Ο κρητικός αγριόγατος

Έκανε την εμφάνισή του για να μας θυμίζει ότι είναι… παρών!

Το αιλουροειδές που απελευθερώθηκε στο φυσικό του περιβάλλον, σε περιοχή του Ομαλού, σε τοποθεσία που επιλέχτηκε από τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, φαίνεται πως είναι ο περίφημος κρητικός αγριόγατος.

Όπως διαπιστώθηκε, με τη συνδρομή των κτηνιάτρων, πρόκειται για ένα υγιές, θηλυκό άτομο, βάρους 3,3 κιλών απροσδιόριστης ηλικίας, αν και – με βεβαιότητα μεγαλύτερης του ενός έτους. Η εμφάνιση και η συμπεριφορά του ζώου αποτελούν σοβαρές ενδείξεις ότι όντως πρόκειται για τον κρητικό αγριόγατο (Felis silvestris cretensis), κάτι που αναμένεται να επιβεβαιωθεί και από τις εργαστηριακές αναλύσεις των δειγμάτων.

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης  – Πανεπιστήμιο Κρήτης θα ήθελαν να ευχαριστήσουν τη Διεύθυνση Δασών Χανίων για την άμεση ενημέρωση και τη συνεργασία, καθώς επίσης το κτηνιατρείο του κ. Χατζηδάκη Ελευθέριου και τους κτηνιάτρους που αναισθητοποίησαν το ζώο, έλεγξαν την υγεία του και πραγματοποίησαν τη λήψη δείγματος αίματος. Τέλος, ευχαριστούν τον κτηνοτρόφο που αν και παγίδευσε ένα άγριο ζώο, ειδοποίησε τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Η εμφάνισή του

Όπως είναι γνωστό, την προηγούμενη βδομάδα ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς ενημερώθηκε ότι έχει παγιδευτεί αιλουροειδές στην περιοχή του Ομαλού, το οποίο φυσιογνωμικά έμοιαζε με κρητική αγριόγατα (Felis silvestris cretensis).

Ο κρητικός αγριόγατος

Το ζώο είχε παγιδευτεί από βοσκό της περιοχής και είχε παραδοθεί στη Διεύθυνση Δασών Χανίων η οποία επιλήφθηκε του περιστατικού. Στελέχη του Φορέα μετέβησαν στον Ομαλό όπου παρέλαβαν το ζώο, το οποίο στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε κτηνιατρείο στα Χανιά προκειμένου να αναισθητοποιηθεί και να ληφθούν φωτογραφίες, δείγματα και σωματομετρικά στοιχεία.

Για τη συλλογή των στοιχείων αυτών ο Φορέας Διαχείρισης συνεργάστηκε με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – Πανεπιστήμιο Κρήτης ώστε να διασφαλιστεί ότι θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία και ότι θα ληφθούν όλα τα στοιχεία που είναι απαραίτητα. Ακολούθως το ζώο μεταφέρθηκε σε ασφαλή χώρο στα γραφεία του Φορέα Διαχείρισης για να συνέλθει από τη νάρκωση και να ηρεμήσει.

Τώρα, το ζώο βρίσκεται στο φυσικό του περιβάλλον.