Φάλαινα έσπασε κάθε ρεκόρ – Έκανε ταξίδι πάνω από 13.000 χλμ, από την Νότια Αμερική ως την Αφρική

Μία μεγάπτερη φάλαινα, γνωστή και ως φάλαινα καμπούρα, κατάφερε το σχεδόν ακατόρθωτο: έκανε ένα ταξίδι 13.000 χλμ από την Νότια Αμερική ως την Αφρική.

Οι επιστήμονες είπαν ότι είναι η μεγαλύτερη απόσταση που έχει καταγραφεί από μία μοναδική φάλαινα.

Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Royal Society Open Science κατέγραψε εικόνες από την αρσενική φάλαινα η οποία αρχικά εντοπίστηκε κοντά στην ακτή της Κολομβίας και σχεδόν μία δεκαετία αργότερα καταγράφηκε κοντά στη Ζανζιβάρη.

Ο συν-συντάκτης της έρευνας, Ted Cheeseman, θαλάσσιος βιολόγος στο πανεπιστήμιο του South Cross, είπε ότι η απόσταση που ταξίδεψε είναι ασυνήθιστη καθώς είναι σχεδόν διπλάσια από την τυπική απόσταση μετανάστευσης. Εικάζει πως η φάλαινα κατέληξε να βρίσκεται πολύ πιο μακριά από την συνήθη πορεία της και την ομάδα της.

Η ανακάλυψη του υπέροχου ταξιδιού της φάλαινας κατέστη δυνατή με τη βοήθεια της Happywhale, μίας πλατφόρμας, που δίνει τη δυνατότητα σε ερευνητές και παρατηρητές φαλαινών να καταγράφουν την πορεία τους και να αναγνωρίζουν τις μοναχικές φάλαινες από την ουρά τους, χρησιμοποιώντας μίας μορφής «αναγνώριση προσώπου».

Η ουρά της φάλαινας λειτουργεί σαν μοναδικό αποτύπωμα καθώς έχει μοναδικά σημάδια και ενδείξεις «ταυτότητας».

Η επιστήμονας dr Vanessa Pirotta, η οποία ωστόσο δεν έχει κάποια άμεση σχέση με την έρευνα είπε ότι αυτό είναι ένα έξοχο παράδειγμα του συνδυασμού της επιστήμης με την τεχνολογία.

Πρόσθεσε, ότι υπάρχουν ακόμα πολλά που δεν γνωρίζουμε για τις φάλαινες.

Συνήθως οι φάλαινες έρχονται στις ακτές της Αυστραλίας για να αναπαραχθούν ή να γεννήσουν. Στη συνέχει επιστρέφουν και μεταναστεύουν προς τον νότο για να τραφούν.