Μια μοναδική εμπειρία,μοιράστηκαν μέλη και φίλοι του Ορειβατικού Συλλόγου Αγίου Νικολάου, που την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου διέσχισαν το Κουρταλιώτικο φαράγγι, με αφετηρία τις πηγές του ποταμού Κουρταλιώτη και τερματισμό την εξωτική παραλία του Πρέβελη.
Το μεγαλύτερο μέρος της 6ωρης διαδρομής είναι μέσα στα κρύα νερά του ποταμού, σε ένα τοπίο παραδεισένιας ομορφιάς, που θυμίζει αφρικανική όαση, με το παραποτάμιο φοινικόδασος και την εξωτική παραλία.
Η ομάδα με αρχηγό τον Παναγιώτη Ευδαίμωνα ξεκίνησε νωρίς το πρωί της Κυριακής από τον ΄Αγιο Νικόλαο, με κατεύθυνση τον νότο του νομού Ρεθύμνης. ‘’Μετά από 3ωρο δρομολόγιο, περιγράφει η Ελένη Λάμπρου, φτάσαμε στις πηγές του Κουρταλιώτη ποταμού, στις 10:30 περίπου.
Ακολουθήσαμε τα σκαλοπάτια που οδηγούν στο γραφικό ξωκλήσι του Οσίου Νικολάου, που φωλιασμένο σε μια βουνοπλαγιά αγναντεύει τις θάλασσες του νότου. Σύμφωνα με την παράδοση, ο άγιος άγγιξε τον βράχο από όπου ανάλβυσε νερό σχηματίζοντας πέντε πηγές. Η θέα από ψηλά, από τον περίβολο της εκκλησίας προς τις πηγές που αφήνουν άφθονο νερό να πέσει με ορμή ανάμεσα από θεόρατα βράχια, είναι μαγευτική.
Στη συνέχεια μια μικρή ομάδα συνέχισε κατηφορικά από τα σκαλοπάτια, με προορισμό τη μαγευτική παραλία του Πρέβελη, για να απολαύσει δροσερές βουτιές στα αλμυρά νερά του Λιβυκού ή στα γλυκά νερά της λιμνούλας που σχηματίζεται στο δέλτα του ποταμού, ανάμεσα σε καταπράσινους φοίνικες.
Οι υπόλοιποι ανεβήκαμε τα σκαλιά, πήραμε το μονοπάτι αριστερά που οδηγεί μέσα στο φαράγγι και συνεχίσαμε προς το μικρό φράγμα που δημιουργείται από τις πηγές που τροφοδοτούν το ποτάμι με νερό.
Το φαράγγι του Κουρταλιώτη, από τα πιο όμορφα και εντυπωσιακά φαράγγια της Κρήτης, βρίσκεται 22χλμ νότια από την πόλη του Ρεθύμνου.
Το επιβλητικό του ανάγλυφο, ο ποταμός που το διαρρέει όλο τον χρόνο, η πλούσια βλάστηση στις όχθες, οι μικροί και μεγαλύτεροι καταρράκτες, οι πρασινογάλανες λιμνούλες, το εξωτικό παραποτάμιο φοινικόδασος, κάνουν τη διάσχιση του φαραγγιού ανεπανάληπτη εμπειρία.
Ακόμα κι αν δεν γνωρίζει κάποιος την προέλευση της ονομασίας του, λίγα λεπτά μέσα στο φαράγγι φτάνουν για να καταλάβει: Ο ήχος του ανέμου που περνά μέσα από το φαράγγι, μετατρέπεται σε διαπεραστικά “κούρταλα”, δηλαδή χειροκροτήματα στην τοπική διάλεκτο.
Περίπου στη μέση του φαραγγιού, βγαίνοντας από το ποτάμι, μπορεί κανείς να θαυμάσει τα δύο κύρια κτηριακά συγκροτήματα της Μονής Πρέβελη, δηλαδή τη Μονή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου (κάτω Μονή) και τη Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου (πίσω Μονή).
