Η Μυρσίνη βρίσκεται από χθες στο φυσικό της περιβάλλον καθώς με επιτυχία ολοκληρώθηκε μια ακόμη απελευθέρωση θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta από το Ενυδρείο Κρήτης.
Η χελώνα είναι θηλυκή και έλαβε το όνομα «Μυρσίνη». Bρέθηκε αδύναμη και ταλαιπωρημένη στην παραλία του Λέντα και έπειτα από πολύμηνη περίθαλψη και συνεχή φροντίδα από το προσωπικό του Ενυδρείου Κρήτης η Μυρσίνη ταξιδεύει σήμερα με ασφάλεια, χαίροντας άκρας υγείας, στο φυσικό της περιβάλλον.
Λόγω των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί στο πλαίσιο πρόληψης της διασποράς του SARS – COV- 2, δεν υπήρξε ανοιχτό κάλεσμα για την παρακολούθηση της τελετής. Τη χελώνα μπόρεσαν να αποχαιρετήσουν ορισμένοι τυχαία παρευρισκόμενοι της περιοχής. Ευχές για ένα καλό και χωρίς άλλα εμπόδια ταξίδι.
Η περιπέτεια μιας χελώνας…
Η χελώνα Caretta caretta, βάρους 12 Κg, βρέθηκε να επιπλέει κοντά στην ακτή στη θαλάσσια περιοχή του Λέντα, Νότια ακτή του Ν. Ηρακλείου από τον κ. Μαρίνο Σχοιναράκη το απόγευμα της Δευτέρας στις 4 Φεβρουαρίου 2019.
Η χελώνα ήταν παγιδευμένη σε μια μάζα διχτυών τα οποία δεν της επέτρεπαν να κολυμπήσει. Η μάζα αυτή κίνησε την περιέργεια του κ. Σχοιναράκη, ο οποίος όταν διαπίστωσε ότι πρόκειται για χελώνα βούτηξε προκειμένου να την ελευθερώσει.
Το ζώο, παρά το γεγονός ότι ελευθερώθηκε δεν ήταν σε θέση να κολυμπήσει και να φύγει στα πιό βαθιά νερά ενώ παρουσίαζε εκδορές στην περιοχή του λαιμού της. Έτσι, μεταφέρθηκε σε εσωτερικό ζεστό χώρο όπου και παρέμεινε έως την επόμενη μέρα που μεταφέρθηκε στο Ενυδρείο Κρήτης από προσωπικό του Τμήματος Ενυδρειολογίας (μετά την ενημέρωση με μήνυμα από την Πανελλαδική φιλοζωική και περιβαλλοντική ομοσπονδία) με το υπηρεσιακό μεταφορικό μέσο για περίθαλψη.
Η χελώνα κατά την παραλαβή της ήταν αρκετά ζωηρή χωρίς να παρουσιάζει άλλο εξωτερικό τραύμα πέρα από τις εκδορές στο λαιμό.
Σε ακτινογραφία που έγινε στο ζώο, από τον εξωτερικό συνεργαζόμενο κτηνίατρο (κ. Π. Νικηφοράκη) δεν φάνηκε η παρουσία κάποιου αγκιστριού ή άλλου ξένου σώματος ενώ ελέγχθηκε η γενικότερη κατάσταση της υγείας της.
Η δρ Ασπασία Στεριώτη, από το Τμήμα Ενυδρειολογίας, αναφέρει πως “μετά από 20 μήνες συνολικής παραμονής στους χώρους μας, με τη φροντίδα από το έμπειρο προσωπικό του τμήματος Ενυδρειολογίας, υγιής πια, αρκετά ζωηρή και μαρκαρισμένη, με δύο εξωτερικές μεταλλικές μάρκες (στα δύο μπροστινά πτερύγια) από εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ, και μια εσωτερική υποδόρια μάρκα στο λαιμό επέστρεψε στο φυσικό της περιβάλλον.
Η απελευθέρωσης της χελώνας Caretta caretta, που ως γνωστό αποτελεί προστατευόμενο είδος, έρχεται να υπενθυμίσει για μια ακόμα φορά την ανάγκη για σεβασμό στη θαλάσσια ζωή και να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό σε γενικότερα θέματα προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος.
Οι επιστήμονες του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και του Ενυδρείου Κρήτης εργαζόμαστε καθημερινά σε αυτή την κατεύθυνση και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι μιας και ένα επιπλέον άτομο του είδους επιστρέφει υγιές στον χώρο όπου ανήκει. Ευχόμαστε στη μικρή μας φίλη να είναι καλοτάξιδη”.