότι οι συνθήκες έχουν γίνει ευνοϊκές για το ίδιο.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι οι λαγοκεφαλοι. Το 2003 εμφανίστηκαν πρώτη φορά στην Τουρκία, το 2005 και το 2010 στην Ελλάδα. Έχει την πιο ισχυρή βιολογική τοξίνη και δεν υπάρχει αντίδοτο σε αυτή. Είναι ένα πάρα πολύ επικίνδυνο είδος που δεν μαγειρεύεται.

Η τοξίνη του είναι εξαπλωμένη παντού. Ακόμα και οι μικροί λαγοκέφαλοι είναι τοξικοί. Αυτοί που κάνουν τη διαλογή θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς η κατανάλωσή του μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο, ενώ δημιουργεί προβλήματα και στα εργαλεία των ψαράδων».