ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΣΑΚΟΥΛΑ

Μια μεγάλη ενημερωτική καμπάνια ξεκινά ο  Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (Ε.Σ.Δ.Α.Κ.), προκειμένου να ενημερώσει τους πολίτες για την ανάγκη αποφυγής της χρήσης της πλαστικής σακούλας υπογραμμίζοντας τα περιβαλλοντικά προβλήματα που δημιουργεί.

Απώτερος στόχος της προσπάθειας αυτής είναι να καταδειχθεί η ζημιά που προκαλούν οι λεπτές πλαστικές σακούλες στο περιβάλλον και ειδικότερα στο θαλάσσιο οικοσύστημα. Επίσης, να κατανοηθεί η νέα νομοθεσία για τη λεπτή πλαστική σακούλα, η οποία επιβαρύνεται με περιβαλλοντικό τέλος από την 1η Ιανουαρίου 2018. Κυρίως όμως να δοθούν χρηστικές πληροφορίες για τις τσάντες πολλαπλών χρήσεων.

Ο Ε.Σ.Δ.Α.Κ. μάλιστα, σε συνεργασία με τους δεκαεπτά Δήμους – μέλη του, προχώρησε στην παραγωγή 11.500 τσαντών πολλαπλών χρήσεων από ανακυκλωμένο πλαστικό, οι οποίες και θα διατεθούν στους καταναλωτές σε ειδικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα στο Ηράκλειο, στο Ρέθυμνο και στη Σητεία.

«Η αναγκαιότητα να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής και η ευαισθησία μας για το περιβάλλον μάς δείχνουν τον δρόμο που οφείλουμε να ακολουθήσουμε» αναφέρει ο πρόεδρος του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. Χάρης Μαμουλάκης, σημειώνοντας επίσης ότι «με τα μικρά και τα απλά κάνουμε αλλαγές στα μεγάλα και σύνθετα.

Βελτιώνουμε τις συνθήκες της ζωής μας. Φροντίζουμε το περιβάλλον στο οποίο ζούμε και εργαζόμαστε. Κάνουμε πράξη τον πολιτισμό του καταναλωτή. Με αυτόν τον τρόπο παραδίδουμε στις επόμενες γενεές έναν κόσμο λίγο καλύτερο απ’ ό,τι τον παραλάβαμε. Και σε αυτή την προσπάθεια η συμμετοχή όλων μας είναι καθοριστική!».

Για να αντιληφθούμε και να συνειδητοποιήσουμε τη σημασία της πανευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για την πλαστική σακούλα αρκεί να θυμηθούμε ότι το πρόβλημα της θαλάσσιας ρύπανσης προσλαμβάνει τα τελευταία χρόνια επικίνδυνες διαστάσεις. Απειλεί την υγεία των ανθρώπων, αφού σε έρευνες που έχουν γίνει, στα ψάρια που καταναλώνουμε εντοπίζονται κομμάτια από πλαστικά.

Ενδεικτικό είναι ότι το ένα στα δύο απορρίμματα στον βυθό είναι σακούλες, ενώ ο θάνατος του 50% των νεκρών θαλάσσιων οργανισμών προκλήθηκε από τα πλαστικά στο γαστρεντερικό τους σύστημα. Αξίζει επίσης να τονιστεί ότι τα πλαστικά που επιπλέουν στις θάλασσες λειτουργούν σαν σφουγγάρια, απορροφώντας τοξικές χημικές ουσίες πριν γίνουν τροφή για τα ψάρια, κάτι που μοιραία μεταφέρεται και στο τραπέζι μας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στην Ελλάδα το 2017 η ετήσια κατανάλωση της πλαστικής σακούλας ξεπερνούσε τις 400 ανά κάτοικο – το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη – και από αυτές μόλις το 1% ανακυκλώθηκε.