Οι «Δολίνες των Διδύμων», όπως είναι γνωστοί οι κρατήρες, από την πρώτη κιόλας επαφή προκαλούν δέος και είναι τέτοιος ο σχηματισμός τους που γεννάνε διάφορες ιστορίες για το πώς δημιουργήθηκαν.
Το τεράστιο κοίλωμα, η Μεγάλη Σπηλιά όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι, βρίσκεται στην πλαγιά του βουνού βορειοδυτικά του χωριού, ενώ υπάρχει και ένα άλλο μικρότερο, η Μικρή Σπηλιά στην πεδιάδα.
Ο μικρότερος κρατήρας έχει βάθος 80 μέτρα μέσα στα στρώματα των προσχώσεων και η διάμετρος του είναι 150 μέτρα, ενώ λόγω των διαβρώσεων που έχει υποστεί εδώ και χιλιάδες χρόνια, το σχήμα του έχει αποκτήσει μια περίεργη μορφή που το κάνει ακόμα πιο εντυπωσιακό.
Δολίνες των Διδύμων, μια τοποθεσία που εξάπτει τη φαντασία
Οι επιστήμονες εικάζουν ότι πρόκειται για κατακρήμνιση σπηλαίων, αλλά η όψη τους θυμίζει κρατήρες μετεωριτών. Σε κάθε περίπτωση, οι κρατήρες προήλθαν από καθίζηση του εδάφους λόγω των υπόγειων υδάτων του βουνού. Τα πρώτα ίχνη ανθρώπινης παρουσίας, χρονολογούνται από την Ύστερη Νεολιθική Εποχή (4.000-2.800 π.Χ.) και πρόκειται για λίθινα εργαλεία που βρέθηκαν στη Μεγάλη Σπηλιά.
Η αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει στο φως ελάχιστα ευρήματα από την εποχή του Χαλκού (2.800- 1.100 π.Χ.). Αντίθετα εμφανή είναι τα σημάδια από την Κλασική Εποχή (5ος – 4ος αι. π.Χ.), περίοδο ακμής για ολόκληρη την Ερμιονίδα. Το όνομα Δίδυμα το συναντάμε για πρώτη φορά στη λίθινη εποχή, ενώ στην περιοχή αναφέρεται και ο Παυσανίας το 2ο αι. π.Χ.
Το εκκλησάκι της Μεταμόρφωσης σφηνωμένο στο βράχο
Ωστόσο, την προσοχή τραβάνε δύο εκκλησάκια στη μικρή Δολίνη που είναι λαξευμένα στο εσωτερικό του βράχου. Είναι το εκκλησάκι της Μεταμόρφησης προς βορρά και του Αγίου Γεωργίου προς τον νότο.
Μέσα στον Άγιο Γεώργιο υπάρχουν επιγραφές με λατινικούς χαρακτήρες, μία ιστορική επιγραφή που σημειώνει το πέρασμα του Θωμά του Παλαιολόγου, ηγεμόνα της Πελοποννήσου καθώς επίσης και μία παλιά πέτρινη κολυμβήθρα. Ωστόσο, το εκκλησάκι έχει ασβεστωθεί, με αποτέλεσμα να μη φαίνονται οι τοιχογραφίες λαϊκής τεχνοτροπίας (ενδεχομένως να χρονολογούνται από τον 13ο αιώνα) ίχνη των οποίων διατηρούνται μέχρι και σήμερα.
Το εκκλησάκι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος είναι ολόκληρο χτισμένο μέσα στους κάθετους βράχους και θεωρείται μεταγενέστερο από εκείνο του Αγίου Γεωργίου.
Τα Δίδυμα είναι ένα μεγάλο χωριό κοντά στο Κρανίδι, χτισμένο στους πρόποδες του βουνού Δίδυμα. Μέχρι τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο το χωριό λεγόταν Δίδυμοι. Υπάρχουν δύο εκδοχές για την προέλευση του ονόματός του. Η μία θέλει να προήλθε από το όρος Δίδυμο και η δεύτερη ότι υιοθετήθηκε από τα Δίδυμα σπήλαια λίγο έξω από το χωριό.
Αν βρεθείτε στην περιοχή, αξίζει να επισκεφτείτε τη μονή Αγ. Δημητρίου Αυγού που βρίσκεται κοντά στο χωριό Πελεή. Η μονή χτίστηκε στα τέλη του 15ου με αρχές 16ου αι., μέσα σε έναν βράχο. Η κοινότητα του μοναστηριού συμμετείχε ενεργά στην Ελληνική Επανάσταση, με τον Ιμπραήμ να την πυρπολεί το 1825.
Πηγή: exploringgreece.tv