Μόλυνση περιβάλλοντος

Από τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη

Σε μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης αναφέρεται στην αξία της διαφύλαξης του περιβάλλοντος και τις στρατηγικές επιλογές της Περιφέρειας Κρήτης για το περιβάλλον και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

«Η 5η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, διατηρεί στο προσκήνιο την ανάγκη για το σχεδιασμό και την εφαρμογή πολιτικών για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την κλιματική αλλαγή. Ύστερα, μάλιστα, από την πανδημία του κοροναϊού που ανέδειξε τη σημασία για την αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης για τον συντονισμό κρατών σε διεθνές επίπεδο, για την ανάγκη της συνεργασίας και της αλληλεγγύης, οι προκλήσεις που σχετίζονται με το περιβάλλον καθιστούν ακόμα περισσότερο, αναγκαίες τις πρωτοβουλίες που θα επιταχύνουν τη μετάβαση στη βιώσιμη και ποιοτική ανάπτυξη.

Οι διεθνείς συμφωνίες, όπως η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, μπορούν να καθιερωθούν ως οι βάσεις για τη μείωση των συνεπειών της περιβαλλοντικής κρίσης, μέσα από τη μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία, με μηδενικές καθαρές εκπομπές άνθρακα, με προστασία του περιβάλλοντος και μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.

Ως Περιφέρεια Κρήτης, μέσα από τον Περιφερειακό Σχεδιασμό για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, των γεωχωρικών δεδομένων, με πρωτοποριακές δράσεις όπως το safecrete, που αποτυπώνει τη νέα δυναμική της Περιφέρειας, για την ασφάλεια και την προστασία των φυσικών πόρων, τη διαχείριση ακραίων καιρικών φαινομένων και τελικά τη διαφύλαξη της κλιματικής ισορροπίας του νησιού, και βεβαίως μέσα από τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμάτων, έχουμε θέσει τις βάσεις για την περιβαλλοντική αειφορία στο νησί τα επόμενα χρόνια».

 

Από τον δήμαρχο Μαλεβιζίου

«Το Μαλεβίζι αλλάζει και γίνεται πράσινο» αναφέρει με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας, ο οποίος και αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η βιωσιμότητα είναι δικαίωμα στο μέλλον. Το Μαλεβίζι τιμά το δικαίωμα αυτό στην πράξη.  Μελετημένα, συστηματικά και στοχευμένα. Ο δικός μας δρόμος στην αειφορία υπηρετεί με συνέπεια το περιβάλλον. Όχι αποσπασματικά. Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος σήμερα και συμφωνούμε ότι το Μαλεβίζι αλλάζει και γίνεται «πράσινο», υιοθετώντας με συνέπεια πολιτικές:

  • εξοικονόμησης ενέργειας: αναβαθμίζουμε ενεργειακά τα σχολικά κτήρια
  • κυκλικής οικονομίας: με σχεδιασμό ειδικών προγραμμάτων βιοαποβλήτων και οικιακής κομποστοποίησης.
  • μικροκινητικότητας: με δράσεις και υποδομές τις φιλικές προς το περιβάλλον μετακινήσεις.
  • ηλεκτροκίνησης: με χωροθέτηση σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε όλο τον Δήμο (ΣΦΗΟ).
  • ενίσχυσης του πρασίνου: με αναπλάσεις που απελευθερώνουν δημόσιο χώρο και δημιουργούν νέους πνεύμονες πρασίνου.
  • περιβαλλοντικά φιλικές: με χρήση ειδικών υλικών στις παρεμβάσεις σε υποδομές».

Αναφέρεται ότι όπως τονίζεται σε σχετικό δελτίο του Δήμου «ο Δήμος Μαλεβιζίου με στοχευμένες δράσεις αποσκοπεί στη μείωση του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος και την προώθηση πρακτικών βιωσιμότητας για την τοπική κοινωνία. Με συνεπή σχεδιασμό λαμβάνονται μέτρα που αποδίδουν στο Μαλεβίζι «πράσινο» πρόσημο, ευαισθητοποιώντας, παράλληλα, τους πολίτες στην υιοθέτηση καλών περιβαλλοντικών πρακτικών.

