καινοτόμα εφαρμογή που μπορεί να βοηθήσει αρκετά τις καλλιέργειες φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών στην Κρήτη, προωθούν η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με το Πανεπιστημίου Κρήτης

Μια καινοτόμα εφαρμογή που μπορεί να βοηθήσει αρκετά τις καλλιέργειες φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών στην Κρήτη, προωθούν η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με το Πανεπιστημίου Κρήτης.

Μέσα από μια κοινή συνεργασία, Περιφέρεια και Πανεπιστήμιο φέρνουν την έρευνα και την καινοτομία στην υπηρεσία του αγρότη, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στην Περιφέρεια Κρήτης χθες, στην οποία συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα Μανόλης Χνάρης και ο καθηγητής του Πανεπιστήμιου Κρήτης Ηλίας Καστανάς.

Όπως ανακοινώθηκε, ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας, σε ένα περιβάλλον απλό και φιλικό προς το χρήστη, να χρησιμοποιεί τον διαδραστικό χάρτη, στην ιστοσελίδα,https://regionofcrete.shinyapps.io/agriSuitApp/,  να βρίσκει σε κάθε σημείο της Κρήτης ποιο αρωματικό ή φαρμακευτικό φυτό μπορεί να ευδοκιμήσει.

«Η αξιοποίηση αυτής της νέας δυνατότητας θα διευρύνει το καλάθι των κρητικών προϊόντων σε όρους ποιότητας, και θα ενισχύσει τον δυναμισμό και την εξωστρέφεια της κρητικής παραγωγής» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Χνάρης για να προσθέσει:

«Θεωρώ μονόδρομο στη σημερινή εποχή, τη διασύνδεση των νέων τεχνολογιών και των “έξυπνων” συστημάτων με τους παραδοσιακούς τομείς, όπως είναι η αγροτική παραγωγή, για τη δημιουργία ενός αναπτυξιακού μοντέλου προσαρμοσμένου στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του τόπου μας».

Από την πλευρά του ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Επιστημονικά Υπεύθυνος Βοτανικού Κήπου Πανεπιστημίου Κρήτης Στέργιος Πυρίντσος, ανέφερε: «Ο κάθε αγρότης μπορεί να πάρει τις γεωγραφικές συντεταγμένες του χωραφιού του ή του αγροκτήματός του με το GPS που έχει στο κινητό του, να εισάγει το στίγμα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, να διαλέξει το φαρμακευτικό φυτό που τον ενδιαφέρει, και να δει την καταλληλότητα της θέσης που είναι το χωράφι του για την καλλιέργεια του συγκεκριμένου είδους.

Ο καθηγητής Ιατρικής Πανεπιστημίου Κρήτης Ηλίας Καστανάς υποστήριξε ακόμα: «Τα φαρμακευτικά φυτά αποτελούν ένα σημαντικό βιολογικό πόρο για την Κρήτη.

Όπως τόνισε ο καθηγητής, έως τώρα η αξιοποίησή και η εμπορία τους βασιζόταν σε συλλογές από τη φύση, ενώ τώρα με τις προσπάθειες του Βοτανικού Κήπου του Πανεπιστημίου Κρήτης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης ανοίγει ο δρόμος για την καλλιέργειά τους.