Μωρό caretta caretta στην παραλία: τι πρέπει να κάνουμε

Καλό είναι λοιπόν να γνωρίζουμε κάποια απλά πράγματα, για να ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε (ή τι να μην κάνουμε) αν συναντήσουμε μία φωλιά χελώνας καρέτα καρέτα ή ακόμη και χελωνάκια στην παραλία.

Μπορεί το να συναντήσεις χελωνάκια νεοσσούς να φαντάζει σπάνιο, αλλά πιστέψτε με καθόλου σπάνιο δεν είναι ειδικά σε ορισμένες περιοχές !

Στις παραλίες λοιπόν που οι χελώνες βγαίνουν για να γεννήσουν τα αυγά τους, χρειάζεται να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όλοι μας. Αν δούμε φωλιά στην παραλία δεν πλησιάζουμε και κυρίως δεν πειράζουμε τίποτα.

Αποφεύγουμε να βάλουμε ομπρέλες και ξαπλώστρες πάνω από τη φωλιά. Δεν τρέχουμε με αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες από πάνω, δεν αφήνουμε σκυλιά να την σκάψουν. Δεν είναι παιχνίδι μια φωλιά ούτε ευκαιρία για να κάνουμε εξερεύνηση.

Πρέπει να σεβαστούμε τη φύση και να την αφήσουμε στην ησυχία της για να κάνει τη δουλειά της.

Μόλις δούμε ίχνη από χελώνα ή ίχνη από χελωνάκια, ειδοποιούμε για τη θέση τους τον ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογο για την προστασία θαλάσσιας χελώνας στα τηλ.: 210 8982 600, 6932 640 949 ή με email στο [email protected]

Μόλις δούμε νεοσσό να σκάει από την άμμο

Αν πρόκειται για ερημική παραλία όπου δεν υπάρχουν απειλές για την πιθανή φωλιά, είναι καλύτερο να αφήσουμε τη φύση ανενόχλητη και να μην λαμβάνονται ειδικά μέτρα προστασίας.
Δεν πρέπει να σκάψει κανείς. Αν κάποιος νομίζει ότι χρειάζεται κάποια προστασία η πιθανή φωλιά θα πρέπει να ενημερώσει το Λιμεναρχείο.

Αν στην παραλία υπάρχουν απειλές για την πιθανή φωλιά και κριθεί ότι η πιθανή φωλιά διατρέχει κίνδυνο καταστροφής (π.χ. ομπρέλα πάνω από το ίχνος, φωτορύπανση), τότε προτείνεται:

  • η τοποθέτηση ενημερωτικής πινακίδας στην άκρη του ίχνους και η
  • άμεση ενημέρωση της οικείας Λιμενικής αρχής ώστε να ληφθούν κάποια μέτρα προστασίας με την έγκριση της λιμενικής αρχής (π.χ. περίφραξη χώρου πέριξ της πιθανής φωλιάς, μεταφορά ομπρέλας, σβήσιμο φώτων).
  • αν υπάρχουν μαγαζιά στην παραλία θα ενημερωθούν από το λιμεναρχείο ότι σε 2 μήνες θα έχουμε γεννητούρια. Οπότε καλό θα είναι να μην υπάρχουν φώτα στην παραλία μετά τις 11 το βράδυ. Πρέπει να σεβαστούμε τη φύση και να την αφήσουμε στην ησυχία της για να κάνει τη δουλειά της.

Στον δρόμο προς τη θάλασσα

Αν είμαστε τυχεροί μπορεί κάποια στιγμή να δούμε πολλά (ή έστω μόνο ένα) χελωνάκια να ξεπροβάλλουν από τη φωλιά τους. Πρέπει ξέρουμε όμως ότι λόγω της φασαρίας και του τεχνητού φωτισμού) μπερδεύονται και αντί για τη θάλασσα παίρνουν την αντίθετη κατεύθυνση. Εκεί δηλαδή που υπάρχει φως και φασαρία.

Αυτό συμβαίνει γιατί κανονικά τα χελωνάκια ακολουθούν το φως του φεγγαριού προς τη θάλασσα και τον ήχο από τα κύματα. Έτσι καταλαβαίνουν προς τα που πρέπει να πάνε. Τα φώτα των μαγαζιών όμως και η φασαρία τα μπερδεύουν. Είναι συνηθισμένο φαινόμενο σε τέτοια μέρη να συναντάς χελωνάκια χαμένα. Άλλα μπλεγμένα σε θάμνους και άλλα χαμένα μέσα σε ταβέρνες και καφετέριες. Ακόμα χειρότερα είναι να τα βρίσκεις ήδη νεκρά.

Ευτυχώς όμως μερικά έχουν πείσμα και ζουν αρκετή ώρα ακόμα και κάτω από τέτοιες συνθήκες!

Να θυμάστε πως οι θαλάσσιες χελώνες ανήκουν στην κατηγορία των άγριων ζώων κι έτσι πρέπει να αντιμετωπίζονται. Διαφορετικά μπορεί να γίνουν αρκετά επικίνδυνες στην προσπάθειά τους να προστατέψουν τη ζωή τους ή τη φωλιά τους.

Μωρό caretta caretta στην παραλία: μπορούμε να τα βοηθήσουμε τους νεοσσούς;

Φυσικά και μπορούμε! Αν είναι νύχτα, και το μπαράκι κλείσει τα φώτα με ένα καθαρό πλαστικό γάντι μπορούμε να τα πιάσουμε και να τα προσανατολίσουμε προς τη θάλασσα. Αν έχουν δυνάμεις θα προχωρήσουν μόνα τους προς το νερό. Αν βλέπουμε ότι δυσκολεύονται γιατί η άμμος είναι δύσβατη τότε με τα χέρια μας ανοίγουμε στην άμμο ένα ίσιο αυλάκι που να οδηγεί στη θάλασσα. Μετά αφήνουμε το χελωνάκι να διασχίσει το δρομάκι που σκάψαμε.

Κατά τη διαδρομή καλό είναι να ρίχνουμε φως με έναν φακό ή απλά με κινητό τηλέφωνο στον δρόμο ώστε να το οδηγήσουμε καλύτερα στο νερό. Αν είναι μέρα, κάνουμε το ίδιο και επιπλέον τα βρέχουμε με λίγο θαλασσινό νεράκι.

Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε (με το αυλάκι – δρομάκι) ακόμη κι αν τα χελωνάκια δεν έχουν πάρει λάθος δρόμο. Την ώρα που ξεμυτάνε από τη φωλιά τους, το μονοπάτι που θα σκάψουμε με τα χέρια μας θα τα οδηγήσει με ασφάλεια στο νερό. Επιπλέον, αυτό είναι μια εμπειρία που τα παιδιά (αλλά και οι μεγάλοι) θα θυμούνται για καιρό!

Ας προστατέψουμε όσο μπορούμε τη θαλάσσια χελώνα καρέτα καρέτα – είναι είδος προς εξαφάνιση και είναι κρίμα…

 

ΠΗΓΗ: karidotsouflo.gr