2η ημερίδα για το ευρωπαϊκό έργο Blueislands – Interreg Med που οργάνωσε η Περιφέρεια στο Ρέθυμνο.

Αύξηση της ρύπανσης κατά 117 % τους καλοκαιρινούς μήνες. Αμμουδιές γεμάτες με πλαστικά και 213 σκουπίδια ανά κιλό άμμου.

Αυτά είναι τα στοιχεία του «ανθρώπινου αποτυπώματος» στις παραλίες της Κρήτης, έτσι όπως προέκυψαν από την ανάλυσή τους κατά τη διάρκεια της 2ης προγραμματισμένης ημερίδας για το ευρωπαϊκό έργο Blueislands – Interreg Med που οργάνωσε η Περιφέρεια στο Ρέθυμνο.

Μοναδικό «παρήγορο» στοιχείο αποτελεί το γεγονός πως οι παραλίες της Κρήτης δεν διαφέρουν σε ποσοστά ρύπανσης κατά τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες, από τις υπόλοιπες παραλίες της Μεσογείου. Τα στοιχεία ωστόσο αναδεικνύουν τα μεγέθη του προβλήματος και την παντελή έλλειψη συνείδησης από πλευράς λουόμενων και επισκεπτών.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ενημέρωσης κοινού και φορέων για τα αποτελέσματα ερευνών και μελετών του έργου. Την ημερίδα χαιρέτισε ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, ενώ χαιρετισμό εκ μέρους της αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου Μαρίας Λιονή που απουσίαζε στο εξωτερικό, απηύθυνε ο ειδικός σύμβουλος Γιάννης Πολυχρονάκης.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο «Βlueislands» – Interreg Med διερευνά το φαινόμενο της εποχιακής διακύμανσης στην παραγωγή αποβλήτων σε νησιά της Μεσογείου, με σκοπό να αντιμετωπίσει και να μειώσει τις επιπτώσεις από αυτό, με τη δημιουργία ενός μοντέλου που στοχεύει στη βιωσιμότητα του τουρισμού.

Η παραλία του Ρεθύμνου και συγκεκριμένα η κεντρική περιοχή του λιμανιού αποτέλεσε τη βασική πιλοτική περιοχή μελέτης για το έργο Blueislands στην Κρήτη, με κριτήριο την επισκεψιμότητα από ντόπιους και τουρίστες όλο τον χρόνο. Παράλληλα συμμετείχαν η παραλία του Αρίνα και του Τσούτσουρα με άλλα κριτήρια.

Για δύο χρόνια έγινε έρευνα και μελέτη για τη ρύπανση στην περιοχή της παραλίας και στην περιοχή των τουριστικών δραστηριοτήτων πίσω από την παραλία. Το 2017 έγινε συστηματικός καθαρισμός της παραλίας και δειγματοληψίες άμμου κάθε μήνα, για την καταγραφή της ρύπανσης και των μικροπλαστικών που βρίθουν στην άμμο.

Ενώ το 2018 έγινε η καταγραφή και χαρακτηρισμός των αποβλήτων που παράγονται από τους επισκέπτες και τις τουριστικές επιχειρήσεις όλων των ειδών (μπαρ, εστιατόρια, μαγαζιά λιανικής, περίπτερα κ.λπ.) στην περιοχή πίσω από την παραλία, που διεξήχθη η έρευνα, για να συσχετιστεί η ρύπανση. Από τα αποτελέσματα των ερευνών και μελετών στην Κρήτη αλλά γενικότερα και των 9 νησιών που συμμετείχαν στην έρευνα, βγήκαν αρκετά βασικά συμπεράσματα, που σε γενικές γραμμές ισχύουν για όλα τα τουριστικά μεσογειακά νησιά.

Ειδικά για το Ρέθυμνο, αυτό που επίμονα τονίστηκε από την Ομάδα του έργου, ήταν η επείγουσα παρέμβαση του Δήμου, της Περιφέρειας και όλων των αρμόδιων φορέων που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος, προς τους υπεύθυνους οργάνωσης του ετήσιου δημοφιλούς καρναβαλιού Ρεθύμνου να ενημερώσουν και να προτρέψουν τους καρναβαλιστές να αποφύγουν τη χρήση και τη διασπορά του πλαστικού κομφετί, που δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στην παραλία Ρεθύμνου.