Οι δήμαρχοι της Ανατολικής Κρήτης θέλουν να μπει «κόφτης»  στις ιδιωτικές γεωτρήσεις

Καταιγιστικά αιτήματα δέχεται η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης από τους Δήμους της ανατολικής Κρήτης, για τον έλεγχο των ιδιωτικών γεωτρήσεων, που  εκτιμάται ότι αντλούν ανεξέλεγκτα τεράστιες ποσότητες νερού την ίδια ώρα που ο εφιάλτης της λειψυδρίας γίνεται όλο και χειρότερος.

Το κρίσιμο βέβαια θέμα είναι ποιος θα κάνει αυτούς τους ελέγχους με δεδομένο το γεγονός ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι δραματικά υποστελεχωμένες και το ελάχιστο προσωπικό που έχει απομείνει σε αυτές  προσπαθεί να διαχειριστεί ένα απερίγραπτο όγκο δουλειάς που αντικειμενικά δεν είναι διαχειρίσιμος.

Στο πλαίσιο αυτό γίνονται σκέψεις προκειμένου να ελεγχθούν οι καταναλώσεις ρεύματος των ιδιωτικών γεωτρήσεων και όπου διαπιστώνεται ότι υπάρχει υπερκατανάλωση να επιβάλλονται πρόστιμα.

Αλλεπάλληλα αιτήματα για ελέγχους

Εν χορώ οι Δήμαρχοι σε Ηράκλειο και Λασίθι έχουν προσφύγει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, από την οποία ζητούν ελέγχους και μάλιστα εντατικούς σε όλες τις ιδιωτικές γεωτρήσεις για τις οποίες εκφράζεται η άποψη ότι σε συντριπτικά μεγάλο βαθμό αντλούν το νερό ανεξέλεγκτα, και μάλιστα σε μια χρονική συγκυρία στην οποία τα αποθέματα νερού συνεχώς λιγοστεύουν και είναι ξεκάθαρο ότι θα πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα προστασίας.

Οι Δήμαρχοι τεκμηριώνουν από την πλευρά τους ότι είναι αδιανόητο σήμερα που υπάρχουν τεράστια προβλήματα στην άρδευση και στην ύδρευση και όλα δείχνουν ότι θα έχουμε ένα πάρα πολύ δύσκολο καλοκαίρι, κάποιοι ιδιώτες να υπεραντλούν νερό και να γίνεται κατασπατάληση του πολύτιμου πόρου.

Ωστόσο όπως τονίζει με δηλώσεις της στην «Π» η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Αγγελική Μαρτίνου, δυστυχώς όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες αντιμετωπίζουν οξύτατο πρόβλημα με τη δραματική υποστελέχωσή τους, με αποτέλεσμα οι ελάχιστοι εργαζόμενοι να προσπαθούν να διαχειριστούν ένα απερίγραπτο όγκο δουλειάς και μάλιστα σε μια εξαιρετικά δύσκολη χρονική συγκυρία.

Είναι αντικειμενικά δύσκολο να μπορέσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες με το ελάχιστο προσωπικό τους να καταφέρουν να «οργώσουν» όλες τις ιδιωτικές γεωτρήσεις της ανατολικής Κρήτης.

Η κ. Μαρτίνου ωστόσο εκτιμά ότι μπορεί να γίνει μια διαφορετική διαχείριση, ώστε να ελεγχθούν οι καταναλώσεις ηλεκτρικού ρεύματος σε όλες τις ιδιωτικές γεωτρήσεις και βάση των στοιχείων αυτών θα προκύψουν συμπεράσματα σε σχέση με το αν θα έχουμε υπερκαταναλώσεις ή όχι. Βάση των στοιχείων αυτών θα χρεωθούν και τα ανάλογα πρόστιμα.

Στο μεταξύ οι Δήμαρχοι της ανατολικής Κρήτης είναι στα κάγκελα, καθώς την ίδια ώρα που ο ένας μετά τον άλλο οι Δήμοι από το καλοκαίρι κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αυτό γίνεται μόνο για τα μάτια του κόσμου, αφού κανείς από αυτούς δεν έχει αξιωθεί να δει από την κυβέρνηση ένα σοβαρό χρηματικό ποσό το οποίο θα του δώσει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε γεωτρήσεις για να ανακουφίσει τις αυξημένες ανάγκες ζήτησης νερού.

Όπως είναι γνωστό, οι γεωτρήσεις που ζητούν οι Δήμοι είναι εξαιρετικά κοστοβόρες και οι χρεώσεις αυτές ξεπερνούν τις αντοχές των δημοτικών ταμείων.