Σε δύο τροχούς έκαναν τη δική τους επανάσταση και έστειλαν μήνυμα προστασίας του περιβάλλοντος!

Σε δύο τροχούς έκαναν τη δική τους επανάσταση και έστειλαν μήνυμα προστασίας του περιβάλλοντος! Την περασμένη Πέμπτη, η πόλη του Ηρακλείου πλημμύρισε από ποδηλάτες,  από ανθρώπους που με τραγούδια και συνθήματα βροντοφώναξαν ότι “η προστασία του περιβάλλοντος είναι μια πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αφήσουμε στα χέρια αυτών  που νομοθετούν την καταστροφή του, ξεπουλώντας  τον φυσικό πλούτο στους κερδοσκόπους των κάθε λογής εταιρειών που ονειρεύονται όλο τον πλανήτη ένα απέραντο εργοτάξιο…

Μήνυμα επίσης, της  πολύ επιτυχημένης και ενθαρρυντικής ποδηλατοπορείας, είναι ότι πλέον ο καθένας και η καθεμία ξεχωριστά, αλλά και όλοι και όλες μαζί σαν κοινωνία, αντιλαμβανόμαστε πως μόνο εμείς μπορούμε να μπούμε  ανάχωμα στις καταστροφικές τους επιδιώξεις… Έχουνε το νόμο, έχουμε το δίκιο! Είμαστε πολλοί, είμαστε μαζί και θα νικήσουμε! Η φύση και η κοινωνία θα νικήσουν!”, αναφέρουν οι ΦυσητΗΡες που διοργάνωσαν την κινητοποίηση.

Όπως αναφέρουν, στις  5 Μάη  ψηφίστηκε νέος νόμος με τίτλο «Εκσυγχρονισμός της περιβαλλοντικής νομοθεσίας». Σύμφωνα με την Ένωση Δικαστών Ελλάδος, ψηφίστηκε αιφνιδιαστικά, με διαδικασίες τηλεδιάσκεψης και μία μέρα μετά τον τερματισμό του εγκλεισμού λόγω COVID-19, αντικειμενικά αφαιρώντας το δικαίωμα παρέμβασης των ενδιαφερομένων φορέων.

Παράλληλα, κατά τη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης παρουσιάστηκαν αρχικά 66 άρθρα του πολυνομοσχεδίου προς συζήτηση. Ωστόσο, η τελική έκδοση που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή είχε 130 άρθρα, 64 εκ. των οποίων δεν είδαν ποτέ το φως της δημοσιότητας πριν  να γίνουν νόμος.

“Σύμφωνα με οχτώ πανεπιστήμια και επιστημονικούς οργανισμούς, 36 επιστημονικούς Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, 11 περιβαλλοντικές οργανώσεις και 186 συλλογικότητες και περιβαλλοντικά κινήματα, για πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία της χώρας μας, ο νόμος αλλάζει σχεδόν τα πάντα στην περιβαλλοντική νομοθεσία: το σύστημα έκδοσης περιβαλλοντικών αδειών, την προστασία των περιοχών Natura, τη διαχείριση αποβλήτων, τις διατάξεις για τους δασικούς χάρτες, κ.ά.

Με λίγα λόγια, με τη   χώρα   σε   καραντίνα   η   Βουλή   αποφασίζει   να καταργήσει   τις   περιοχές   όπου   η   άγρια   φύση   προστατεύεται”, τονίζεται, σε σχετική ανακοίνωση.