“Να σταματήσει το αυθαίρετο έργο και η οπτική ρύπανση στην Παχιά Άμμο”

Μέσω ανοιχτής επιστολής, ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Σταυρού τονίζει ότι ”από την 1η Φεβρουαρίου 2025 έχουν σταματήσει οι εργασίες για την αυθαίρετη κατασκευή του αντλιοστασίου ανεπεξέργαστων λυμάτων Α44 στην Παχιά Άμμο στον Σταυρό Ακρωτηρίου Χανίων μετά την διαρροή αποβλήτων από το εργοτάξιο στη θάλασσα και μετά την παρέμβαση του Λιμενικού”.

Μάλιστα, η λύση που προτείνεται είναι η ”αλλαγή χωροθέτησης του Α44 για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας”.

Η ανακοίνωση:

Να σταματήσει το αυθαίρετο έργο και η οπτική ρύπανση στην Παχιά Άμμο. Αλλαγή χωροθέτησης του Α44 τώρα!

·       Οι εργασίες έχουν σταματήσει εδώ και 2 μήνες

·       Υπάρχει οπτική ρύπανση της περιοχής εν μέσω τουριστικής περιόδου

·       Ο εργολάβος είχε ήδη ζητήσει αλλαγή χωροθέτησης από το 2022

·       Κρίσιμα ερωτήματα για τεχνικά ζητήματα μένουν αναπάντητα

·       Δυσφήμιση του Σταυρού, ενός τουριστικού προορισμού παγκόσμιας εμβέλειας

·       Άμεση ανάγκη διακοπής του έργου και επαναφοράς του χώρου στην πρότερη κατάσταση

Από την 1η Φεβρουαρίου 2025 έχουν σταματήσει οι εργασίες για την αυθαίρετη κατασκευή του αντλιοστασίου ανεπεξέργαστων λυμάτων Α44 στην Παχιά Άμμο στον Σταυρό Ακρωτηρίου Χανίων μετά την διαρροή αποβλήτων από το εργοτάξιο στη θάλασσα και μετά την παρέμβαση του Λιμενικού. Οι λαμαρίνες γύρω από το εργοτάξιο παραμένουν στην θέση τους όπως επίσης και ο τεράστιος λάκκος που έσκαψαν τα συνεργεία απομακρύνοντας μεγάλη ποσότητα άμμου από τη θέση που γίνεται το έργο. Στην εκσκαφή του έργου έχει εισχωρήσει μεγάλη ποσότητα θαλασσινού νερού. Το αυθαίρετο αυτό έργο, που πραγματοποιείται σε ακίνητο του ελληνικού δημοσίου, χωρίς να έχει γίνει παραχώρηση στην Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων (ΔΕΥΑΧ) για την συγκεκριμένη χρήση παραμένει ημιτελές εδώ και δύο μήνες δημιουργώντας οπτική ρύπανση στην περιοχή, δηλαδή διατάραξη και προσβολή της περιβαλλοντικής αισθητικής, εμποδίζει την απρόσκοπτη πρόσβαση στην Παχιά Άμμο και στον σημαντικό αρχαιολογικό χώρο του ενετικού λατομείου, στερώντας από κατοίκους και επισκέπτες ένα δημόσιο αγαθό και εμποδίζει την ομαλή κυκλοφορία στο σημείο.

Παράλληλα όπως προκύπτει από έγγραφο της δικογραφίας, τον Σεπτέμβριο του 2022 δηλαδή δύο μόλις μήνες πριν ξεκινήσουν οι εργασίες για την κατασκευή του Α44, η ΔΕΥΑΧ αποφάσισε την αλλαγή χωροθέτησης, καθώς η χωροθέτησή του αποδείχτηκε ότι ήταν εντός του αιγιαλού!  Το γεγονός αυτό είναι ένα ακόμα αποδεικτικό στοιχείο  ότι το έργο αυτό είναι αυθαίρετο, καθώς οι περιβαλλοντικές άδειες τις οποίες επικαλείται η ηγεσία της ΔΕΥΑΧ ότι έχει λάβει το έργο από το 2016, έχουν δοθεί για ένα έργο που είχε σχεδιαστεί να γίνει σε διαφορετική θέση και όχι στην συγκεκριμένη στην οποία κατασκευάζεται τώρα!

