Στην τελική ευθεία μπαίνει ο σχεδιασμός του Δήμου Ηρακλείου ο οποίος αφορά στην εγκατάσταση κομποστοποιητών γειτονιάς, η συστηματική χρήση των οποίων θα συνοδεύεται με το ισχυρό κίνητρο της μείωσης των δημοτικών τελών.
Η εγκατάσταση των κομποστοποιητών πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος AQUA («Συστήματα Αυτόνομης Οικιακής Κομποστοποίησης σε Αστικό Περιβάλλον»), το οποίο στοχεύει να αλλάξει τα δεδομένα στη διαχείριση των οργανικών απορριμμάτων και να επιφέρει, εντέλει, μειώσεις στα δημοτικά τέλη για τους δημότες.
Όπως έχει γράψει η «Π», το πρόγραμμα προβλέπει την τοποθέτηση ειδικών κομποστοποιητών, χωρίς οσμές και διαρροές, σε σημεία του αστικού ιστού όπου θα καλύπτουν συγκεκριμένα οικοδομικά τετράγωνα. Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών θα προμηθευτούν από τον Δήμο Ηρακλείου μια ειδική κάρτα χρήσης του κομποστοποιητή και έναν συγκεκριμένο αριθμό ειδικών σακουλών όπου θα τοποθετούν τα οργανικά τους απορρίμματα. Μόλις γεμίζει η κάθε σακούλα, ο δημότης θα την τοποθετεί στον κομποστοποιητή χρησιμοποιώντας την κάρτα του.
Μόλις εξαντληθούν οι σακούλες, οι δημότες θα μπορούν να προμηθεύονται καινούργιες από τον Δήμο με την επίδειξη της ειδικής κάρτας, ώστε να καταγράφεται παράλληλα και το βάρος των ποσοτήτων που έχουν απορρίψει. Με βάση αυτόν τον υπολογισμό θα προκύψει αργότερα και η τελική έκπτωση που τους αναλογεί στα δημοτικά τέλη.
Στόχοι του προγράμματος είναι μεταξύ άλλων η μείωση των οργανικών απορριμμάτων που καταλήγουν στους κάδους, η εξοικονόμηση πόρων από τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων και τα έξοδα διαχείρισης των απορριμμάτων, η προστασία του περιβάλλοντος και η δημιουργία ισχυρών κινήτρων στους δημότες να αναπτύξουν το πρόγραμμα διαλογής στην πηγή.
Όπως τονίζει ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός σε σχετική δήλωση του, «το Ηράκλειο είναι μια πόλη που μπορεί να πρωταγωνιστήσει στην ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων. Έχοντας ως ισχυρούς συμπαραστάτες τους συμπολίτες μας οι οποίοι ανταποκρίνονται σε κάθε τι νέο που εφαρμόζουμε, έχουμε βάσιμες ελπίδες ότι και το ισχυρό ρεύμα κομποστοποίησης οργανικών απορριμμάτων θα τύχει θερμής υποδοχής.
Για την υλοποίηση του σχεδιασμού μας, χρησιμοποιούμε όλα τα διαθέσιμα μέσα, όπως είναι σημαντικές διαδημοτικές και διακρατικές συνεργασίες, αξιοποίηση κάθε χρηματοδοτικού προγράμματος και ανάπτυξη καινοτόμων, για την Ελλάδα, μεθόδων».
Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Χάρης Μαμουλάκης προσέθεσε: «Αυτό είναι ουσιαστικά το 4ο πρόγραμμα του Δήμου Ηρακλείου, με προσανατολισμό στην ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας. Γεγονός που καθιστά τον Δήμο μας μοναδικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Το πρόγραμμα AQUA, στο οποίο μαζί με τον Δήμο Ηρακλείου συμμετέχει ως επικεφαλής εταίρος το Τ.Ε.Ι. Κρήτης, υλοποιείται με τη συνεργασία των Δήμων Ρόδου και Λεμεσού, καθώς και του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος INTERREG V-A Ελλάδα – Κύπρος 2014 – 2020.