Η Ελβετία και η Ιταλία προχωρούν σε αναδιαμόρφωση των συνόρων τους στις Άλπεις, λόγω της τήξης των παγετώνων, που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή. Σε ένα από τα ψηλότερα βουνά της Ευρώπης, το Μάτερχορν, κοντά στα δημοφιλή χιονοδρομικά κέντρα, εντοπίζονται οι περιοχές που επηρεάζονται. Μεγάλο μέρος των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών καθορίζεται από κορυφογραμμές παγετώνων ή περιοχές μόνιμου χιονιού, όμως η τήξη των παγετώνων έχει προκαλέσει μετατοπίσεις στα φυσικά αυτά όρια, οδηγώντας τα δύο κράτη στην ανάγκη να επανακαθορίσουν τα σύνορα.
Η Ελβετία ενέκρινε επίσημα τη συμφωνία για τις αλλαγές στα σύνορα την Παρασκευή (27/9), όμως η Ιταλία δεν έχει ακόμα προβεί σε επίσημη έγκριση. Η εξέλιξη αυτή ακολουθεί ένα σχέδιο συμφωνίας που είχε εκπονήσει κοινή επιτροπή Ελβετίας-Ιταλίας τον Μάιο του 2023.
Στατιστικά που δημοσιεύθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο έδειξαν ότι οι ελβετικοί παγετώνες έχασαν το 4% του όγκου τους το 2023, η δεύτερη μεγαλύτερη απώλεια μετά από το ρεκόρ του 2022 με απώλειες 6%. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ελβετικού Δικτύου Παρακολούθησης Παγετώνων (Glamos), οι απώλειες αυτές αποδίδονται στα πολύ θερμά καλοκαίρια και στο γεγονός ότι ο χειμώνας του 2022 είχε πολύ χαμηλές χιονοπτώσεις. Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι εάν συνεχιστούν τα τρέχοντα καιρικά φαινόμενα, η τήξη θα επιταχυνθεί περαιτέρω.
Η Ελβετία ανακοίνωσε ότι τα νέα σύνορα έχουν χαραχθεί με βάση τα οικονομικά συμφέροντα και των δύο πλευρών. Η διευκρίνιση των συνόρων θα βοηθήσει και τις δύο χώρες να καθορίσουν ποια θα είναι υπεύθυνη για τη διατήρηση συγκεκριμένων φυσικών περιοχών.
Οι αλλαγές στα ελβετο-ιταλικά σύνορα θα πραγματοποιηθούν στην περιοχή Plateau Rosa, στο καταφύγιο Carrel και στο Gobba di Rollin, όλες κοντά στο Μάτερχορν και σε δημοφιλή χιονοδρομικά κέντρα όπως το Ζερμάτ. Οι ακριβείς αλλαγές στα σύνορα θα εφαρμοστούν και η συμφωνία θα δημοσιευθεί μόλις και οι δύο χώρες την υπογράψουν. Η Ελβετία αναφέρει ότι η διαδικασία έγκρισης είναι σε εξέλιξη στην Ιταλία.
Πέρυσι, το Glamos προειδοποίησε ότι ορισμένοι παγετώνες της Ελβετίας συρρικνώνονται τόσο γρήγορα που πιθανότατα δεν θα μπορέσουν να σωθούν, ακόμη και αν οι παγκόσμιες θερμοκρασίες διατηρηθούν εντός του στόχου του 1,5°C της Συμφωνίας των Παρισίων. Οι ειδικοί τονίζουν ότι χωρίς μείωση των αερίων του θερμοκηπίου που συνδέονται με την υπερθέρμανση του πλανήτη, μεγαλύτεροι παγετώνες όπως ο Aletsch – ο οποίος δεν βρίσκεται στα σύνορα – θα μπορούσαν να εξαφανιστούν μέσα σε μία γενιά.