Μάχη με τον χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία για την εύρεση επιζώντων από τον φονικό σεισμό των 7,7 βαθμών που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 1.644 ανθρώπους, σύμφωνα με τον απολογισμό του στρατιωτικού καθεστώτος που κυβερνά τη Μιανμάρ.
Με ανάρτηση του, ο γεωλόγος Χαράλαμπος Φασουλάς αναφέρεται στους σεισμολόγος της Μιανμάρ που είχαν εκτιμήσει τα επιμέρους ρήγματα που ενεργοποιήθηκαν και έδωσαν τον μεγάλο σεισμό.
Όμως, σύμφωνα με τον κ . Φασουλά, το επίπεδο ετοιμότητας και ανθεκτικότητας των κτιρίων δεν ήταν αυτό που έπρεπε ενώ όπως τονίζει ”πάνω στα μεγάλα ρήγματα είναι οι πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές’
Η ανάρτηση του Χ. Φασουλά
Οι σεισμολόγοι, παλαιοσεισμολογοι και γεωλόγοι της Μυανμάρ είχαν κάνει εξαιρετική δουλειά μελετώντας τα ίχνη παλαιών σεισμών πάνω στο τεράστιο ρήγμα Sagaing. Είχαν εκτιμήσει τα επιμέρους ρήγματα με τα τμήματα που ενεργοποιήθηκαν και το χρόνο και είχαν αναγνωρίσει το σεισμικό κενό στην περιοχή του μεγάλου σεισμού. Σε εκείνο το τμήμα 200Km έγινε ο μεγαλος σεισμος.
Φαίνεται όμως ότι το επίπεδο προετοιμασίας και η ανθεκτικότητα των κτιρίων δεν ήταν παντού το ίδιο υψηλής με τις συνέπειες που βλέπουμε, γιατί όπως και στην Τουρκία πριν δύο χρόνια, πάνω στα μεγάλα ρήγματα είναι οι πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές