Η Αρκτική πρόκειται να καεί: Οι ειδικοί πιστεύουν ότι θα μπορούσε να είναι σε αυτή την ημερομηνία

Καθώς η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται και ο μόνιμος πάγος ξεπαγώνει, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η περιοχή της Αρκτικής θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πρωτοφανείς πυρκαγιές μέχρι το τέλος του αιώνα.

Οι επιπτώσεις αυτής της μεταμόρφωσης δεν αποτελούν μόνο σοβαρό κίνδυνο για τα τοπικά οικοσυστήματα, αλλά απειλούν επίσης να επιδεινώσουν την κλιματική αλλαγή παγκοσμίως.

Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications αποκαλύπτει ανησυχητικές προβλέψεις για το μέλλον της Αρκτικής: μέχρι το 2100, οι πυρκαγιές θα μπορούσαν να γίνουν συχνές σε περιοχές που μέχρι πρότινος θεωρούνταν πολύ κρύες και υγρές για τέτοιες καταστροφές.

Οι κλιματολόγοι που χρησιμοποιούν προηγμένα μοντέλα υποδεικνύουν ότι η απόψυξη του μόνιμου πάγου -ένα μόνιμα παγωμένο στρώμα εδάφους- θα οδηγήσει σε ξηρότερες συνθήκες που ευνοούν την εκδήλωση πυρκαγιών. Η αλλαγή αυτή αναμένεται να δημιουργήσει έναν βρόχο ανατροφοδότησης, σύμφωνα με τον οποίο οι πυρκαγιές απελευθερώνουν μεγάλες ποσότητες εκπομπών άνθρακα και μεθανίου, επιταχύνοντας περαιτέρω την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Οι προσομοιώσεις του Κοινοτικού Μοντέλου του Συστήματος της Γης -οι οποίες ενσωματώνουν δεδομένα από το 1850 έως το 2100- υποδηλώνουν ότι οι δασικές πυρκαγιές θα μπορούσαν να αυξηθούν σε τεράστιο βαθμό κατά το δεύτερο μισό του αιώνα που διανύουμε. Καθώς το μόνιμο στρώμα πάγου ξεπαγώνει, απελευθερώνει τα προηγουμένως παγιδευμένα αέρια του θερμοκηπίου, οδηγώντας σε υψηλότερες τοπικές θερμοκρασίες και ξηρότερα εδάφη. Αυτό απειλεί τόσο τα εύθραυστα οικοσυστήματα της Αρκτικής όσο και την παγκόσμια κλιματική σταθερότητα.

Το βόρειο δάσος και η ευπάθειά του

Ο Edward Alexander, συμπρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Gwich’in, τονίζει τις τρομερές επιπτώσεις αυτών των πυρκαγιών, ειδικά για τα βορεατικά δάση που εκτείνονται σε περιοχές του Καναδά, της Αλάσκας και της Ρωσίας. Τα βόρεια δάση είναι ζωτικής σημασίας για την αποθήκευση άνθρακα, αλλά απειλούνται όλο και περισσότερο από την κλιματική αλλαγή.

Ιστορικά, οι δασικές πυρκαγιές συνέβαιναν κάθε λίγα χρόνια, επιτρέποντας στο οικοσύστημα να ανανεώνεται. Ωστόσο, η συνεχιζόμενη κλιματική κρίση έχει εντείνει τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των πυρκαγιών, με αποτέλεσμα σημαντικές απώλειες στη βιοποικιλότητα και τους οικοτόπους.

Η περιοχή Yukon Flats, μια πυρόπληκτη περιοχή στην Αλάσκα, αποτελεί παράδειγμα της ανησυχητικής τάσης. Από το 1988, ο αριθμός των ετών κατά τα οποία κάηκαν πάνω από 250.000 στρέμματα έχει τετραπλασιαστεί. Αυτό δεν επηρεάζει μόνο την άγρια ζωή, αλλά δημιουργεί επίσης δυσκολίες για τις κοινότητες των αυτοχθόνων που βασίζονται σε αυτά τα εδάφη για τον βιοπορισμό τους.

Έκκληση για δράση εν μέσω ενός κύκλου καταστροφής

Οι επιπτώσεις αυτών των πυρκαγιών επεκτείνονται πέρα από τις άμεσες οικολογικές ζημιές. Όπως προαναφέρθηκε, οι πυρκαγιές απελευθερώνουν άνθρακα και μεθάνιο, συμβάλλοντας σε έναν φαύλο κύκλο κλιματικής αλλαγής. Καθώς η Αρκτική θερμαίνεται, οι συνθήκες γίνονται ακόμη πιο ευνοϊκές για τις πυρκαγιές, οδηγώντας σε περαιτέρω απόψυξη του μόνιμου πάγου και επιδείνωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Ο πρέσβης Morten Høglund του Αρκτικού Συμβουλίου έχει προειδοποιήσει ότι η αυξανόμενη συχνότητα και ένταση αυτών των πυρκαγιών χρησιμεύει ως σαφές μήνυμα για την επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Το Συμβούλιο υπογραμμίζει την αναγκαιότητα της επιτήρησης, των στρατηγικών πρόληψης πυρκαγιών και της διεθνούς συνεργασίας για τη μείωση των επιπτώσεων των πυρκαγιών στην περιοχή αυτή.

Οι εμπειρογνώμονες προτρέπουν σε άμεση δράση για την εποπτεία και τη διαχείριση των κινδύνων που συνδέονται με την απόψυξη του μόνιμου πάγου και την κλιμάκωση των πυρκαγιών. Οι προτεινόμενες στρατηγικές περιλαμβάνουν ενισχυμένη επιτήρηση των συνθηκών του μόνιμου πάγου, μέτρα πρόληψης πυρκαγιών, όπως ελεγχόμενες καύσεις, και ταχεία μείωση των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η μετατροπή της Αρκτικής σε μια πυρόπληκτη περιοχή θα μπορούσε να επηρεάσει δραστικά τα τοπικά οικοσυστήματα, να διαταράξει τη ζωή των αυτόχθονων κοινοτήτων και να οδηγήσει σε εκτεταμένες συνέπειες για τα παγκόσμια κλιματικά πρότυπα. Καθώς οι θερμοκρασίες συνεχίζουν να αυξάνονται, η επείγουσα ανάγκη για ενωμένες προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής δεν ήταν ποτέ πιο κρίσιμη.

Εάν αφεθεί χωρίς διαχείριση, η Αρκτική θα κατακαεί από μια πρωτοφανή κρίση πυρκαγιών, με μεγάλη πιθανότητα καταστροφικών επιπτώσεων τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Καθώς οι επιστήμονες μας προειδοποιούν για αυτή την επικείμενη αλλαγή, είναι σημαντικό οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι κοινότητες να δράσουν γρήγορα για να μειώσουν τους κινδύνους που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή και να διαφυλάξουν τα εύθραυστα οικοσυστήματα του απώτατου βορρά. Ο χρόνος για την αντιμετώπιση αυτής της απειλής είναι τώρα, πριν γίνει μια μη αναστρέψιμη πραγματικότητα.

Πηγή: newsbomb.gr