Στην υπηρεσία αντιμετώπισης της ρύπανσης τίθεται η νανοτεχνολογία. Η Περιφέρεια Κρήτης συμμετείχε στην 4η συνάντηση των εταίρων του έργου “ΤΑΝΙΑ” του ευρωπαϊκού προγράμματος INTERREG Europe που πραγματοποιήθηκε στο Λάχτι της Φιλανδίας.
Στο πλαίσιο του έργου, περιφέρειες της Ευρώπης και πανεπιστημιακά ερευνητικά ιδρύματα από την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Φιλανδία, την Ουγγαρία και την Ελλάδα συνεργάζονται με σκοπό να εντοπίσουν, να αναδείξουν και να προωθήσουν την εφαρμογή της νανοτεχνολογίας και άλλων καινοτόμων τεχνολογιών για την αποκατάσταση ρυπασμένων εδαφών και υδάτων.
Κατά τη συνάντηση, η Περιφέρεια Κρήτης, όπως και κάθε συμμετέχουσα Περιφέρεια, ανέλυσε το νομικό πλαίσιο, τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία και τη στρατηγική της, για την προστασία του περιβάλλοντος και την αποκατάσταση των ρυπασμένων χώρων, επισημαίνοντας τα σημεία εκείνα που μπορούν να βελτιωθούν μέσα από το έργο «ΤΑΝΙΑ» (Treating Contamination through Nanoremediation).
Στη συνέχεια, οι εταίροι του έργου παρουσίασαν τις καλές πρακτικές που έχουν εντοπιστεί στην περιφέρειά τους, οι οποίες συζητήθηκαν σε στρογγυλά τραπέζια (workshops), προκειμένου να γίνει κατανοητός ο τρόπος σχεδιασμού και υλοποίησης της πρακτικής και να αξιολογηθούν τα οφέλη από την εφαρμογή της.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι εταίροι ξεναγήθηκαν στο ερευνητικό κέντρο SOILIA, που δημιουργήθηκε με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι και της Φιλανδικής Περιφέρειας Λάχτι. Την Περιφέρεια Κρήτης εκπροσώπησαν στη συνάντηση η συντονίστρια του έργου Κατερίνα Βαβαδάκη, στέλεχος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού που υλοποιεί το έργο, η Μαρία Αποστολάκη, στέλεχος του γραφείου Αντιπεριφερειάρχη Χωροταξίας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ο Άρης Στρατάκης, στέλεχος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών ΠΕ Χανίων.