 

Από τον ΕΣΔΑΚ

Ανακοίνωση για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος εξέδωσε ο ΕΣΔΑΚ.  Στην ανακοίνωση αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος που επικεντρώνεται το 2023 στην καταπολέμηση της ρύπανσης από τα πλαστικά. Ο ΕΣΔΑΚ με το έργο, τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις που σχεδιάζει, στοχεύει στη γρήγορη μετάβαση στην κυκλική οικονομία.

Με τη στήριξη της κεντρικής κυβέρνησης και της Περιφέρειας Κρήτης εξασφαλίστηκαν οι αναγκαίες χρηματοδοτήσεις και ωριμάσαν έργα  σε όλη την περιοχή ευθύνης του φορέα. Δημιουργήθηκαν εστίες ανάπτυξης της κυκλικής οικονομίας και τα επόμενα χρόνια αναμένεται να κλείσει αυτός ο κύκλος και να καρπωθούν οι τοπικές κοινωνίες τα περιβαλλοντικά και αναπτυξιακά αποτελέσματα που απορρέουν από τη λειτουργία των ολοκληρωμένων εγκαταστάσεων μας.

Όπως όλοι γνωρίζουμε ο ΕΣΔΑΚ εγκαινίασε το εμβληματικό έργο της ΜΕΑ Αμαρίου που αποτελεί την πλέον προηγμένη τεχνολογική εγκατάσταση διαχείρισης αποβλήτων στην χώρα μας. Ειδικά για τα πλαστικά απόβλητα προβλέπεται ανάκτηση:

  • Φιλμ σε ποσοστό τουλάχιστον 65% επί του εισερχομένου ρεύματος,
  • PET σε ποσοστό τουλάχιστον 60% επί του εισερχομένου ρεύματος,
  • ΡΡ-ΡΕ σε ποσοστό τουλάχιστον 50% επί του εισερχομένου ρεύματος.

Αντιμετωπίζουμε την πρόκληση των πλαστικών με αποτελεσματικό και πρακτικό τρόπο. Φιλοδοξούμε στο άμεσο μέλλον να είμαστε σε θέση να πετύχουμε ακόμα υψηλότερους στόχους ανάκτησης.  Συνεχίζουμε το έργο μας με την παρακολούθηση της υλοποίησης των δύο άλλων Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων στο Ηράκλειο και στη Σητεία με στόχο την έγκαιρη ολοκλήρωσή τους.

Παράλληλα, προωθούμε καινοτόμες ενέργειες όπως προβλέπονται από τον περιφερειακό σχεδιασμό (ΠΕΣΔΑΚ) και τα τοπικά σχέδια διαχείρισης των δήμων, ειδικότερα την πιλοτική μονάδα παραγωγής βιοπλαστικού, τις πράσινες γωνιές, τα πράσινα σημεία και τους σταθμούς μεταφόρτωσης που αναμένεται να αναβαθμίσουν περαιτέρω την διαδικασία της διαχείρισης των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης.

Επίσης, προετοιμάζουμε τη λειτουργία των Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων στην Ιεράπετρα και στις Αρχάνες ενώ προχωράμε τον σχεδιασμό και προγραμματισμό Δράσεων Διαλογής στην Πηγή για τους Δήμους–Μέλη μας. Τέλος, ολοκληρώνουμε τις μελέτες και αναζητούμε χρηματοδοτήσεις για να πετύχουμε την ενεργειακή και κλιματική ουδετερότητα των εγκαταστάσεων μας μειώνοντας το κόστος λειτουργίας. Δημιουργήσαμε ακόμα πιο στέρεες βάσεις και συνεχίζουμε σε δυναμική τροχιά.

Με όλες τις δυνάμεις μας σε συνεργασία με τους δήμους μέλη μας επιδιώκουμε να προστατεύσουμε το περιβάλλον και να διασφαλίσουμε την βιωσιμότητα του νησιού μας συμβάλλοντας ταυτόχρονα σε μια δίκαιη πράσινη μετάβαση στην Κρήτη. Αυτός είναι ο στόχος μας».