Από τη συνεδρίαση της ΠΕΔ
Από τη χθεσινή συνεδρίαση της ΠΕΔ

Συνεδρίαση για γερά νεύρα και πολλά… τσιγάρα, ήταν η χθεσινή συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων που πραγματοποιήθηκε στη Λότζια, με φόντο τα απορρίμματα.

Και μπορεί μετά την ολοκλήρωση της, να βγήκε παχύς καπνός από την αίθουσα των συνεδριάσεων, ωστόσο λευκός καπνός δεν βγήκε, αφού τα μέλη της ΠΕΔ αρκέστηκαν στο να συμφωνήσουν πως διαφωνούν και να μεταθέσουν τις διαμάχες σε δεύτερο χρόνο.

Έτσι, την επόμενη Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου, τα μέλη της Περιφερειακής Ένωσης Κρήτης θα κάτσουν εκ νέου στο ίδιο τραπέζι, προκειμένου να καταλήξουν σε μια κοινή πρόταση για τα απορρίμματα, αφού πρώτα έχουν λάβει αναλυτικά στοιχεία και προτάσεις από τον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων δύο ημέρες νωρίτερα.

Υπενθυμίζεται πως το όλο θέμα έχει προκύψει από το γεγονός ότι η Περιφέρεια Κρήτης θα πρέπει άμεσα να λάβει μια απόφαση για το πόσους φορείς διαχείρισης απορριμμάτων επιθυμεί, αφού ο νέος σχεδιασμός για τα απορρίμματα θα ισχύσει από τις 17 Ιανουαρίου. Η απόφαση όμως θα πρέπει να έχει ληφθεί στις αρχές του νέου έτους, χωρίς ακόμα να έχει υπάρξει ένας κοινός βηματισμός μεταξύ των μελών της ΠΕΔ.

Η καταρχήν πρόταση της ΠΕΔ για τρεις φορείς διαχείρισης στερεών αποβλήτων, που είναι ο μέγιστος αριθμός τον οποίο μπορούν να διεκδικήσουν Περιφέρειες του μεγέθους της Κρήτης, έπεσε στο κενό, αφού η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μαρία Κοζυράκη έκανε σαφές πως το μοντέλο που παρουσιάστηκε δεν μπορεί να είναι ούτε βιώσιμο ούτε λειτουργικό. Ζητήθηκε λοιπόν μια νέα περισσότερο εμπεριστατωμένη και τεκμηριωμένη πρόταση προς τελική αξιοποίηση.

Αυτό όμως που φαίνονταν εύκολο αποδείχθηκε πως τελικά δεν ήταν, με τις διαμάχες και τις κόντρες σε όλα τα επίπεδα να γίνονται σε πολλές των περιπτώσεων αρκετά σκληρές, σε βαθμό που δικαιολογούσαν το αίτημα δημάρχων να συνεδριάσουν πίσω από κλειστές πόρτες και χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων, αφού όσα ειπώθηκαν δεν μπορούσαν να καταγραφούν σε κάμερες.

Οι αιχμές για μεθοδεύσεις συγκεκριμένων δημάρχων προς όφελός τους, για προσπάθεια εκμετάλλευσης των φορέων απορριμμάτων, αλλά και για μεθοδευμένο σχέδιο διάσπασης του ΕΣΔΑΚ έδιναν κι έπαιρναν, με την ένταση να φθάνει στο κατακόρυφο και το επίπεδο να αγγίζει πολλές φορές… πάτωμα.

Πρόταση

Υπό το πρίσμα των τεράστιων διαφωνιών και των προβλημάτων που αντιμετωπίστηκαν στη σύσκεψη, ο πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ και αντιδήμαρχος Χάρης Μαμουλάκης πρότεινε στο Σώμα να παραθέσει ως την Τρίτη ένα αναλυτικό υπόμνημα με πλήρη στοιχεία για το ποια λύση θα μπορούσε να είναι η ιδανικότερη για την Κρήτη.

Υπενθυμίζεται ότι ουσιαστικά στην Κρήτη λειτουργούν δύο μεγάλοι φορείς σε ανατολική και δυτική Κρήτη, καθώς και δύο μικρότεροι στον νομό Ηρακλείου.

Με το νέο νομικό πλαίσιο θα πρέπει να υπάρξει τουλάχιστον μια σύμπτυξη, η οποία όμως να γίνει σε μια βιώσιμη βάση. Όπως έχει αναφερθεί ωστόσο και στο παρελθόν από αυτοδιοικητικά στελέχη και εκπροσώπους των φορέων διαχείρισης, ένα από τα πιο αποτελεσματικά μοντέλα δεδομένων των συνθηκών, θα μπορούσε να περιλαμβάνει δύο μεγάλους φορείς για λόγους πολιτικούς, τεχνικούς και πρακτικούς. Αυτό το σενάριο προς το παρόν όμως δεν προκρίνεται με τις διαφωνίες να είναι τεράστιες μεταξύ συγκεκριμένων δήμων.

Αν αυτές οι διαφωνίες ωστόσο δεν καμφθούν ως το τέλος της επόμενης εβδομάδας και οι δήμαρχοι δεν ομονοήσουν, το πιθανότερο είναι πως η Αποκεντρωμένη Διοίκηση θα προχωρήσει στο σενάριο ένος και μόνο φορέα, οπότε και οι μέχρι τώρα διαβουλεύσεις και συνεδριάσεις θα αποδειχθούν κενό γράμμα.