Ένα παράσιτο σκότωσε τα ψάρια στον Αποσελέμη

Σε ένα παράσιτο παθογόνο μόνο για τα ψάρια, το οποίο δεν αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, αποδίδεται η ευθύνη για τον θάνατο δεκάδων χρυσόψαρων μέσα στο φράγμα Αποσελέμη.

Αυτό επιβεβαιώνεται σε σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού Ανάπτυξης Ανατολικής Κρήτης, μετά την ολοκλήρωση του συνόλου των φυσικοχημικών, μικροβιολογικών και παρασιτολογικών αναλύσεων, από το Εργαστήριο Ελέγχου Ποιότητας Νερού της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού (ΕΕΝ) Αποσελέμη, από διαπιστευμένο εξωτερικό εργαστήριο καθώς και από το Εργαστήριο Μικροβιολογίας Υδατοκαλλιεργειών του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.

Ειδικότερα όπως εξηγεί στην ανακοίνωσή του ο Οργανισμός, «τα αποτελέσματα του συνόλου των αναλύσεων επιβεβαιώνουν ότι η θνησιμότητα των ψαριών σχετίζεται με έντονο παρασιτισμό από το πρωτό-ζωο Ichthyobodo sp.

Η καθημερινή υποβάθμιση της στάθμης του ταμιευτήρα του φράγματος Αποσελέμη (περίπου 4 εκατοστά), λόγω της υδροδότησης των ΔΕΥΑ Ηρακλείου, Χερσονήσου και Αγ. Νικολάου, είχε ως αποτέλεσμα αρκετός πληθυσμός ψαριών που διαβιεί στον ταμιευτήρα, να εγκλωβιστεί σε ρηχές περιοχές της όχθης του.

Ο συγχρωτισμός των ψαριών, η υψηλή θερμοκρασία και η μικρή έως ελάχιστη ανανέωση του νερού, σε συνδυασμό με το μικρό βάθος στις συγκεκριμένες περιοχές, ήταν ιδανικές συνθήκες για την εκδήλωση της ασθένειας που οδήγησε στο θάνατο μεγάλο ποσοστό των εγκλωβισθέντων ψαριών.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο παράσιτο είναι παθογόνο μόνο για τα ψάρια και δεν αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Το σύνολο των νεκρών ψαριών περισυνελέγη και διατέθηκε σε εγκεκριμένη εταιρεία συλλογής και διάθεσης ζωικών υποπροϊόντων, σύμφωνα με τις υποδείξεις και της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Ηρακλείου.

Από το σύνολο δε των φυσικοχημικών και μικροβιολογικών αναλύσεων, που πραγματοποιήθηκαν στα προαναφερόμενα εργαστήρια σε δείγματα εισερχόμενου νερού, επιβεβαιώνεται ότι στον ταμιευτήρα Αποσελέμη δεν υφίσταται ρύπανση από ροή υγρών αποβλήτων.

Στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού, η ποιότητα του εισερχόμενου νερού προς επεξεργασία από τον ταμιευτήρα του φράγματος Αποσελέμη, παραμένει σταθερή και το παραγόμενο επεξεργασμένο νερό που υδροδοτεί τις ΔΕΥΑ Ηρακλείου, Χερσονήσου και Αγίου Νικολάου με 42.000 κυβικά μέτρα νερού ημερησίως είναι εξαιρετικής ποιότητας».

Με τα λύματα τι γίνεται;

Όπως είναι γνωστό, η υπόθεση με τα νεκρά ψάρια στον Αποσελέμη είχε προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην τοπική κοινωνία, καθώς κάποιοι εξέφρασαν φόβους συνδέοντας το περιστατικό αυτό με την ανεξέλεγκτη ρίψη λυμάτων στην περιοχή.

Ωστόσο, το ενδεχόμενο αυ-τό, αποκλείστηκε σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εξειδικευμένων ελέγχων που έγιναν και με αφορμή το περιστατικό αλλά και αυτών που υλοποιούνται σε τακτική βάση γενικότερα προκειμένου να υπάρχει καθαρή εικόνα για την κατάσταση του νερού στο φράγμα.

Ωστόσο, αυτή η εξέλιξη σε καμία περίπτωση δεν  καλύπτει τις βαριές πολιτικές ευθύνες που υπάρχουν σε σχέση με το γεγονός ότι όμορες περιοχές με το φράγμα είναι ακάλυπτες αναφορικά με τη διαχείριση των λυμάτων τους τα  οποία διαχέονται ανεξέλεγκτα.

Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί τις παρενέργειες του περιβαλλοντικού αυτού εγκλήματος, για το οποίο υπάρχουν αυστηρές νομικές διατάξεις τις οποίες θα πρέπει να μην  ξεχνούν όσοι έχουν την πολιτική ευθύνη για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, στο τέλος του 2015 – αρχές του 2016, είχε ολοκληρωθεί μια μελέτη με εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους για τη δημιουργία βιολογικού καθαρισμού στην περιοχή του Αβδού, με την προοπτική να καλύψει τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής. Όμως, στην πορεία τα πράγματα εξελίχθηκαν ανατρεπτικά, αφού το συγκεκριμένο έργο δεν προτάχθηκε στην ιεραρχία των δρομολογούμενων παρεμβάσεων, με αποτέλεσμα ο σχεδιασμός να «βαλτώσει».

Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα σήμερα να έχει λήξει η περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου, το οποίο για να μπει σε τροχιά επανεκκίνησης να πρέπει πρώτα να διασφαλίσει όλες τις απαιτούμενες εγκρίσεις… Αντίστοιχα στον όμορο Δήμο Οροπεδίου έχουν διασφαλιστεί χρήματα για τη δημοπράτηση της μελέτης του  βιολογικού καθαρισμού της περιοχής, που όμως  ακόμα δεν έχει δημοσιευτεί.