ε ρομποτικούς βραχίονες η διαλογή των απορριμμάτων

Ένα αποφασιστικό άλμα στο μέλλον σηματοδοτεί η ενεργοποίηση νέων  ρομποτικών συστημάτων που ενεργοποιούνται στη μονάδα προεπεξεργασίας απορριμμάτων του Ηρακλείου. Πρόκειται για ρομποτικούς βραχίονες δύο αυτόνομα ρομποτικά συστημάτατα αναγνώρισης και διαλογής συγκεκριμένων ανακυκλώσιμων προϊόντων  (όπως PET,HDPE,PP,PS,Tetrapackκ.τ.λ.).

Το πρωτοποριακό αυτό έργο θεωρείται ότι αποτελεί σταθμό στο μοντέλο προώθησης της κυκλικής οικονομίας, φέρνοντας την Κρήτη στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας.

Οι ρομποτικοί βραχίονες θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος από τις εγκατεστημένες τεχνολογίες διαχείρισης απορριμμάτων σήμερα στο Ηράκλειο, στην Κρήτη αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Προλαμβάνει μέτρα για την ανθρώπινη υγεία καθώς τη δύσκολη δουλειά της διαλογής θα την αναλάβουν αυτά.

Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και αντιπρόεδρος του ΕΣΔΑΚ Κώστας Βαρδαβάς
Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και αντιπρόεδρος του ΕΣΔΑΚ Κώστας Βαρδαβάς

Αυτό τονίζει μεταξύ άλλων ο αντιδήμαρχος καθαριότητας και αντιπρόεδρος του ΕΣΔΑΚ κ. Κώστας Βαρδαβάς, ο οποίος εξηγεί ότι «τα ρομποτικά συστήματα χρηματοδοτήθηκαν μέσα από το  έργο ΑΝΑΣΑ (Ανακύκλωση Αστικών Απορριµµάτων) της Ενιαίας ∆ράσης Κρατικών Ενισχύσεων Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ», προϋπολογισμού 950.000 ευρώ, µε χρηματοδότηση  από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας  και Τεχνολογίας, με την συνεργασία του Εργαστηρίου Υπολογιστικής Όρασης και Ρομποτικής του ΙΤΕ, του Εργαστηρίου Ψηφιακής Επεξεργασίας Σήματος  και Εικόνας της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης».

Αιχμή του δόρατος για τη δημόσια υγεία οι νέες τεχνολογίες

Όπως σημειώνει ο κ. Βαρδαβάς, οι Ρομποτικοί βραχίονες θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος από τις εγκατεστημένες τεχνολογίες διαχείρισης απορριμμάτων σήμερα στο Ηράκλειο, στην Κρήτη αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Προλαμβάνει μέτρα για την ανθρώπινη υγεία καθώς τη δύσκολη δουλειά της διαλογής θα την αναλάβουν αυτά. Παράλληλα, προβλέπεται ότι  θα συμβάλει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας αλλά και στη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής του προσωπικού των μονάδων και της απόδοσης της διαδικασίας διαλογής, στην αυξημένη εξαγόμενη ποσότητα, αλλά και στα υψηλότερα ποσοστά ανάκτησης  και ποιότητας που θα κυμαίνονται από 98% έως 99%.

Ειδικότερα, το έργο προβλέπει την κατασκευή ενός νέου ρομποτικού διαχωριστή απορριμμάτων ανάκτησης μέχρι και 4 κλασμάτων ανακυκλώσιμου υλικού, ο οποίος θα μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί σε νέες και υπάρχουσες µονάδες µε ελάχιστες παρεμβάσεις στους χώρους διαλογής.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, η βιομηχανική εφαρμογή του ρομποτικού διαχωριστή απορριµµάτων γίνεται σε δύο εργοστάσια επεξεργασίας απορριµµάτων τόσο στο  Ηράκλειο (Μονάδα Προεπεξεργασίας Απορριµµάτων)  σε πράσινη γραμμή (σύμμεικτα απορρίμματα), όσο και στη ∆Ε∆ΙΣΑ (Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης) στα Χανιά σε µπλε γραµµή απορριμμάτων (ανακυκλώσιμες συσκευασίες),ώστε να αξιολογηθεί η χρηστικότητά του και να πραγματοποιηθούν όπου απαιτείται βελτιώσεις που να αυξάνουν τη συνολική αποδοτικότητα του συστήματος.

