Επιβεβαιώνουν τα επίσημα στοιχεία ότι το 2017-2018 είναι η χειρότερη χρονιά από άποψη βροχοπτώσεων
Επιβεβαιώνουν τα επίσημα στοιχεία ότι το 2017-2018 είναι η χειρότερη χρονιά από άποψη βροχοπτώσεων

Ούτε το ξηρότερο έτος των τελευταίων 40 χρόνων οι βροχοπτώσεις δεν ήταν τόσο μειωμένες όσο φέτος, όπως προκύπτει από τα επίσημα συγκριτικά στοιχεία βροχοπτώσεων στην Κρήτη της Διεύθυνσης Υδάτων.

Τα στοιχεία έρχονται απλώς να επιβεβαιώσουν την τραγικότητα της κατάστασης που επικρατεί στην Κρήτη, αλλά και τη δραματική λειψυδρία, η οποία έχει κινητοποιήσει συναρμόδιους φορείς και αρχές. Με βάση τα στοιχεία, οι φετινές βροχοπτώσεις που υπολογίζονται σε 3,8 δισεκατομμύρια κυβικά είναι χειρότερες ακόμα και από αυτές της περιόδου 1989 – 1990, που θεωρούνταν η πιο ξηρή  των τελευταίων 40 ετών όπου οι βροχοπτώσεις έφθασαν τα 4,1 δισεκατομμύρια κυβικά. Η πιο υγρή περιόδος των τελευταίων 40 ετών θεωρείται το έτος 2002 – 2003, όπου στην Κρήτη είχαν πέσει 12 δισεκατομμύρια κυβικά.

Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με την έκθεση από τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Μαρίνο Κριτσωτάκη, το μέσο ποσό βροχόπτωσης υπολογίζεται σε 7,6 δισεκατομμύρια κυβικά ανά έτος, ποσό το οποίο είναι διπλάσιο από την ελάχιστη φετινή βροχόπτωση.

Σύμφωνα με τους πίνακες που δημοσιεύονται, φαίνεται ότι από την ξηρασία επλήγησαν υπερβολικά οι νομοί Λασιθίου, Ηρακλείου, με το Ρέθυμνο να δέχεται κάποιες σχετικές βροχοπτώσεις, ενώ ο νομός Χανίων είναι εκείνος που δέχθηκε τις «περισσότερες» βροχοπτώσεις τη φετινή χρονιά, αναλογικά πάντα με τα πολύ χαμηλά δεδομένα βροχοπτώσεων.

Για τον λόγο αυτό, η αρμόδια υπηρεσία προτείνει μια σειρά από μέτρα, κάποια από τα οποία θεωρούνται «σκληρά» αλλά αναγκαία για τη διασφάλιση ενός φυσικού πλούτου, ο οποίος στην παρούσα φάση αποδεικνύεται υπερπολύτιμος. Τα μέτρα, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν εναλλακτικές πηγές υδροδότησης, όπως εφεδρικές γεωτρήσεις, προληπτικούς ελέγχους δεξαμενών και δικτύων για διαρροές, προληπτικούς ελέγχους λειτουργίας οικιακών δικτύων, αλλά και ελέγχους στη συστηματική καταγραφή στάθμης – παροχής πηγών.

Σε σχέση με την άρδρευση, η υπηρεσία προτείνει τον καθορισμό προστίμων για την αλόγιστη χρήση νερού, τον καθορισμό ελλειμματικής άρδευσης ανά καλλιέργεια, τον περιορισμό των εποχιακών υδροβόρων καλλιεργειών κι ενημέρωση των ξενοδόχων για τον περιορισμό κατανάλωσης νερού.

Στα κατασταλτικά μέτρα προτείνεται επίσης η απαγόρευση ποτισμάτων εκτός πρωινών και βραδινών ωρών, η επιβολή ελλειμματικής άρδευσης ανά περιοχή και η απαγόρευση πλύσης αυτοκινήτων και αυλών με νερό ύδρευσης. Προτείνονται επίσης περιοδικές διακοπές νερού, εφαρμογή κλιμακωτού τιμολογίου και παροχή κινήτρων για τη μείωση της κατανάλωσης.