Έρχονται οι κομποστοποιητές γειτονιάς! Πρόκειται για μεγάλης χωρητικής επάρκειας, αυτόνομους μηχανικούς κομποστοποιητές οι οποίοι πρόκειται να τοποθετηθούν σε κεντρικά σημεία της πόλης, ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες των πολιτών ανά οικοδομικά τετράγωνα.
Μάλιστα στις προθέσεις του Δήμου είναι να θεσπίσει ισχυρότατα κίνητρα προς τους πολίτες που θα συμμετέχουν ενεργά, ώστε να πληρώνουν φτηνότερα δημοτικά τέλη! Με ανακοίνωσή του ο Δήμος απευθύνει κάλεσμα στους πολίτες, σε επιχειρήσεις ή συλλόγους που επιθυμούν να συμμετέχουν στην προσπάθεια αυτή να δηλώσουν συμμετοχή.
Δύο σχεδιασμοί συμμετοχής των πολιτών στο πλάνο της κομποστοποίησης
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Όλος ο σχεδιασμός προχωρά στο πλαίσιο του πρωτοποριακού προγράμματος διαχείρισης αποβλήτων A2UFOOD, με βασικό στόχο τη μείωση των οργανικών απορριμμάτων, την προώθηση της μεθόδου διαλογής στην πηγή, την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας και την αύξηση των ποσοτήτων κομποστοποίησης. Σε αυτή τη φάση, αυτό το οποίο σχεδιάζει ο Δήμος είναι να δρομολογήσει δύο σχεδιασμούς.Ο πρώτος είναι η δημιουργία ενός δικτύου οικιακής κομποστοποίησης με οικιακούς κάδους κομποστοποίησης, με στόχο τα λαχανικά και τα απόβλητα κήπων.
Ο δεύτερος είναι η δημιουργία δικτύου κομποστοποίησης κτηρίων αστικών διαμερισμάτων, στο οποίο θα λειτουργούν αυτόνομοι μηχανικοί κομποστοποιητές (Οι ΑΜΚ είναι μικρές, κλειστές, ολοκληρωμένες μονάδες κομποστοποίησης, με μηδενικές εκλυόμενες οσμές και διασταλάζοντα υγρά), που θα χρησιμοποιηθούν για την επεξεργασία όλων των μορφών αποβλήτων τροφίμων που παράγονται στο κτήριο (κρέας, ψάρι και μαγειρεμένα τρόφιμα), σε χώρους του Δήμου ή μιας πολυκατοικίας ή ομάδας πολυκατοικιών ή σε οποιοδήποτε χώρο αστικού ενδιαφέροντος, όπου οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα θα εναποθέτουν τα παραγόμενα βιοαπόβλητα, χωρίς την ανάγκη συλλογής και μεταφοράς τους.
Οι κομποστοποιητές θα παρακολουθούνται…
Για την παρακολούθηση της λειτουργίας των ΑΜΚ που βρίσκονται σε πολυκατοικίες και δημόσιους χώρους, θα χρησιμοποιηθούν σύγχρονοι αισθητήρες συνδεδεμένοι σε σύστημα καταγραφής πραγματικού χρόνου. Όπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος, οι κομποστοποιητές, το ύψος των οποίων φτάνει μέχρι και τον πρώτο όροφο μιας πολυκατοικίας, είναι μεγάλες συλλεκτήριες δομές, οι οποίες μπορούν να δεχτούν σύμμεικτα απορρίμ- ματα και οργανικό υλικό.
Οι κομποστοποιητές θα καλύπτουν τις ανάγκες δημοτών ανά οικοδομικά τετράγωνα Οι πολίτες που ζουν εκεί θα προμηθεύονται από τον Δήμο Ηρακλείου μια ειδική κάρτα μαζί με ένα περιορισμένο αριθμό από σακούλες τις οποίες θα χρησιμοποιούν για να τοποθετούν σε αυτές όλα τα οργανικά υπολείμματα.
