Οι μετακινήσεις έχουν περιοριστεί, η βιομηχανική δραστηριότητα έχει μειωθεί. Λένε ότι ο κοροναϊός δεν έφερε μονάχα την …καταστροφή του κόσμου αλλά και ορισμένα καλά, για όσους, βέβαια, θέλουν να βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο.
Ένα από αυτά είναι η αισθητή μείωση των ρύπων στις χώρες, όπου υπήρχε “πάγωμα” όλων των δραστηριοτήτων, κυρίως στην Κίνα και την Ιταλία. Ακόμα και στη χώρα μας, όμως, κάποια σημάδια είναι ορατά, ενώ οι επιστήμονες θα έχουν πιο ολοκληρωμένη εικόνα τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Ο επιστημονικός υπεύθυνος του Εθνικού Δικτύου Κλιματικής Αλλαγής και διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κ. Νίκος Μιχαλόπουλος, αναφέρει στην “Π” πως στην χώρα μας έχει παρατηρηθεί μία σημαντική μείωση των ρύπων, ωστόσο, περισσότερα δεδομένα θα έχει την ερχόμενη Μεγάλη Βδομάδα και κάποια ασφαλή συμπεράσματα θα εξαχθούν λίγο πριν την Κυριακή του Πάσχα.
Ένας λόγος που οι επιστήμονες κρατούν μικρό καλάθι, είναι το γεγονός ότι το προηγούμενο διάστημα είχαμε βροχοπτώσεις, ένα καιρικό φαινόμενο που συνήθως καθαρίζει την ατμόσφαιρα.
Υπενθυμίζεται πως τα μέτρα του αποκλεισμού ξεκίνησαν στην Ελλάδα πριν από περίπου δύο βδομάδες, η απαγόρευση της κυκλοφορίας, με συγκεκριμένες εξαιρέσεις, ισχύει από την Δευτέρα 22 Μαρτίου. Παράλληλα, το διάστημα που μεσολάβησε μέχρι σήμερα, είχαμε αρκετές βροχές, το σκηνικό του καιρού θύμιζε στις περισσότερες περιοχές της χώρας χειμώνα.
Παρόλα αυτά, ήδη έχουμε μία μείωση των ρύπων, κυρίως στην Αθήνα, πόλη που μελετούν κυρίως οι επιστήμονες, της τάξης του 20% με 30%.
“Επειδή, όμως, είχαμε και βροχές, δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο αυτό που βλέπουμε είναι αποκλειστικά λόγω κοροναϊού ή και θέμα μετεωρολογίας. Οπότε, είναι κάτι πάνω στο οποίο δουλεύουμε και θα έχουμε αποτελέσματα σύντομα, λίγο πριν το Πάσχα. Θα συγκρίνουμε και τις ημέρες που έχει καλό καιρό, για να διαπιστώσουμε αν συνεχίζεται η μείωση αυτή”, αναφέρει ο κ. Μιχαλόπουλος.
Τα δεδομένα, πάντως, από τους δορυφόρους, δείχνουν ότι σε χώρες, όπου σημειώθηκε lock down, έκλεισαν, δηλαδή, τα πάντα, σε Κίνα και Ιταλία, είχαμε σημαντική μείωση. Ο λόγος είναι κυρίως ότι σταμάτησαν να κυκλοφορούν αυτοκίνητα, ενώ τα εργοστάσια έβαλαν λουκέτο.
Στη χώρα μας, η βιομηχανία είναι ένας κλάδος που δεν έχει σταματήσει να εργάζεται. Ο κ. Μιχαλόπουλος λέει πως οι πλέον ρυπογόνες επιχειρήσεις είναι τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Όχι μόνο δεν έχουν κλείσει αλλά δουλεύουν και πυρετωδώς, αφού μένουμε όλοι στα σπίτια μας, καταναλώνουμε ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που σημειώθηκαν είχαμε ανάγκη και από θέρμανση.
Η κυκλοφορία, όμως, των αυτοκινήτων έχει σαφώς μειωθεί, σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, προ κοροναϊού εποχή.