Εκατοντάδες πολίτες από τη μία έως την άλλη άκρη της Κρήτης ανέβηκαν στις περιοχές που απειλούνται από το νέο νόμο που καταργεί την ουσία της προστασίας των περιοχών Natura 2000 και προωθεί ακόμα και μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις υδρογονανθράκων σε περιοχές προστασίας της φύσης.
Πορεία διαμαρτυρίας έκαναν χθες οι Ορειβατικοί Σύλλογοι, Ε.Ο.Σ. Λασιθίου, Αγίου Νικολάου, Πεζοπορική Παρέα Νεάπολης κ.α. πεζοπόροι. Συγκεντρωθήκαν στην τοποθεσία Σελιά, ανατολικά του Οροπεδίου Λασιθίου ,όπου ο πρόεδρος του Ε.Ο.Σ. Λασιθίου και αρχηγός της σημερινής πεζοπορίας Γιάννης Σπυριδάκης, έδωσε το σήμα εκκίνησης για την πορεία διαμαρτυρίας. Ένας αγώνας για την αποτροπή εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην Ιερή Οροσειρά της Δίκτης.
Η κορυφή Σελένα, ενταγμένη στο δίκτυο NATURA 2000 όπως όλη η οροσειρά της Δίκτης είναι ένα από τα βουνά που περιστοιχίζουν το Οροπέδιο Λασιθίου. Βρίσκεται στη βόρειο-ανατολική πλευρά του, και από την κορυφή του μια μέρα με καλή ορατότητα μπορεί να διακρίνει κανείς τη βόρεια ακτογραμμη της Κρήτης από το Ηράκλειο μέχρι το Σίσι, τα απέναντι επιβλητικά βουνά της Δίκτης, το Οροπέδιο Λασιθίου, τη Θρυπτή, τον Ψηλορείτη, ακόμα και τη Σαντορίνη.
Για την κορυφογραμμή της Σελένας έχουν αδειοδοτηθεί το 2010 από την ΡΑΕ 13 ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 29,9 ΜW με διάμετρο ρότορα 71 μέτρα και ύψος πάνω από 100μ για την εταιρεία “Κ. ΣΑΡΡΑΣ & ΣΙΑ ΘΕΣΗ ΣΕΛΕΝΑ ΟΜΟΡΡΥΘΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ”.
‘’ Καταφέραμε -σημειώνει ο κ.Β.Δρόσος-μετά από τρεισήμισι ώρες να φτάσουμε στην κορφή. Ανοίξαμε τα πανό διαμαρτυρίας και βροντοφωνάξαμε όλοι μαζί ένα ΟΧΙ στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών στις κορυφές της Δίκτης η οποία είναι περιοχή NATURA 2000.
O συγγραφέας, λυράρης και στιχουργός Μανόλης Μπρόκος, απάγγειλε ποιήματα δικά του, για τούτη τη φύση που τη ζει, γιατί σε τούτες τις πλαγιές, ανάμεσα στις ρίζες τούτων των βουνών είναι γεννημένος. Ο δυνατός άνεμος δεν άφησε την κάμερα να καταγράψει τα μηνύματα. Ελπίζομε όμως να τα ταξιδέψει παντού και να βρεθεί μια λύση‘’.
Οι ΦΥΣΗτηρες διαμαρτυρήθηκαν στο Βρομονερό
Η πεζοπορία από τον Κρουσώνα ως το Βρομονερό, οργανώθηκε με σκοπό τη συμμετοχή του κόσμου στην Πανελλήνια διαμαρτυρία για την προστασία της φύσης, ενάντια στον νέο αντιπεριβαλλοντικό νόμο, και την έμπρακτη εκδήλωση συμπαράστασης στους συναγωνιστές για την υπεράσπιση των Αγράφων.
“Περπατήσαμε επισημαίνουν σε αναρτηση στο Facebοοk, τη μακρυά ανηφόρα σε μια συμβολική πορεία ενάντια στην ισοπέδωση των βουνοκορφών μας από τη τσιμεντένια μάστιγα των ανεμογεννητριών.
Γνωριστήκαμε με πολύ νέο κόσμο που μοιράστηκε τις ανησυχίες μας και κράτησε τα πανό μας κάτω από τον καυτό ήλιο του Ιούλη.
Συζητήσαμε για τις καίριες αλλαγές του νόμου Χατζηδάκη και το πλαίσιο χρηματοδότησης των επενδυτικών σχεδίων που προωθεί. Ενημερωθήκαμε για τον σημαντικό, τοπικό αγώνα των πολιτών στα Άγραφα καθώς και τις σαρωτικές επιπτώσεις που θα έχουν τα νέα επενδυτικά σχέδια στο τοπίο και τη βιοποικιλότητα του δικού μας τόπου, της Κρήτης.
Αν και ήμασταν πολλοί περιπατητές, το σύνθημά μας το είπαμε με μια δυνατή φωνή: “Μήνυμα πέμπω στα Άγραφα από τον Ψηλορείτη, λέφτερα να ‘ναι τα βουνά σε όλο τον Πλανήτη”.