Με τη συμμετοχή 350 περίπου συνέδρων απ’ όλη την Ελλάδα ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του περιφερειακού συνεδρίου που αφορά την κυκλική οικονομία, ενώ ολοκληρώθηκε η φάση επεξεργασίας των συμπερασμάτων που προέκυψαν από τις 60 και πλέον τοποθετήσεις που έγιναν στο πλαίσιο των εργασιών του.
Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του ΕΣΔΑΚ, που ήταν ο διοργανωτής του εγχειρήματος, το συνέδριο ήταν ουσιαστικά το πρώτο που πραγματοποιήθηκε μετά τον νέο νόμο σχετικά με την ανακύκλωση και έδωσε την ευκαιρία στους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της κεντρικής διοίκησης να έρθουν σε επαφή με τα στελέχη της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να λύσουν πολλές από τις απορίες που είχαν παρουσιαστεί.
Ταυτόχρονα, οι εργασίες έστρεψαν το βλέμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κρήτη, αφού στο συνέδριο αναλύθηκαν οι άξονες των μελλοντικών αξιολογήσεων σχετικά με την αποδοτικότητα των δομών ώστε οι σχεδιασμοί να προχωρούν παράλληλα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Ουσιαστικές παρεμβάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση έγιναν τόσο από τον επίτροπο της Ε.Ε. Γιώργο Κρεμλή, όσο και από τον αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη, οι οποίοι τόνισαν ότι η απόσταση Ελλάδας – Βρυξελλών μειώνεται, ενώ και οι ίδιοι είναι πρόθυμοι να σταθούν στο πλευρό των τοπικών φορέων, στηρίζοντας τον προγραμματισμό τους.
Το γενικό συμπέρασμα που προέκυψε ως προς τη βάση της κυκλικής οικονομίας, είναι αυτό που οι γεωμέτρες αιώνες πριν απέδειξαν: Κάθε σημείο στη περίμετρο του κύκλου απέχει το ίδιο από το κέντρο του. Γι’ αυτό και, όπως το σύνολο των εισηγητών τόνισε, θα πρέπει πλέον να δοθεί σημασία σε όλα τα στάδια που περιλαμβάνονται στη διαδικασία διαχείρισης των απορριμμάτων, που πρακτικά σημαίνει ορθή απόρριψη με προσεκτική διαλογή στην πηγή, σωστή και προγραμματισμένη αποκομιδή. Επίσης ορθολογική επεξεργασία και διαχωρισμός σε ρεύματα, ανάκτηση υλικών και ενέργειας, και επαναπροώθηση των υλικών στην αγορά για κατασκευή νέων.