, υπογράφηκε συμφωνητικό συνεργασίας ανάμεσα σε Πανεπιστήμιο Κρήτης - ΜΦΙΚ και ΕΛΚΕΘΕ

Ένα αποφασιστικό βήμα στην κατεύθυνση της ολοκληρωμένης καταγραφής της βιοποικιλότητας, τόσο του χερσαίου όσο και του θαλάσσιου περιβάλλοντος της Κρήτης, αποτελεί η επιστημονική σύμπραξη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (ΜΦΙΚ), του Πανεπιστημίου Κρήτης  και του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) με στόχο τη δημιουργία ενοποιημένων βιολογικών συλλογών και την ψηφιακή καταγραφή της βιοποικιλότητας. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράφηκε συμφωνητικό συνεργασίας ανάμεσα σε Πανεπιστήμιο Κρήτης – ΜΦΙΚ και ΕΛΚΕΘΕ.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωσή τους, «οι ελληνικές Συλλογές Φυσικής Ιστορίας (ΣΦΙ), εκτός από πολύτιμη πολιτιστική κληρονομιά, αποτελούν μία ανεκτίμητη εθνική υποδομή για τη μελέτη και εκτίμηση της βιοποικιλότητας, και τη συσχέτισή της με τις περιβαλλοντικές αλλαγές στην πάροδο των χρόνων.

Στο πλαίσιο αυτό η σύμπραξη μεταξύ του Πανεπιστημίου Κρήτης – ΜΦΙΚ και του ΕΛΚΕΘΕ αποτελεί μια εξαιρετική προοπτική, που θα επιτρέψει τη φυσική και ηλεκτρονική καταγραφή της βιοποικιλότητας, τόσο του χερσαίου όσο και του θαλάσσιου περιβάλλοντος, επιτρέποντας έτσι μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση και μελέτη της.

Το ΕΛΚΕΘΕ, από σήμερα θα εμπλουτίζει τις συλλογές του ΜΦΙΚ, παραχωρώντας δείγματα διαφόρων φυτικών και ζωικών ειδών, από όλα τα υδάτινα και θαλάσσια οικοσυστήματα που μελετά. Το ΜΦΙΚ θα φροντίζει για την τακτοποίησή τους σε καθεστώς μουσειακών συλλογών, κάνοντάς τα εύκολα προσβάσιμα στην ερευνητική κοινότητα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Θεωρώντας ευρύτερα το θέμα, οι ΣΦΙ στην Ευρώπη περιλαμβάνουν 1,5 δισεκατομμύριο δείγματα κατανεμημένα σε 120 ιδρύματα.

Αυτά τα δείγματα αντιπροσωπεύουν το 55% των δειγμάτων παγκοσμίως και το 80% της παγκοσμίως περιγεγραμμένης βιοποικιλότητας.  Οι ιλιγγιώδεις αυτοί αριθμοί δείχνουν την πολύ μεγάλη δυναμική, αλλά και ταυτόχρονα την αντίστοιχα μεγάλη ανάγκη για διασύνδεση και ομογενοποίηση.

Δεδομένης της παράδοσης, εμπειρίας, καταγεγραμμένου έργου, δυναμικής, εθνικού και διεθνούς δικτύου συνεργασιών του ΜΦΙΚ και του ΕΛΚΕΘΕ, πιστεύουμε ότι η Περιφέρεια Κρήτης αποτελεί τη φυσική έδρα εθνικών υποδομών με διεθνή διάσταση για την έρευνα, καταγραφή, μελέτη και παρακολούθηση της βιοποικιλότητας, όχι μόνο στον χερσαίο, νησιωτικό και θαλάσσιο εθνικό χώρο, αλλά και σε κλίμακα ανατολικής Μεσογείου.  Η διάσταση αυτή αποτελεί μέγιστο κεφάλαιο για τη χώρα και όχημα διπλωματικής και πολιτισμικής αποδοχής και εμβέλειας».