Η προστασία του περιβάλλοντος στο 35ο Συνέδριο Μυλοποταμιτών

Η αναγκαιότητα ανάπτυξης συνεργασιών και η δημιουργία κοινού μετώπου για την αντιμετώπιση των συνεπειών της Κλιματικής Κρίσης, όπως και η υλοποίηση δράσεων για ένα καθαρό περιβάλλον χωρίς σκουπίδια, αποτέλεσαν την κεντρική συνισταμένη των εκπροσώπων της Κεντρικής Διοίκησης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Τοπικών Φορέων που έλαβαν μέρος στο 35ο Αναπτυξιακό Συνέδριο των Μυλοποταμιτών στην Αρχαία Ελεύθερνα.

Το Συνέδριο,  το οποίο πραγματοποιήθηκε το  Σάββατο 20 Αυγούστου διοργανώθηκε από την Πανελλήνια Πολιτιστική Ένωση Μυλοποταμιτών, την Περιφέρεια Κρήτης, τη Περιφερειακή  Ενότητα Ρεθύμνου και με την καθοριστική συμβολή του Δήμου Ρεθύμνου, της Κοινότητα και του Πολιτιστικού Συλλόγου Αρχαίας Ελεύθερνας και του δήμου Μυλοποτάμου, ο οποίος παρείχε υλικοτεχνική υποδομή.

Οι εργασίες του Συνεδρίου έκλεισαν με την διατύπωση συμπερασμάτων (ακολουθεί παρακάτω αναλυτική καταγραφή)  και με την πρόταση να υπάρξει κοινή επιστολή Περιφέρειας, Δήμων, Πανελλήνιας Πολιτιστικής Ένωσης Μυλοποταμιτών και Τοπικών Φορέων προς την Κεντρική Διοίκηση στην οποία θα διατυπώνονται συγκεκριμένα αιτήματα και προτάσεις προς την Κεντρική Διοίκηση και τα αρμόδια Υπουργεία.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν μεταξύ άλλων τιμητικές βραβεύσεις, ανακοινώθηκαν οι νικητές των καθαρών χωριών και διεξήχθη διαδραστικό σεμινάριο  για την αγορά εργασίας, τιμήθηκαν οι Μυλοποταμίτες πρωτοετείς φοιτητές, ενώ στους πρώτους των πρώτων προσφέρθηκαν από την ANEK LINES δωρεάν διπλά εισιτήρια.

Παράλληλα τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Μυλοποταμιτών με τη συνεργασία εθελοντών υλοποίησαν  δράσεις καθαρισμού, ενώ στο δεύτερο μέρος του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε παρουσίαση του Βιβλίου «Τα Ζωνιανά της Ιστορίας και της Παράδοσης», (το βιβλίο θα παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση σήμερα 23/08/2022 στις 7.30 μ.μ. στο Γάζι στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης).

Τους συνέδρους καλωσόρισε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Ένωσης Μυλοποταμιτών Εμ. Κυρίμης ο οποίος αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Ένωσης καθώς και στις συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλονται από τα μέλη της προκειμένου να αναδειχθεί η ιστορική, πολιτιστική και αναπτυξιακή δυναμική του Μυλοποτάμου.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο κεντρικό θέμα συζήτησης, τονίζοντας ότι είναι ανάγκη να συμβάλλουμε όλοι μαζί στην προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος στον τόπο μας. Στη συνέχεια καλωσόρισε τους συνέδρους  ο  Οικοδεσπότης Δήμαρχος Γ. Μαρινάκης, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι το Ρέθυμνο και συνολικά η Κρήτη έχουν ανάγκη από μια ισόρροπη ανάπτυξη στην οποία κεντρικό ζήτημα θα πρέπει να είναι η προστασία του περιβάλλοντος.

Θεματικός Κύκλος Περιβάλλον και Τοπική Ανάπτυξη -Ο ρόλος της Κεντρικής Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Κεντρικό θέμα των εργασιών του συνεδρίου ήταν το περιβάλλον και το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Στο κύκλο της συζήτησης συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης  Σ. Αρναουτάκης, ο Π. Υπουργός και Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α. Ξανθός, ο Δήμαρχος Ρεθύμνου Γ. Μαρινάκης, ο Δήμαρχος Μυλοποτάμου Δ. Κόκκινος, ο Δήμαρχος Ανωγείων Σ. Κεφαλογιάννης και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κεισθένης» Μ. Χρηστάκης. Τη συζήτηση συντόνισαν οι δημοσιογράφοι  Δ. Μαρής και Κ. Χαλκιαδάκης.

Κοινή συνισταμένη όλων ήταν η ανάγκη σεβασμού και προστασίας του περιβάλλοντος, η ανάγκη χρηματοδοτήσεων από την πολιτεία στην υλοποίηση σημαντικών έργων και υποδομών,  ενώ υπήρξε και ιδιαίτερη αναφορά στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η αυτοδιοίκηση καθώς και στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος λόγω των ιδιαίτερα αυξημένων ροών τουριστών.

Ο Σ. Αρναουτάκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην πρωτοπορία της  Περιφέρεια Κρήτης στα περιβαλλοντικά θέματα, ενώ έκανε αναφορά και στην καλή συνεργασία των Δήμων με την Περιφέρεια Κρήτης. Ιδιαίτερη έμφαση κατά την τοποθέτηση του έδωσε και στην εφαρμογή του πρώτου στην Ελλάδα στρατηγικού σχεδιασμού Διαχείρισης στερεών αποβλήτων με χρηματοδότηση (εργοστάσια και λειτουργία) 100% από Ευρωπαϊκούς πόρους.

Στη συνέχεια, τόσο οι Δήμαρχοι, Γ. Μαρινάκης, Δ. Κόκκινος, Σ. Κεφαλογιάννης, όσο και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης Μ. Χρηστάκης, συμφώνησαν ότι είναι ανάγκη παράλληλα με τις πρωτοβουλίες της Αυτοδιοίκησης και της Κεντρικής Διοίκησης να ενισχυθεί και να ενθαρρυνθεί η συμμετοχή και των πολιτών.