Στους στόχους του έργου που υλοποιείται είναι η διερεύνηση των δυνατοτήτων οικονομικής εκμετάλλευσης του ρομποτικού συστήματος ως αυτόνομο προϊόν χαμηλού κόστους που βελτιώνει σημαντικά τις υπάρχουσες βιομηχανικές υποδομές ανακύκλωσης. Παράλληλα, βελτιώνει το υπάρχον σύστημα διαλογής, επιτυγχάνοντας την επεξεργασία μεγαλύτερης ποσότητας ανακυκλώσιμων υλικών και τη διαλογή περισσότερων τύπων ανακυκλώσιμων υλικών µε ένα µόνο μηχάνημα.

Επιπλέον, δημιουργείται ένα χαμηλού κόστους ολοκληρωμένο σύστημα, άμεσα εφαρμόσιμο σε βιομηχανικά περιβάλλοντα. Βασικό πλεονέκτημα είναι η επίτευξη ταχύτερων διαδικασιών µε λιγότερο χώρο και πιο εύκολη εγκατάσταση. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα ακολουθεί τον Εθνικό και τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων, οι οποίοι είναι εναρμονισμένοι µε την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2008/98/ΕΚ. Τον σχεδιασμό και τις προοπτικές του έργου στη διαχείριση απορριμμάτων παρουσίασε πρόσφατα η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Σημαντική καινοτομία

Ο αντιδήμαρχος εξηγεί ότι μέσα στον ευρύτερο σχεδιασμό του Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας του Δήμου Ηρακλείου το Έργο των ρομποτικών βραχιόνων θα αποτελέσει σημαντική καινοτομία πανελλαδικά και θα αυξήσει την ποσότητα αλλά και την ποιότητα των ανακτώμενων ανακυκλώσιμων καθώς η Ευρωπαϊκή Οδηγία πλέον είναι οι δήμοι να προχωρήσουν προς την ποιότητα των υλικών για να μπορέσουν να οδηγηθούν ξανά προς ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση παράγωντας δευτερογενές ανακυκλωμένο πλαστικό καλής ποιότητας.

Ο κ Κώστας Βαρδαβάς, σημειώνει ακόμα «ότι η αναβάθμιση των εργοστασίων του Ηρακλείου δίνει συγκριτικά πλεονεκτήματα στην Ποιοτική Ανάκτηση των Ανακυκλώσιμων Προϊόντων, που μας οδηγεί σε ποιοτικά χαρακτηριστικά 98-99% καθαρότητα που μπορεί να οδηγηθεί σε δευτερεύοντα εργοστάσια επεξεργασίας για την παραγωγή δευτερογενών ανακυκλωμένων προϊόντων.

Ο ΕΣΔΑΚ ο  Δήμος Ηρακλείου σε άριστη συνεργασία με την  Περιφέρεια Κρήτης εκπονεί όλες τις μελέτες και προχωρά στην δημοπράτηση των αναγκαίων έργων αξιοποιώντας χρηματοδοτικά κοινοτικά η εθνικά κονδύλια.

Το τελικό ζητούμενο πέραν της επίτευξης των υποχρεωτικών ευρωπαϊκών στόχων, είναι η γρήγορη μετάβαση μας στην κυκλική οικονομία. Προς την κατεύθυνση αυτή το επόμενο διάστημα θα γίνουν ανακοινώσεις για την πορεία των μεγάλων έργων που συμπεριλαμβάνονται στο Παρκο Κυκλικής Οικονομιάς του Δήμου Ηρακλείου».