Τρεις ΦΟΔΣΑ στην Κρήτη είναι η τελική πρόταση που διαμορφώθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων που κλήθηκε να αποφασίσει ποιος θα είναι ο τελικός αριθμός των φορέων διαχείρισης απορριμμάτων στο νησί.
Όπως είναι γνωστό, βασικός πυλώνας του «Κλεισθένη» είναι η συρρίκνωση των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φ.Ο.Δ.Σ.Α.) που ειδικά για την Κρήτη προβλέπονται να περιοριστούν στους τρεις από πέντε που είναι σήμερα. Σύμφωνα με τον νέο νόμο, με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθεί μεγαλύτερη ενίσχυση των (Φ.Ο.Δ.Σ.Α.) μέσα από τη θέσπιση νέων κανόνων λειτουργίας σε πλήρη εναρμόνιση με το κοινοτικό και συνταγματικό περιβαλλοντικό κεκτημένο και στοχεύοντας στην πρόληψη της δημιουργίας αποβλήτων, στη μείωση της παραγωγής και σε μία εν γένει περιβαλλοντικά ενδεδειγμένη διαχείριση που θα καλύπτει το σύνολο της χώρας και θα συμβάλλει στην εξοικονόμηση φυσικών πόρων και στην προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος.
Στο πλαίσιο αυτό μπήκαν τρεις προτάσεις στο τραπέζι της συζήτησης. Η πρώτη προέβλεπε να υπάρξει ένας ενιαίος φορέας για ολόκληρη την Κρήτη. Η δεύτερη πρότεινε να μείνουν δύο φορείς διαχείρισης απορριμμάτων και η τελευταία πρόταση η οποία προκρίθηκε τελικά, ανέβαζε τον αριθμό των ΦΟΔΣΑ στο νησί σε τρεις. Ένας στα Χανιά, ένας στην ανατολική Κρήτη που θα συμπεριλάβει μαζί με το Λασίθι και τους όμορους Δήμους Βιάννου, Μινώα, Χερσονήσου, και το υπόλοιπο Ηράκλειο μαζί με το Ρέθυμνο ο τρίτος ΦΟΔΣΑ.
Στη συζήτηση διατυπώθηκαν και προτάσεις προκειμένου να διατηρηθεί και ο ΦΟΔΣΑ Αμαρίου, ωστόσο η πρόταση αυτή δεν περπάτησε καθώς δεν μπορεί να θεμελιωθεί ικανοποιητικά σε σχέση με τις ποσότητες των απορριμμάτων που διαχειρίζεται, και τα γενικότερα πληθυσμιακά κριτήρια που βάζουν περιορισμούς.
Στο πλαίσιο αυτό η απόφαση της ΠΕΔ για τη δημιουργία τριών ΦΟΔΣΑ θα τεθεί προς συζήτηση στα Δημοτικά Συμβούλια του νησιού τα οποία θα πρέπει να έχουν αποφασίσει ώς τις 15 του επόμενου μήνα και να καταθέσουν τις προτάσεις τους στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, που είναι η αρμόδια για να δρομολογήσει τις σχετικές διαδικασίες σύστασης των νέων φορέων που θα πρέπει να έχουν αποφασιστεί ως τις 19 Νοεμβρίου.
Δικαστικές προσφυγές για το Υπερταμείο
Με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσανατολίζεται να κινηθεί η Περιφερειακή Ένωση Δήμων μετά τη λεηλασία της δημόσιας κληρονομιάς του τόπου που οδηγείται στα “νύχια” του Υπερταμείου. Αυτό αποφασίστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της ΠΕΔ, μετά από σχετική πρόταση του δήμαρχου Ρεθύμνου, όπου όμως τονίστηκε ότι για το σκοπό αυτό θα προηγηθεί σχετική συνεννόηση με την ΚΕΔΕ. Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Β.Λαμπρινός, υποστήριξε ότι “τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς είναι εκτός συναλλαγής”.
Πλήγμα για τους παραγωγούς η ακαρπία
Να διασφαλιστούν αποζημιώσεις για τους παραγωγούς που πλήττονται από την ακαρπία ζήτησαν χθες οι δήμαρχοι της ΠΕΔ, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα με τεράστιες διαστάσεις. Όπως τονίσθηκε λόγω των καιρικών συνθηκών είχαμε οξύτατο πρόβλημα ακαρπίας και δυστυχώς οι καλλιεργητές δεν μπορούν να διεκδικήσουν εξισωτική αποζημίωση επειδή οι περιοχές τους δεν είναι επιλέξιμες. Το πρόβλημα είναι μεγάλο σε όλη την Κρήτη και ειδικά στον Δήμο Μινώα όπου χάνουν την αποζημίωση 58 χωριά.