Σύμφωνα με πληροφορίες του liberal.gr, οι συζητήσεις με τη Γαλλία, από πλευράς ΑΔΜΗΕ, είναι σε προχωρημένο στάδιο, με τους Γάλλους να ετοιμάζονται να εισέλθουν στο μετοχικό σχήμα του έργου.
Παράλληλα, η κυπριακή πλευρά βρίσκεται σε πολύ θερμές συζητήσεις με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς προχωρούν γοργά οι επαφές με το fund TAQA, με σκοπό τη σύσταση κοινής εταιρείας και τη συμμετοχή της στο Great Sea Interconnector.
Το αμερικανικό ενδιαφέρον από το fund DFC εξακολουθεί να υπάρχει, ενώ ο Τζέφρι Πάιατ στήριξε για ακόμα μια φορά «ανοιχτά» το έργο, από το βήμα της COP29, αλλά δεν είναι εύκολο εγχείρημα. Το έργο έχει εξελιχθεί για τα καλά σε επενδυτικό πόλο έλξης, έχοντας τραβήξει το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, με τους Γάλλους, όμως, να «κερδίζουν» έδαφος και να γίνονται το κύριο φαβορί για τη μετοχική είσοδο στο project.
Οι διεργασίες για την τελική μετοχική σύνθεση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ έχουν μπει στην τελική ευθεία, η οποία βρίσκεται, τόσο από τα funds, όσο και από τους Διαχειριστές Συστημάτων σε due diligence, σε οικονομική και τεχνική δηλαδή αξιολόγηση.
Ταυτόχρονα, έως το τέλος του έτους, υπολογίζεται ότι θα λάβει και η Κύπρος τη θετική, όπως έχει δεσμευθεί, σε πολιτικό επίπεδο, απόφαση να μετέχει με 100 εκατ. ευρώ, τα οποία θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στο μετοχικό κεφάλαιο του φορέα υλοποίησης, παίρνοντας το 30% των μετοχών.
Εξελίξεις αναμένουμε, επίσης, και από το μέτωπο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), για τη χρηματοδότηση, ύψους 500 εκατ ευρώ, καθώς σήμερα θα έχει συνάντηση με τον Κυρ. Μητσοτάκη, η πρόεδρος της ΕΤΕπ, Nadia Calvinο, στην Αθήνα.
Προχωρούν και οι έρευνες βυθού
Εν τω μεταξύ, με ταχείς ρυθμούς προχωρούν κι οι μελέτες βυθού, για την κατασκευή και την πόντιση του καλωδίου, με την κατασκευάστρια εταιρεία Nexans να αναφέρει ότι η πόντιση των πρώτων χιλιομέτρων του καλωδίου αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο 2026.
Οι έρευνες γίνονται από την Κύπρο προς την Κρήτη και από την Κρήτη προς την Κύπρο, με δύο διαφορετικά πλοία. Τα δύο αυτά πλοία βρίσκονται σε αυτό το στάδιο, εντός εθνικών χωρικών υδάτων, το ένα στην Ελλάδα, το άλλο στην Κύπρο, ενώ, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να συνεχίσουν τις έρευνες σε διεθνή ύδατα.
Εκπρόσωποι της Nexans αναφέρουν, επίσης, ότι το καλώδιο κατασκευάζεται σε δύο εργοστάσια της εταιρείας, στη Νορβηγία και την Ιαπωνία, ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται και οι συζητήσεις με τη Siemens, όσον αφορά το κατασκευαστικό σκέλος, καθώς έχει αναλάβει το έργο της κατασκευής των μετατροπέων τάσεως στο καλώδιο, ενώ η υπογραφή της σύμβασης για τους σταθμούς μετατροπής με την εταιρεία αναμένεται να μπει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2025.