Η ομάδα μας σύντομα βρέθηκε να “τσαλαβουτά” στα κρύα νερά του ποταμού, που εξακολουθούν να τρέχουν ορμητικά παρότι βρισκόμαστε ήδη στην αρχή του φθινόπωρου. Η είσοδος του φαραγγιού επιβλητική με τα βραχώδη κάθετα πρανή κατάφυτα με θαμνώδη βλάστηση. Το ποτάμι κυλάει κελαρυστό, ενώ ο δυνατός άνεμος που φυσά επιβεβαιώνει την ονομασία του φαραγγιού.
Διασχίζουμε μικρές λιμνούλες ή κολυμπάμε σε άλλες μεγαλύτερες, ενώ πολύ συχνά χρειάζεται να “σκαρφαλώσουμε” πάνω με μεγάλους βράχους, που έχουν λειανθεί από το νερό.
Περιοχή ιδιαίτερης αισθητικής και περιβαλλοντολογικής σημασίας το φαράγγι μας εντυπωσιάζει όχι μόνο με την τροπική του βλάστηση, αλλά και με τους “μόνιμους” κατοίκους τους, ιδιαιτέρους ανθρώπους που γυμνοί περιφέρονται δίπλα σε μικρές σκηνές ή κάνουν ασκήσεις γιόγκα δίπλα στο ποτάμι!
Λίγο πριν τη γέφυρα βγαίνουμε από το ποτάμι και περπατάμε στον δρόμο. Κάνουμε στάση και θαυμάζουμε το πετρόκτιστο μονότοξο γεφύρι, που επιβιώνει αγέρωχο στο πέρασμα των αιώνων. Εξαιρετικό δείγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, χτίστηκε με δαπάνη του κοντινού μοναστηριού ώστε να μπορούν οι κάτοικοι της περιοχής να διασχίζουν τους χειμερινούς μήνες το ποτάμι με ασφάλεια.
Συνεχίζουμε από παρακείμενο χωματόδρομο μέχρι το σημείο όπου ο ποταμός γίνεται εύκολα προσπελάσιμος. Το τοπίο νεραϊδένιο, καθώς η πυκνή βλάστηση καθρεφτίζεται στο νερό, δημιουργώντας πράσινες αποχρώσεις και ιριδισμούς. Περπατάμε ή μάλλον κολυμπάμε, καθώς συχνά το νερό φτάνει πάνω από τους ώμους. Πολλές μικρές σπηλιές υπάρχουν στα βράχια κατά μήκος της διαδρομής, ενώ μικροί και μεγαλύτεροι καταρράκτες προσθέτουν μια ακόμη πινελιά ομορφιάς στο μαγευτικό τοπίο.
Η διαδρομή για τη διάσχιση του φαραγγιού μέχρι την παραλία είναι λιγότερο από 8 χλμ και φυσιολογικά χρειάζεται 3 ώρες περπάτημα. Ο χρόνος όμως σχεδόν διπλασιάζεται, γιατί περπατάμε μέσα στο νερό, υπάρχουν καθυστερήσεις στα δύσβατα σημεία και απαραίτητα διαλείμματα για ξεκούραση.
Μετά από 6ωρη πεζοπορία και 6.651 (μουσκεμένα) βήματα, φτάνουμε στην παραλία και συναντούμε και την υπόλοιπη ομάδα. Σύντομο διάλειμμα για ανάπαυση και αναζωογονητικό μπάνιο στη λιμνοθάλασσα και στα ζεστά νερά του Νότιου Κρητικού πελάγους και ανεβαίνουμε τα 300 περίπου σκαλοπάτια, που μας οδηγούν στην αφετηρία.
Καθώς ανηφορίζουμε απολαμβάνουμε την πανοραμική θέα προς τη βραχώδη ακτογραμμή και το μοναδικό οικοσύστημα που σχηματίζει το φοινικόδασος με το ποτάμι και την παραλία. Επιστρέφουμε στον Άγιο Νικόλαο αργά το βράδυ, έχοντας μοιραστεί μια μοναδική εμπειρία και γεμάτοι από αλησμόνητες εικόνες παραμυθένιας ομορφιάς”.
Φωτογραφίες: Κολοτούρος Θανάσης, Παναγιώτης Ευδαίμων.
Χάρτης: All Nicholls.