Η ΔΕΥΑΧ μετά τις έντονες αντιδράσεις της Χανιώτικης κοινωνίας δήλωσε ότι θα καταργήσει τους αγωγούς που θα περνούσαν από τον αιγιαλό, καθώς και τον αγωγό υπερχείλισης που θα κατέληγε στη θάλασσα.

Προκύπτουν τα εξής επείγοντα ερωτήματα:

-Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα των εργασιών βάση των περιβαλλοντικών όρων και εάν αυτό τηρείται.

-Με ποια μελέτη και ποια τεχνική λύση θα αντικαταστήσουν τον αγωγό υπερχείλισης που καταργούν; Υπάρχει σήμερα σχετική μελέτη της ΔΕΥΑΧ και εάν ναι γιατί δεν την παρουσιάζει;

-Που θα πηγαίνουν τα λύματα που όπως προβλέπει και η αρχική μελέτη της ΔΕΥΑΧ, κάποια στιγμή υπερχειλίζουν και κάπου πρέπει να διατεθούν;

Η αλλαγή χωροθέτησης του Α44 για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας είναι η μόνη λύση.  Όταν υπάρχει πολιτική βούληση, σεβασμός στους πολίτες και τη φύση, δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Να θυμίσουμε ότι στην περίπτωση του αντλιοστασίου στον Καλαθά, η ΔΕΥΑΧ προχώρησε σε αλλαγή χωροθέτησης, τόσο λόγω των αντιδράσεων κατοίκων αλλά και λόγω της άμεσης γειτνίασης του με τον υγρότοπο στην εκβολή του Καλαθορέματος. Επίσης ένα αντλιοστάσιο λυμάτων στην περιοχή της Αγυιάς μεταφέρθηκε τελικά σε απόσταση 400 μέτρων επειδή ήταν κοντά στη λίμνη της Αγυιάς.

Δυστυχώς ο Δήμαρχος Χανίων και Πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ Παναγιώτης Σημανδηράκης συνεχίζει ακόμα και σήμερα τη δυσφήμιση του Σταυρού-ενός τουριστικού προορισμού παγκόσμιας εμβέλειας-, ισχυριζόμενος σε δηλώσεις του ότι τα λύματα των κατοίκων καταλήγουν στην θάλασσα και στο περιβάλλον. Του είναι προφανώς παντελώς αδιάφορο ότι στο Μητρώο Ταυτοτήτων Υδάτων Κολύμβησης της Ελλάδας τόσο τα ύδατα στην παγκοσμίως πασίγνωστη και πολυσύχναστη παραλία «Ζορμπάς» στο λιμανάκι του Σταυρού όσο και στην Παχιά Άμμο χαρακτηρίζονται ως «εξαιρετικής ποιότητας»!   Ο ισχυρισμός του του ότι «κάποιοι ελάχιστοι»  οι οποίοι «επιδιώκουν δημοσιότητα» αγωνίζονται, προσβάλει κάθε νοήμονα κάτοικο της πόλης, τους επιχειρηματίες της περιοχής αλλά και τους δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες του Νομού Χανίων από άλλες χώρες του κόσμου που έχουν υπογράψει για την προστασία της Παχιάς Άμμου και παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις. Προσβάλει επίσης και τις δεκάδες περιβαλλοντικές οργανώσεις και ομάδες ανά την Ελλάδα οι οποίες στηρίζουν τον αγώνα για την αλλαγή χωροθέτησης του Α44.”, καταλήγει η ανακοίνωση.