Κώστας Συνολάκης: «Θα έχουμε συχνά κυκλώνες σαν τον Ντάνιελ στην Ελλάδα»

Για τις δραματικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στην Ελλάδα, μίλησε ο καθηγητής Κώστας Συνολάκης.

Ο Κώστας Συνολάκης, Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής στην Ελλάδα, καθηγητής Ακτομηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και καθηγητής φυσικών καταστροφών στη σχολή Μηχανικών Περιβάλλοντος στο Πολυτεχνείο Κρήτης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πελοπόννησο», με αφορμή τον τυφώνα Μίλτον που σάρωσε τη Φλόριντα, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, που πλέον είναι ξεκάθαρα ορατές.

Σε σχετική ερώτηση μάλιστα, κλήθηκε να απαντήσει μεταξύ άλλων και στο κατά πόσο είναι πιθανό να χτυπήσει ένας τέτοιος κυκλώνας τη χώρα. «Η κλιματική κρίση έχει αλλάξει σε θεαματικό βαθμό τα δεδομένα. Είναι υπεύθυνη και για την αυξημένη πλέον συχνότητα τέτοιων ακραίων φαινομένων και για την αυξημένη έντασή τους», ανέφερε αρχικά ο καθηγητής σχολιάζοντας τα γεγονότα.

Στη συνέχεια ωστόσο, εξήγησε τι προκαλεί τέτοιου είδους κυκλώνες-τυφώνες όπως ο Μίλτον. «Ο συγκεκριμένος κυκλώνας μπήκε στον κόλπο του Μεξικού και άρχισε να κατευθύνεται προς τη Φλόριντα και εν συνεχεία προς τον Ατλαντικό. Φέτος είχαμε ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών στον κόλπο, όπως και σχεδόν παντού. Έφτασε η θερμοκρασία του νερού της θάλασσας κοντά στους 30 βαθμούς, κάτι σχεδόν πρωτόγνωρο», σημείωσε αρχικά.

«Όσο πιο ζεστό είναι το νερό της θάλασσας, τόσο περισσότερη και υψηλότερη ενέργεια αποκτά ο τυφώνας και τόσο πιο πολλές και πολύ έντονες βροχοπτώσεις δημιουργεί. Όσο πιο ζεστή είναι η θάλασσα, τόσο αυξάνονται και οι υδρατμοί. Για κάθε έναν βαθμό που αυξάνει η θερμοκρασία της θάλασσας, έχουμε 7% περισσότερους υδρατμούς που ανεβαίνουν στην ατμόσφαιρα. Σε ένα τεράστιο μετεωρολογικό μέτωπο 100-150 χιλιομέτρων, όπως είναι αυτό του Μίλτον, καταλαβαίνετε πόσο πολύ περισσότεροι υδρατμοί μπαίνουν στην ατμόσφαιρα και προκαλούν τεράστιες σε ένταση και διάρκεια καταιγίδες», συνέχισε.