Ως μία εκ των σοβαρότερων προκλήσεων αποδεικνύεται διαχρονικά λόγω των ανθρώπινων ενεργειών, η εξαφάνιση συγκεκριμένων πτηνών, αλλά και φυτών.
Αφενός η κλιματική αλλαγή που γίνεται πολυεπίπεδα ορατή, αφετέρου η περιβαλλοντική αστάθεια που επηρεάζει τον τρόπο ζωής του ανθρώπινου είδους συνολικότερα, αποδεικνύει ότι οι επιπτώσεις που γίνονται στο παρόν ορατές, είναι αποτέλεσμα πολλών χρόνων και αλλόγιστων χειρισμών.
Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση ομάδας επιστημόνων, στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό «Science», τα τελευταία 130.000 χρόνια, 610 είδη πουλιών έχουν εξαφανιστεί και οι ανθρώπινες δραστηριότητες σχετίζονται με τουλάχιστον 562 από αυτές, αντιπροσωπεύοντας το 92%. Το 27% των εξαφανισμένων ειδών μάλιστα, χάθηκαν τα τελευταία 500 χρόνια, ενώ πιθανόν να χαθούν περισσότερα από 1000 είδη τους επόμενους δύο αιώνες, με τους ρυθμούς που επηρεάζεται η βιοποικλότητα.
Άξιο αναφοράς, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες που φιλοξενούν είδη μοναδικά και σαφώς βρίσκεται στη δύνη των τοποθεσιών που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την περιβαλλοντική δυσλειτουργία.
Αξίζει να αναφερθεί ότι πολλά από τα είδη αυτά είχαν μοναδικές μορφές όπως το πασίγνωστο ντόντο, ενδημικό στο νησί του Μαυρικίου ή το «μεγάλο πουλί» της Μαδαγασκάρης που έφτανε ως και τα τρία μέτρα ύψος και ζύγιζε πάνω από 600 κιλά. Άνηκε στην οικογένεια Αιπυορνιθίδες, αλλιώς πουλιά ελέφαντες και όλα τα είδη της οικογένειας έχουν εξαφανιστεί.
Σαφές γίνεται δε, βάσει των ισχυρισμών της ερευνητικής ομάδας, πως με τον τρόπο αυτό, χάνεται ο ρόλος που το κάθε είδος διαδραματίζει στο περιβάλλον και κατ΄επέκταση η ίδια η δομή των οικοσυστημάτων.
Στο πλαίσιο του έργου, πάνω από 140 ειδικοί επιστήμονες, χρησιμοποιώντας τα αντικειμενικά κριτήρια που θέτει η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) αξιολογήσαν τον κίνδυνο εξαφάνισης χιλιάδων ειδών της χώρας μας, αφού στην Ελλάδα φιλοξενούνται μοναδικά είδη και άλλα που απειλούνται στον έσχατο βαθμό.
Υπογραμμίζεται πάντως, ότι 336 είδη πουλιών αξιολογήθηκαν από πέντε ειδικούς ορνιθολόγους, εκ των οποίων τα 13 αξιολογήθηκαν ως «Κρισίμως Κινδυνεύοντας», δηλαδή τοποθετήθηκαν στην υψηλότερη Κατηγορία Κινδύνου. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται ο Ασπροπάρης, ο Βασιλαετός και ο Θαλασσαετός .