Όταν οι σακούλες γεμίσουν, οι πολίτες θα πηγαίνουν στον κεντρικό κομποστοποιητή της γειτονιάς τους ο οποίος θα ανοίγει με τη χρήση της κάρτα τους για να πετάξουν τα σκουπίδια που έχουν συγκεντρώσει. Για τη εξασφάλιση της βέλτιστης λειτουργίας των μηχανικών κομποστοποιητών, η πρόσβαση σε αυτούς θα γίνεται μόνο με τη χρήση προσωπικής μαγνητικής κάρτας. Όσον αφορά τους οικιακούς κομποστοποιητές, ο έλεγχος της λειτουργίας τους θα γίνεται μέσω μιας εύχρηστης εφαρμογής κινητού τηλεφώνου που θα διανεμηθεί δωρεάν στους ιδιοκτήτες.
Το αποτέλεσμα θα αξιολογείται
Σε δεύτερη φάση θα γίνει αξιολόγηση της ικανοποίησης των πολιτών από τη χρήση των κομποστοποιητών μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας και ερωτηματολογίων. Στο σχεδιασμό αυτό, θα μπορούν να συμμετέχουν συμπολίτες μας που ζουν σε πολυκατοικίες με τουλάχιστον 20 διαμερίσματα. Επίσης ομάδα πολυκατοικιών με τουλάχιστον 20 διαμερίσματα.
Για να εγκατασταθούν οι αυτόνομοι μηχανικοί κομποστοποιητές απαιτείται ελεύθερος διαθέσιμος χώρος εγκατάστασης 100 έως 150m2 . Αντίστοιχα βασικές προϋποθέσεις για τον οικιακό κομποστοποιητή που είναι μικρότερη μονάδα είναι να υπάρχει κήπος στο σπίτι, ασύρματο δίκτυο, και εξοικείωση με τη χρήση έξυπνου κινητού τηλεφώνου (smart phone).
Όσοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα εξασφαλίζουν σχετικό πιστοποιητικό διαχείρισης οργανικών αποβλήτων, εκπαίδευση χειριστών για συστήματα διαλογής στην πηγή και φυσικά θα τους παρέχεται ο ειδικός εξοπλισμός (π.χ. οικιακού κομποστοποιητή, κομποστοποιήσιμες σακούλες, κάρτα ασφαλείας).
Επίσης θα μπορούν να αξιοποιούν το παραγόμενο εδαφοβελτιωτικό οργανικό λίπασμα ή κόμποστ ή αν δεν το επιθυμούν να το διαθέσουν στο Δήμο για να το χρησιμοποιεί στις φυτεύσεις του.
Αναγκαία η ενεργή συμμετοχή των πολιτών
«Αυτό είναι το σύστημα που σχεδιάζουμε» τονίζει ο αντιδήμαρχος κ. Χάρης Μαμουλάκης που, όπως σημειώνει, δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα για ολόκληρη την πόλη, που θα πρέπει να αλλάξει καταρχήν αντίληψη αλλά και πρακτική σε σχέση με τη διαχείριση των σκουπιδιών.
Σε αυτή μας την προσπάθεια πολύτιμος σύμμαχος είναι ο πολίτης που θα πρέπει να αλλάξει τρόπο ζωής, κάνοντας καθημερινό του βίωμα την ανακύκλωση όχι μόνο αντιλαμβανόμενος τα πολλαπλά περιβαλλοντικά οφέλη που θα έχει, αλλά επωφελούμενος το οικονομικό κίνητρο των χαμηλότερων δημοτικών τελών».
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τον κ. Μανώλη Σκαρβελάκη Project Manager του έργου A2UFood για τον Δήμο Ηρακλείου +2813 409631, +2810 379482 [email protected] και δρ. Ιωάννης Δαλιακόπουλος τμήμα Γεωπονίας Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης Ηράκλειο 71410, Κρήτη +30 6947841439 [email protected].