Υπάρχουν πολλοί τρόποι… Οι άνθρωποι «ταξιδευτές» να λυτρώνονται από τα επίπονα δεσμά. Ο παππούς του Βιζυηνού δραπέτευε φανταστικά, καθώς η γιαγιά δεν του επέτρεπε να ξεμυτίσει… Η νεότερη γενιά δραπετεύει εικονικά σε μια matrix πραγματικότητα. Κάποιοι, όμως, πάντα με ασφαλή τρόπο και σεβασμό στη φύση, γράφουν τις δικές τους μικρές ή μεγαλύτερες ιστορίες cannyoning.
Αναφέρομαι σε ένα σχετικά νεότερο άθλημα που δίνει τη δυνατότητα εξερεύνησης απάτητων φαραγγιών από ομάδες καταρριχητών. Συγκίνηση και δέος κυριεύει όσους τολμούν να υπερνικήσουν παιδικές φοβίες και, γνωρίζοντας τα βασικά στοιχεία ενός καλού εξοπλισμού αλλά και τεχνικές χρήσιμες μέσα από μια πρακτική μύησης, την οποία θα ακολουθήσουν να …Περπατήσουν ελικοειδείς μαίανδρους σχηματισμένους από πλακώδεις ασβεστόλιθους και κροκαλοπαγή πετρώματα.
Μέσα στα φαράγγια, όσοι παρατηρήσουν αφού, έχουν κάπως εξοικειωθεί με την πρώτη αίσθηση του δέους, θα αντικρίσουν… Ταινίες πράσινου, πορφυρού, σκούρου καφέ, γκρίζου και λευκού πυριτόλιθου, παιχνιδίσματα σουρεαλιστικών σχημάτων, σπάνια ενδημικά φυτά και βέβαια είδη εντόμων , ερπετών αλλά και πτηνών χαρακτηριστικών του οικοσυστήματος.
Τα φαράγγια συνυφασμένα με την ιστορία, τη λαογραφία αλλά και, την ιδιοσυγκρασία των ντόπιων «κουβαλούν ως καταφύγια, ορμητήρια αλλά και χάσματα, παραδόσεις που τους δίνουν το όνομα και καλλιεργούν τη μαγεία!
Το φαράγγι του Χα, ένα πανέμορφο τεχνικό φαράγγι στη δυτική πλευρά της Θρυπτής, με τα νερά του να χύνονται στην παραλία της Παχιάς Άμμου, λέγεται ότι πήρε το όνομά του κατά μία παράδοση, από τη γριά που χασκογελούσε γκρεμίζοντας τους Σαρακηνούς πειρατές που πήγαν να καταλάβουν τον Άγιο Στέφανο!
Ο Παστρικός ένα πανέμορφο νεοασφαλισμένο φαράγγι, από την εξαιρετική ομάδα του εκπαιδευτή Πετράκη στα Αστερούσια, μαρτυρεί με το όνομά του την οδύνη των χολεριασμένων που οι ντόπιοι ξεπάστρευαν πετώντας τους εκεί!
Σε ολόκληρο το Βόρειο και Νότιο Ηράκλειο αλλά και στους άλλους νομούς περιμένουν να εξερευνηθούν απάτητα ως τώρα φαράγγια. Τα περισσότερα βρίσκονται στις άκρες του νησιού, καθώς η Κρήτη ανυψωνόταν από τα πελάγη και τεκτονικές, παροξυσμικές φυσικές δράσεις διαμόρφωναν αυτά τα μεγάλα άγρια γκρεμνά!
Είναι εύκολο πλέον κάποιος να βρει την άκρη και να καταρριχηθεί σε έναν πρωτόγνωρο κόσμο άγριας ομορφιάς… Βέβαια απαραίτητη προϋπόθεση είναι η γνώση βασικών τεχνικών και η καλή διάθεση συνεργασίας με τους εκπαιδευτές, που ως σύγχρονοι Ροβινσώνες επιθυμούν, αφού γνωρίσουν και ασφαλίσουν, να μεταφέρουν και άλλους στα απάτητα πανέμορφα τοπία αυτής της μικρής σχεδόν Ηπείρου –της Κρήτης μας!
Χορταριά Συραγώ
εκπαιδευτικός- δημοσιογράφος