Φραγκίσκος Παρασύρης: «Οι ΑΠΕ και η δαιμονοποίηση που προκαλεί η κυβέρνηση»

Από την προηγούμενη εβδομάδα συζητείται στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης αποβλήτων, τη βελτίωση του πλαισίου εξοικονόμησης ενέργειας, την ανάπτυξη των έργων ενέργειας και την αντιμετώπιση πολεοδομικών ζητημάτων».

Από το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, ειδικός αγορητής έχει οριστεί ο Φραγκίσκος Παρασύρης, Υπεύθυνος του Κοινοβουλευτικού Τομέα Ενέργειας.

Κατά την τρίτη συνεδρίαση της Επιτροπής ο Βουλευτής έδωσε μια συνολική απάντηση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, γύρω από τη συζήτηση για τις ΑΠΕ, και την προσπάθεια της κυβέρνησης να μεταφέρει την ουσία της συζήτησης από την πραγματικότητα στη σφαίρα της «δαιμονοποίησης» των ΑΠΕ από την κοινωνία.

Ο Φραγκίσκος Παρασύρης, αντέκρουσε την επιχειρηματολογία και των Υπουργών και του εισηγητή από την πλευρά της πλειοψηφίας, τονίζοντάς τους ότι θα έπρεπε να ανησυχεί την κυβέρνηση το γεγονός ότι υπάρχει ένας γενικευμένος προβληματισμός, συνολικά στην ελληνική κοινωνία, αποτέλεσμα του γενικότερου σχεδιασμού του Υπουργείου.

«Οι τοπικές κοινωνίες μέσα από τη μεγάλη είσοδο των ΑΠΕ, βλέπουν ότι δεν υπάρχει μια ανταποδοτικότητα. Εμείς, μάλιστα, επιχειρήσαμε πριν από κάποιους μήνες να φέρουμε και μια τροπολογία όπου το τέλος ΑΠΕ από 3% να ανέλθει στο 5%, δεν την κάνατε δεκτή, ως ελάχιστη ανταμοιβή των τοπικών κοινωνιών. Αυτό από μόνο του, όπως καταλαβαίνετε, δεν είναι αρκετό», τόνισε στην κ. Σδούκου ο Φραγκίσκος Παρασύρης.

Μεταφέροντας, μάλιστα, το κλίμα που επικρατεί στις τοπικές κοινωνίες, αναφέροντας ως παράδειγμα Δήμους της Κρήτης (Μαλεβίζι, Μινώα Πεδιάδας, Αρχανών – Αστερουσίων, Αποκορώνου κ.α.), τόνισε πως τα αιολικά ή φωτοβολταϊκά πάρκα χωροθετούνται σε δημόσιο χώρο και οι Ενεργειακές Κοινότητες δεν έχουν πρόσβαση στον ηλεκτρικό χώρο, γιατί όλα παραπέμπονται στο Πρόγραμμα ΑΠΟΛΛΩΝ.

«Ο ηλεκτρικός χώρος δεν είναι κληρονομιά κανενός και προφανώς των επενδυτών. Άρα να μην έρχεται η κυβέρνηση να μιλάει για δαιμονοποίηση των ΑΠΕ. Οι αντιδράσεις υπάρχουν γιατί δεν έχετε νομοθετήσει ένα μοντέλο ανταποδοτικότητας. Έχετε καταφέρει να πρωτοτυπήσετε σε επίπεδο Ε.Ε. Στην υπόλοιπη Ευρώπη βλέπετε κοιλάδες γεμάτες με ΑΠΕ γιατί υπάρχει συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στα σχήματα. Υπήρχαν πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία και σχήματα που θα μπορούσατε να έχετε φτιάξει από τους ευρωπαϊκούς πόρους, στα οποία θα μπορούσαν να συμμετέχουν οι τοπικές κοινωνίες και να γίνουν και αποδεκτές αυτού του τύπου οι επενδύσεις», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ.

«Η δαινομοποίηση των ΑΠΕ, που επικαλείται η κυβέρνηση είναι μια πρώτης τάξεως αφορμή για μια αναλυτική συζήτηση για τις αλλαγές και τις βελτιώσεις στο μοντέλο που ακολουθείτε, προκειμένου να γίνουν συμμέτοχες οι τοπικές κοινωνίες», κατέληξε ο Φραγκίσκος Παρασύρης.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, με πρωτοβουλία του Φραγκίσκου Παρασύρη καταθέτει τροπολογία μεταφέροντας την αγωνία των Δημάρχων σύμφωνα με την οποία προτείνεται «η Επαναφορά της δυνατότητας σύνδεσης των ΟΤΑ Ά και ΄Β βαθμού για σταθμούς για αυτοκατανάλωση με Ενεργειακό Συμψηφισμό και Εικονικό Ενεργειακό Συμψηφισμό».