Ο κ. Φασουλάς παρουσιάζει τις δράσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, στο πλαίσιο του έργου
Ο κ. Φασουλάς παρουσιάζει τις δράσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, στο πλαίσιο του έργου

Προσφέρονται για ενημέρωση αλλά και διασκέδαση! Οι νέες εφαρμογές προβολής και ανάδειξης του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO του Ψηλορείτη που παράχθηκαν μέσα από το έργο GEO-IN “Γεωτουρισμός στα νησιωτικά Γεωπάρκα” και η δυνατότητα χρήσης τους από την τοπική κοινωνία παρουσιάστηκαν χθες στην πρώτη ετήσια συνάντηση – ενημέρωση για το έργο RURITAGE που έγινε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Η παρουσίαση έγινε από τον Δρ Χαράλαμπο Φασουλά, ΕΔΙΠ του Ιδρύματος, υπεύθυνο τμήματος Γεωποικιλότητας του μουσείου, συντονιστή του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων και επικεφαλής υπεύθυνο του Γεωπάρκου Ψηλορείτη.

Οι νέες εφαρμογές, λοιπόν, δίνουν τη δυνατότητα απομακρυσμένης «επίσκεψης» στα γεωπάρκα, σε θέσεις δυσπρόσιτες, ακόμα και σε ΑμεΑ, και οργάνωσης επισκέψεων. Χρησιμοποιούν σύγχρονες τεχνολογίες, φιλικές στο χρήστη και τις νέες ηλικίες, με δυνατότητα εύκολου εμπλουτισμού και αναβάθμισης.

Προσφέρονται δωρεάν από τα Γεωπάρκα Ψηλορείτη και Σητείας και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης. Σημειώνεται πως στο έργο GEO-IN INTERREG Ελλάδα-Κύπρος, συντονιστής εταίρος είναι το AKOMM Ψηλορείτης ΑΕ ΟΤΑ, και εταίροι είναι τα Γεωπάρκα Λέσβου, Ψηλορείτη, Σητείας, Τροόδους και Δασική Υπηρεσία Κύπρου, το ΜΦΙΚ-ΠΚ.

Διαρκεί δύο χρόνια και ολοκληρώνεται τον τρέχοντα μήνα. Στις δράσεις του μουσείου περιλαμβάνονται οι αφηγηματικοί χάρτες (storytelling maps).  Για το γεωπάρκο του Ψηλορείτη (κυρίως, αλλά και της Σητείας) δημιουργήθηκε ένας ψηφιακός αφηγηματικός χάρτης που μπορεί να συνδυάσει πλήθος πληροφοριών και δεδομένων σε μια ολοκληρωμένη «ιστορία» ψηφιακής περιήγησης στο πάρκο και τα χαρακτηριστικά του.

Προς το παρόν λειτουργεί για κινητές και σταθερές συσκευές, μόνο στα αγγλικά. Δίνει τη δυνατότητα είτε συνολικά, είτε ανά περιοχή, γεωδιαδρομή (φίλτρο), να παρουσιαστούν επίγεια ή εναέρια σφαιρικά πανοράματα, εικόνες και βίντεο.

Στη γεωδιαδρομή της Μύγιας προσφέρεται επιπλέον και εικονική 3-D περιήγηση με περίπου 200 σημεία θέας. Ακόμα, τα σφαιρικά πανοράματα προσφέρουν τη δυνατότητα ερμηνείας του τοπίου και των γεωλογικών χαρακτηριστικών μέσω επεξηγηματικών σχημάτων και εικόνων.

Ο διαδραστικός χάρτης Ψηλορείτη αποτελεί έναν ψηφιακό χάρτη προσαρμοσμένο σε κινητές και σταθερές συσκευές, που λειτουργεί μέσω WEB. Ο χάρτης βασίζεται σε ARC-GIS και ψηφιακή γεω-βάση του ΜΦΙΚ που μπορεί εύκολα να ανανεώνεται και τροφοδοτείται.

Χωρίζεται σε δύο μέρη, το χάρτη και τα περιεχόμενα, τα οποία αλληλεπιδρούν. Ο χάρτης προβάλει γεωγραφικά, γεωλογικά, περιβαλλοντικά, πολιτισμικά και γεωτουριστικά δεδομένα των γεωπάρκων.  Πατώντας σε οποιοδήποτε σημείο ενδιαφέροντος στο χάρτη εμφανίζεται η πληροφορία στο δεξιό μέρος με κείμενο και εικόνα.

Το ίδιο συμβαίνει και αντίστροφα. Επίσης, δημιουργήθηκαν με τη χρήση του διαδραστικού χάρτη, τρία σημεία πληροφόρησης, στα Ανώγεια, το Μέρωνα και το ΜΦΙΚ Αντίστοιχος χάρτης με του Ψηλορείτη είναι και αυτός του Γεωπάρκου Σητείας.

Με τους χάρτες αυτούς προβάλλονται επίσης οι συνεργαζόμενες επιχειρήσεις των γεωπάρκων και μέσω αυτών και τα γεωτουριστικά και λοιπά τοπικά προϊόντα. Μέσω των διαδραστικών χαρτών ο «επισκέπτης» πληροφορείται επίσης και για τα υπόλοιπα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO.

Γεω-εκπαίδευση

Στα πλαίσια του έργου σχεδιάστηκαν τρεις εφαρμογές Android για κινητές συσκευές με στόχο τη διερευνητική μάθηση στην ύπαιθρο. Λειτουργούν μόνο με το GPS και χωρίς δίκτυο. Βασίζονται στο παιγνίδι κρυμμένου θησαυρού με στόχο την περιήγηση, ανακάλυψη, γνώση και απόλαυση των δύο γεωπάρκων.

Λειτουργούν μόνο στις δύο διαδρομές του Ψηλορείτη («Στο δρόμο της Μύγιας» και «Στον ωκεανό των Γωνιών») και σε μία της Σητείας («Στο δρόμο του Νερού»).

Παρέχονται δωρεάν από το Google Play.  Το μουσείο συμμετείχε με δείγματα και πληροφοριακό υλικό στην Περιοδική Έκθεση GEOIN «Μνήμες Γαίας» για τη γεωποικιλότητα των ελληνικών και κυπριακών γεωπάρκων.

Φιλοξενήθηκε αρχικά στην Αθήνα, μετά στη Λευκωσία, Σητεία, Ρέθυμνο, Ηράκλειο (ΜΦΙΚ) και Λέσβο. Παράλληλα, δημιουργήθηκε το Κέντρο πληροφόρησης δεινοθήριου της Σητείας, στην παραλία της πόλης με πληροφοριακό υλικό και αντίγραφο της σιαγόνας του απολιθώματος.