Νέα είδη Δίπλουρων ανακάλυψαν οι σπηλαιολόγοι στην Κρήτη!
Σε μια μονογραφία που δημοσιεύτηκε πρόσφατα από το Ινστιτούτο Σπηλαιολογικών Ερευνών Ελλάδας παρουσιάζεται η κατανομή 87 ειδών Δίπλουρων (Plusiocampinae) στην Ευρω-Μεσογειακή περιοχή. Στην ογκώδη αυτή εργασία περιγράφονται και επτά νέα είδη για την επιστήμη εκ των οποίων τα τέσσερα από την Ελλάδα.
Η γνώση για τη σπηλαιόβια πανίδα της χώρας μας αυξήθηκε σημαντικά καθώς εξετάστηκαν δείγματα από 40 σπήλαια ενώ δείγματα από τουλάχιστον τρία νησιά του Αιγαίου είναι νέα είδη που θα δημοσιευτούν αργότερα.
Το Plusiocampa hoffmanni έχει βρεθεί σε συνολικά 13 σπήλαια της Κρήτης και αφιερώθηκε στη μνήμη του Dr. Hans Lukas “Luc” Hoffmann (23/1/1923 – 21/7/2016), ενός εξαίρετου ανθρώπου, φυσιοδίφη και φιλανθρώπου, ο οποίος βοήθησε στη δημιουργία πολλών διεθνών οργανισμών διατήρησης της φυσικής μας κληρονομιάς (RAMSAR, IUCN, WWF, κ.ά.) και υποστήριξε έρευνα και δράσεις διατήρησης στη Μεσόγειο και αλλού.
Το Plusiocampa rhea που βρέθηκε στο Σπήλαιο Ιδαίο Άντρο ονομάστηκε προς τιμήν της Ρεας, γυναίκας του Τιτάνα Κρόνου και μητέρας των πρώτων θεών της ελληνικής μυθολογίας, που έκρυψε το νεότερο παιδί της -τον Δία- στο Ιδαίο Άντρο για να το σώσει από τον Κρόνο.
Ο διευθυντής του Ινστιτούτου, κ. Καλούστ Παραγκαμιάν, αναφέρει στην «Π» πως το Ινστιτούτο έχει μια πολύ μεγάλη μοναδική συλλογή για εκατοντάδες σπήλαια σε όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Κρήτη.
Η μονογραφία έγινε στο πλαίσιο ενός προγράμματος που έτρεξε από το 2017 ως το 2019 για τη διατήρηση της σπηλαιώδους πανίδας στην Ελλάδα από το ίδρυμα MAVA και τη WWF Ελλάδας. Έγινε μία σειρά από εργασίες σε συνεργασία με ερευνητικά Ιδρύματα και ΑΕΙ της Ελλάδας και όχι μόνο.
Ο κ. Παραγκαμιάν αναφέρει πως τα Δίπτουρα είναι πολύ ιδιαίτερα ζώα και λόγω εμφάνισης, είναι πολύ συγγενικά με τα έντομα, απόλυτα προσαρμοσμένα στην υπόγεια διαβίωση, να ζουν, δηλαδή, βαθιά μέσα στη γη.
Σε αυτή τη μονογραφία που δημοσιεύτηκε πρόσφατα περιγράφτηκε σχεδόν το σύνολο των δειγμάτων του Ινστιτούτου. Από τα σπήλαια της Κρήτης περιγράφηκαν δύο νέα είδη, ένα από το Ιδαίον Άνδρον και ένα που συναντήθηκε σε πολλά σπήλαια, είναι ευρύτατα εξαπλωμένο αλλά δεν ήταν γνωστό μέχρι τώρα.
Το είδος αυτό καταγράφεται από σπήλαια που έχουν μεγάλο βάθος, υπάρχουν και σπήλαια που διανοίχτηκαν πολύ πρόσφατα, όπως είναι ένα που βρέθηκε κατά τη διάτρηση για τη δημιουργία της σήραγγας που τροφοδοτεί πλέον το φράγμα Αποσελέμη, εκεί έγινε αμέσως δειγματοληψία από τον κ. Λαμπρινό, σπηλαιολόγο του τμήματος δυτικής Κρήτης.