Έσωσαν το μικρό φαλαινάκι μήκους 4,5 μέτρων που είχε παγιδευτεί στην παραλία

Με επιτυχία στέφθηκε η επιχείρηση “free Willy” για τη διάσωση μίας μικρής φάλαινας, η οποία έχασε το προσανατολισμό της και βρέθηκε «εγκλωβισμένη» στην παραλία Καραβόβρυση του δήμου Φαιστών.

Λουόμενοι και περαστικοί που είδαν το θαλάσσιο κήτος έσπευσαν αμέσως να το βοηθήσουν, καθώς ήταν παγιδευμένο σε βραχώδη περιοχή, δεν μπορούσε να επιστέψει σε ασφαλή ύδατα, ενώ κινδύνευε με τραυματισμό. Από την πρώτη στιγμή που εντοπίστηκε στην παραλία η μικρή φάλαινα, η κινητοποίηση του κόσμου ήταν άμεση, αφού έβλεπαν ότι ο κίνδυνος που αντιμετώπιζε ήταν μεγάλος. Η βραχώδης παραλία δυσκόλευε το κήτος να απομακρυνθεί, κι όσο περνούσε ο χρόνος, περιοριζόντουσαν οι πιθανότητες για τη διάσωσή του.

Στο σημείο έσπευσαν λιμενικοί, εθελοντές και εργαζόμενοι της ΣΕΚΑ, οι οποίοι κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για την απελευθέρωσή του.
Από την πρώτη στιγμή πάντως που η παρουσία της φάλαινας έγινε γνωστή μέσα από το διαδίκτυο, αρκετός κόσμος βρέθηκε στην παραλία και με αγωνία παρακολουθούσε τις διαδικασίες των ειδικών, με την ευχή όλων να πάνε όλα καλά.

Σημαντική ήταν η συμβολή του σκάφους της ΣΕΚΑ που μπόρεσε να απομακρύνει σιγά σιγά τη φάλαινα, η οποία είχε κάποιες εκδορές από τους βράχους στην προσπάθειά της να ξεφύγει.

η διάσωση μίας μικρής φάλαινας, η οποία έχασε το προσανατολισμό της και βρέθηκε «εγκλωβισμένη» στην παραλία Καραβόβρυση του δήμου Φαιστών.

Τελικά, μετά από αρκετή ώρα λιμενικοί, εθελοντές και υπάλληλοι της ΣΕΚΑ κατάφεραν να το σύρουν στα ανοικτά για να συνεχίσει το ταξίδι του.

Ο κτηνίατρος και μέλος του δικτύου «ΑΡΙΩΝ»  κ. Μιχάλης Σπυριδάκης, υπεύθυνος του συντονιστικού Κρήτης,  δήλωσε στον “Ηχώ fm”  ότι τα αίτια της παρουσίας του κήτους εκεί θα ερευνηθούν.

Το δίκτυο του “ΑΡΙΩΝ” συνεργάζεται με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το animal action,  και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας   και συγκεντρώνει συνεχώς πληροφορίες για εμφανίσεις κητωδών από όλη τη νησιωτική και παράκτια Ελλάδα.

Η λειτουργία του Δικτύου Εκβρασμών δίνει στον ΑΡΙΩΝΑ τη δυνατότητα να παρεμβαίνει άμεσα σε περιπτώσεις εμφάνισης άρρωστων, τραυματισμένων ή νεκρών κητωδών, ενώ παράλληλα αποτελεί το μοναδικό εργαλείο μέσω του οποίου μπορούν να εντοπιστούν έγκαιρα περιστατικά μαζικών θανάτων, δίνοντας τη δυνατότητα για άμεση ανταπόκριση και αντιμετώπισή τους.  Μια έμπειρη ομάδα κτηνιάτρων και επιστημόνων υλοποιεί και συντονίζει τις δράσεις διάσωσης, πρώτων βοηθειών και επανένταξης.

Ο κ. Σπυριδάκης προέτρεψε όσους ενδιαφέρονται, να έρθουν κοντά στον ΑΡΙΩΝΑ.