Η δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας που στόχο έχει την καταγραφή πραγματικών κλιματικών δεδομένων είναι το πρώτο βήμα με το οποίο εκκινεί τη δραστηριότητα του ο Περιφερειακός Μηχανισμός Υποστήριξης της Κρήτης για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή που συγκροτεί η Περιφέρεια Κρήτης.
Είναι μια πλατφόρμα που αφενός θα παρακολουθεί τις κλιματικές μεταβολές συγκεκριμένων κλιματικών δεικτών, παράλληλα θα παρακολουθεί την πορεία υλοποίησης του εγκεκριμένου Περιφερειακού Σχεδιασμού για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, και την ίδια στιγμή θα έχει υποπλατφόρμες ενημέρωσης ευαισθητοποίησης τόσο του κοινού όσο και υπηρεσιών και φορέων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.
Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Κλιματικής Αλλαγής και Βιώσιμης Κινητικότητας Κρήτης Γιάννη Αναστασάκη, η καταγραφή των πραγματικών κλιματικών δεδομένων και ο προσδιορισμός των κρίσιμων δεικτών και η εκτίμηση του κλιματικού ρίσκου είναι ζωτικής σημασίας καθώς θα παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τις αλλαγές και τις επιπτώσεις στο τοπικό οικοσύστημα και τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες πάνω στο νησί, καθώς και τους ενδεχόμενους κινδύνους που συνδέονται με τις φυσικές καταστροφές.
Μέσω της συστηματικής παρακολούθησης και ανάλυσης αυτών των δεικτών, θα μπορούν να εντοπίσουν οι ευάλωτοι τομείς, να αξιολογηθούν πιθανές απώλειες και να σχεδιάσουν προληπτικές δράσεις όπως για παράδειγμα την κατανάλωση νερού για πόση, την άρδευση, την κτηνοτροφία και τη βιομηχανία.
Επίσης την υφαλμύρωση των παράκτιων υδροφόρων οριζόντων, την εδαφική διάβρωση, τις φθορές τουριστικών υποδομών κ.α. Όπως εξηγεί το στέλεχος της Περιφέρειας Κρήτης Ευγενία Στυλιανού, είναι μια συλλογική δουλειά την οποία συντονίζουμε από κοινού με την αναπληρώτρια Προϊσταμένη του Τμήματος Κλιματικής αλλαγής της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κρήτης κ. Ελένη Καργάκη, με τη συμμετοχή πολλών εμπλεκόμενων υπηρεσιών της Περιφέρειας.
Όπως εξηγεί η κ. Στυλιανού, αυτή η εικόνα μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα σε σχέση με την καταγραφή των πραγματικών κλιματικών δεδομένων θα είναι υψηλής χωρικής ανάλυσης. Δηλαδή κάθε ένα χιλιόμετρο θα έχουμε εικόνα σε σχέση με το πώς μεταβάλλονται οι κρίσιμοι δείκτες, τόσο για το παρόν κλίμα όσο και για το μελλοντικό.
Ανά χιλιόμετρο θα έχουμε μια εικόνα της διαφοροποίησης και θα μπορούμε να διαπιστώσουμε πώς μεταβάλλεται το μικροκλίμα κάθε περιοχής. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό ειδικά για τις καλλιέργειες.
Επίσης επειδή προβλέπεται η αξιοποίηση των πρότζεκτ των Πανεπιστημίων που έχουν αποτελέσματα άμεσης εφαρμογής, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν θα περιοριστούμε μόνο να αξιοποιήσουμε τα 340 πρότζεκτ που έχουμε ήδη παραλάβει μέχρι τώρα αλλά με ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης θα αναζητήσουμε από τον παγκόσμιο ιστό όλα τα σχετικά πρότζεκτ που έχουν πεδίο εφαρμογής την Κρήτη για να δούμε ποια έχουν τέτοιου είδους ενδιαφέροντα στοιχεία.
Ακόμα μια δράση θα στοχεύει στον προσδιορισμό των κρίσιμων δεικτών αντικτύπου που «κουμπώνουν» με τους 17 στόχους παγκόσμιας βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ, και αφορούν για παράδειγμα τη μηδενική φτώχεια, την καλή υγεία και ευημερία την ποιοτική εκπαίδευση την ισότητα των φύλλων, δράσεις για το κλίμα.
Επίσης θα συλλέξουμε έργα του δημόσιου τομέα που θα διασυνδέονται με τα μέτρα του ΠΕΣΚΑ για να εκδηλώσουν ενδιαφέρον από τον ιδιωτικό τομέα στο πλαίσιο των δικών τους δεικτών βιωσιμότητας που οφείλουν να ενσωματώνουν στη λειτουργία τους να τα υλοποιούν αυτοί.