Κινέζικη… εισβολή από ξυλοφάγο έντομο που έχει αδυναμία στις Μουριές έχει σημάνει συναγερμό στον Δήμο Ηρακλείου! Ήδη έχουν δοθεί αυστηρές οδηγίες από το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης, ώστε να ληφθούν αμέσως μέτρα, καθώς, εάν το έντομο φτάσει στα αμπέλια, οι συνέπειες θα είναι ολέθριες για τους καλλιεργητές.
Πρόκειται για το xylotrechus chinensis το οποίο, άγνωστο πώς, ταξίδεψε από τη μακρινή Κίνα και… επέλεξε το Ηράκλειο, αφού, σύμφωνα με τις έρευνες που έχουν γίνει, σε καμία άλλη πόλη της χώρας δεν έχει εντοπιστεί το ξυλοφάγο έντομο που καταστρέφει τις μουριές. Ήδη έχουν κοπεί περισσότερα από 100 δέντρα και αναμένεται να κοπούν άλλα 100, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι έχουν προσβληθεί από το έντομο. Συνολικά στην πόλη υπάρχουν περισσότερες από 6.000 μουριές οι οποίες ελέγχονται μία μία, για να διαπιστωθεί εάν έχουν προσβληθεί από το έντομο και να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπισή του.
Σοβαρά προβλήματα μουριών που έχουν προσβληθεί από το έντομο εντοπίζονται στην περιοχή του Ατσαλένιου, της Δημοκρατίας, του Πόρου, της Χρυσοπηγής, των Πατελών, της Ανάληψης και της Ν. Αλικαρνασσού, ενώ σε μικρότερη έκταση στην περιοχή του Μασταμπά.
Φόβος και τρόμος για τα αμπέλια από το κινέζικο ξυλοφάγο έντομο
«Ο μεγάλος μας φόβος είναι να μην μεταφερθεί το έντομο στις καλλιέργειες των αμπελιών οι οποίες απειλούνται με απόλυτη καταστροφή» τονίζει ο υπεύθυνος Πρασίνου του Δήμου Ηρακλείου Νίκος Φακουρέλης, ο οποίος δεν κρύβει την έκπληξή του για το γεγονός ότι το Ηράκλειο είναι η μοναδική πόλη σε ολόκληρη τη χώρα, στην οποία έφτασε το κινέζικης καταγωγής ξυλοφάγο έντομο.
Ο ίδιος εξηγεί ότι η Υπηρεσία είχε διαπιστώσει από τις αρχές της προηγούμενης χρονιάς ότι κάποιες μουριές αντιμετωπίζουν πρόβλημα, καθώς έχουν τρυπηθεί από την εισβολή του εντόμου. Στο πλαίσιο αυτό συντάχθηκε σχετικό έγγραφο στο οποίο γινόταν μια πλήρης έκθεση της κατάστασης που έχει καταγραφεί στην πόλη και στάλθηκε στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης μαζί με δείγματα από τους κορμούς των μουριών που έχουν προσβληθεί.
Η απάντηση του Ινστιτούτου σήμανε συναγερμό στον Δήμο Ηρακλείου, καθώς, όπως τονίζεται μεταξύ άλλων, είναι αναγκαίο όλα τα δέντρα τα οποία έχουν εμφανείς οπές από τη δράση του εντόμου, να απομακρυνθούν και μάλιστα με ειδικό τρόπο ώστε να διασφαλίζεται ότι δεν θα φεύγουν τα έντομα μέσα από τις τρύπες που έχουν ανοίξει για να μετακινηθούν σε άλλα δέντρα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο έγγραφο, το ξυλοφάγο έντομο xylotrechus chinensis δεν συγκαταλέγεται στην ενδημική εντομοπανίδα και είναι η πρώτη του καταγραφή στον ελληνικό χώρο.
Στο ίδιο έγγραφο υπογραμμίζεται η τεράστια βλάβη που προκαλεί στο αμπέλι, ενώ επισημαίνεται η ανάγκη να απομακρυνθούν τα προσβεβλημένα δέντρα και μάλιστα στην περίοδο του χειμώνα ώστε να μειωθεί το πληθυσμιακό δυναμικό του εντόμου.
Δίδονται μάλιστα οδηγίες ότι στις περιπτώσεις όπου οι οπές εισόδου είναι ευδιάκριτες θα πρέπει να καλυφθούν με βαμβάκι, αφού γίνουν οι ψεκασμοί, ώστε να μην έχει το έντομο έξοδο.
Θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση
“Μετά την πρώτη καταγραφή των μουριών, για να διαπιστώσουμε την έκταση του προβλήματος, ακολουθεί και δεύτερος εξονυχιστικός έλεγχος” τονίζει ο κ. Φακουρέλης για να εξεταστεί κατά πόσο το πρόβλημα επεκτείνεται. Ο ίδιος σημειώνει ότι θα υπάρχει αναλυτική ενημέρωση στην ιστοσελίδα του Δήμου για τα αποτελέσματα των ελέγχων και τις κοπές που αναγκαστικά θα γίνουν, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, με σκοπό να μπλοκάρει με κάθε τρόπο η εξάπλωση του εντόμου σε άλλα δέντρα και ειδικά στα αμπέλια, διότι μια τέτοια εξέλιξη θα είναι καταστροφική. Στο πλάνο του Δήμου είναι για κάθε δέντρο που κόβεται να φυτεύονται άλλα δύο, όπως έγινε για παράδειγμα στο μεγάλο δέντρο που κόπηκε στη Όαση, στη θέση του οποίου φυτεύτηκαν τρία νέα.
“Μάστερ πλαν” και κανονισμός λειτουργίας για τη διαχείριση του πρασίνου
Ο κ. Φακουρέλης σημειώνει ότι πολύ σύντομα ο Δήμος θα φέρει προς ψήφιση έναν κανονισμό πρασίνου, μέσα από τον οποίο θα θεσμοθετούνται συγκεκριμένοι κανόνες και ένα πλαίσιο για τη διαχείριση του κρίσιμου αυτού θέματος.
Για την ακρίβεια, ο κανονισμός θα θέτει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο σε σχέση με το πώς και γιατί κόβεται ένα δέντρο, πότε και πού φυτεύεται, πώς μπορεί ο πολίτης να υιοθετήσει το πράσινο…
Επίσης σε αυτή τη φάση τρέχει και ένας ακόμα σχεδιασμός που προβλέπει τη διαμόρφωση ενός “μάστερ πλαν”, δηλαδή ενός μακροπρόθεσμου σχεδίου που θα εξετάσει με προοπτική 20-30ετίας το κρίσιμο κεφάλαιο της συντήρησης και της αύξησης του πρασίνου.