Μάζεψαν τα σκουπίδια από την παραλία του Τομπρούκ

Θαλάσσιοι πράκτορες σώζουν τις ακτές!

Χθες ολοκληρώθηκε η μεγάλη εθελοντική συμμαχία στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Νοιάζομαι και Δρω», με το σύνθημα “Let’s do it Greece- Γίνε η αλλαγή που περιμένεις”, το οποίο υλοποιείται από το Μη κερδοσκοπικό Σωματείο Δεσμός και το Ίδρυμα Λαμπράκη.

Σύμφωνα με αυτό, από τον Σεπτέμβριο του 2015 που υλοποιείται το πρόγραμμα στα σχολεία, έχει δημιουργηθεί το σχολικό δίκτυο «Νοιάζομαι και Δρω», το οποίο αποτελείται από 500 διαφορετικά σχολεία και έχουν συμμετάσχει μέχρι σήμερα 3.800 εκπαιδευτικοί και 50.000 μαθητές. Κατά το σχολικό έτος 2018-2919, το «Νοιάζομαι και Δρω» εφαρμόζεται σε 172 σχολεία σε όλη τη χώρα.

Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που πραγματοποιείται την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, οργανώνοντας κοινή Σχολική Εβδομάδα Εθελοντισμού σε ολόκληρη την Ελλάδα, για την ανάπτυξη της ενεργού κοινωνικής προσφοράς στα παιδιά και στους νέους μέσων βιωματικών δράσεων στα σχολεία.

Με αφορμή το ειδικό πρόγραμμα της Σχολικής Εβδομάδας Εθελοντισμού Let’s do it Greece στο οποίο είναι ενταγμένος ο Παιδικός Σταθμός «Ροδομηλιά», εγκαινίασε την πρώτη κοινή οικολογική δράση του. Η περιβαλλοντική ομάδα της Ροδομηλιάς- «Οικολογικά Σχολεία» συμμετέχει, επίσης, σε πρόγραμμα της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης, από την οποία έχει βραβευτεί δυο φορές για τις δράσεις της.

Τα μέλη και οι ιδρυτές της Περιβαλλοντικής Οικολογικής Ομάδας της Ροδομηλιάς “Οικολογικά Σχολεία”
Τα μέλη και οι ιδρυτές της Περιβαλλοντικής Οικολογικής Ομάδας της Ροδομηλιάς “Οικολογικά Σχολεία”

Αρκετά χρόνια διοργανώνονται δραστηριότητες από τους εκπαιδευτές και τα παιδία στο εσωτερικό του Παιδικού, ενώ φέτος ήταν η πρώτη δημόσια οικολογική δράση που πραγματοποίησε η περιβαλλοντική ομάδα της Ροδομηλιάς προκειμένου να ενισχύσουν την περιβαλλοντική συνείδηση σε μικρούς και μεγάλους, να προτρέψουν και να ευαισθητοποιήσουν για την προστασία του περιβάλλοντος τόσο το σύνολο των μελών μαθητών και γονέων του Παιδικού όσο και τα μέλη της τοπικής και ευρύτερης κοινωνίας, στοχεύοντας να καθιερώσουν από εδώ εξής μια δράση κάθε μήνα.

«Σκοπός μας είναι να εμπλέξουμε σε αυτό την Περιφέρεια, να πάρει μεγαλύτερη και πιο διευρυμένη διάσταση, είμαστε ανοιχτοί να ενσωματωθούν και άλλα μέλη της κοινωνίας, με πρακτικές που θα προστατεύσουν το περιβάλλον. Τα παιδιά κρατάνε κάθε εμπειρία σαν σφουγγάρι.

Μετά από κάθε συμμετοχή αποτυπώνεται στα παιδιά ότι δεν έχει νόημα να μαζεύεις σκουπίδια αν εσύ ο ίδιος τα ξανακάνεις» αναφέρει, η Ειρήνη Μαδαριωτάκη, μια εκ των ιδρυτών της Περιβαλλοντικής Ομάδας της Ροδομηλιάς, συμπληρώνοντας τη δεύτερη συν ιδρύτρια της ομάδας, Αγάπη Βρέντζου:  «Νοιαζόμαστε να περάσει στη συνείδηση των παιδιών ότι είμαστε ενεργοί πολίτες που σέβονται τη φύση, να μάθουμε να την αγαπάμε και να τη φροντίζουμε».

Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση των ευαισθητοποιημένων πολιτών στο κάλεσμα,  καθώς παρευρέθηκαν περίπου 30 με 40 οικογένειες με τα παιδιά τους στην παραλία του Τομπρούκ. Η περιβαλλοντική ομάδα της Ροδομηλιάς και οι φίλοι της μάζεψαν γύρω στις 25 σακούλες, στις οποίες κυριαρχούσε σε μεγάλο ποσοστό το πλαστικό, πολλά καλαμάκια, ποτήρια, μπουκάλια, καπάκια και όλα μιας χρήσης.

Η θεματική των φετινών δράσεων είναι το θαλάσσιο περιβάλλον, η μόλυνση της θάλασσας, παραλίες και ακτές γεμάτες από σκουπίδια και πλαστικά και ο αντίκτυπος που έχουν στα ψάρια και γενικότερα στη ζωή μας. Όπως αναφέρει η Ειρήνη Μαδαριωτάκη: «Η επικαιρότητα μας δείχνει ότι το υδάτινο και θαλάσσιο περιβάλλον χρήζει άμεσης βοήθειας. Και αυτό είναι το συναρπαστικό, ότι σήμερα όλη η Ελλάδα καθαρίζει!

Επίσης, είναι ένα θέμα πολύ κοντά στα παιδιά, τα οποία λατρεύουν τη θάλασσα και έχουν μεγαλύτερη θέληση και διάθεση να συμμετέχουν. Είναι πολύ ωραία εικόνα να βλέπεις τους γονείς με τα παιδιά να συλλέγουν τα σκουπίδια. Επίσης,οι γονείς  σχολιάσανε ότι είναι πολύ χαλαρωτική και ευχάριστη ενασχόληση σε συνδυασμό με τον ήχο της θάλασσας».

Η επόμενη δράση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο του Λαζάρου στο Πασχαλινό Παζάρι Αγάπης της Ροδομηλιάς, όπου θα αποσκοπεί όχι απλά στο μάζεμα των σκουπιδιών αλλά στο να μυήσουν παιδιά και γονείς να επαναχρησιμοποιούν τα αντικείμενά τους, δημιουργώντας πασχαλινές λαμπάδες, κάρτες και κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά.