3.250 ετών
7,10μ. η διάμετρος στη βάση του δέντρου
22,10μ. η περίμετρος στη βάση
0,8μ. ο κορμός από το έδαφος
4,95 η μέγιστη διάμετρος
14,20μ. η περίμετρος
Προστατευόμενος σχηματισμός, και ειδικότερα ως διατηρητέο μνημείο της φύσης χαρακτηρίστηκε με απόφαση στο ΦΕΚ,η αρχαία ελιά Καβουσίου που βρίσκεται στην θέση Αζοριάς της Ιεράπετρας.
Βασικοί άξονες διαχείρισης του διατηρητέου μνημείου της φύσης είναι:
– η διατήρηση του αιωνόβιου δένδρου και η προστασία του από ανεξέλεγκτες επεμβάσεις στον κορμό, το ριζικό σύστημα και την κόμη, καθώς και από παρεμβάσεις στην υδρολογική κατάσταση και την περιβάλλουσα ζώνη προστασίας, που ενδέχεται να προκαλέσουν υποβάθμιση ή να θέσουν σε κίνδυνο την υπόσταση του μνημείου, αλλά και η ανάδειξη του και η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής του, όποτε αυτό κρίνεται απαραίτητο, από την αρμόδια υπηρεσία του άρθρου 5.
– η διασύνδεσή του με τους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής (Καβούσι, Αζοριά, Βροντάς, Πλάι του Κάστρου),
– η αξιοποίησή του για την αναψυχή των κατοίκων και επισκεπτών, αποκλειστικά μέσω της παρατήρησης του δέντρου, της φωτογράφησής του και της χρήσης του υπόσκιου χώρου,
– η αξιοποίησή του ως σημείου αναφοράς δραστηριοτήτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.
Είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα’’ Ήταν -επισημαίνει ο κ. Γιάννης Ρεμεδιάκης, Πρώην Πρόεδρος ΤΚ Καβουσίου και Πρόεδρος Κοινσεπ ΕΠΤΑΣΤΙΚΤΟΣ και ΑΜΚΕ ΚΟΚΚΙΝΕΛΛΑΣ-μια μακρόχρονη και πολυεπίπεδη προσπάθεια με το Δημο μας και στη συνεχεια με την Αποκεντρωμένη Δ/ση Κρήτης, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά, ή οποία σηματοδοτεί: -Την προστασία και αναδειξη ως Συμβολου του ιδιου του Μνημειακου Ελαιοδενδρου και του Μινωικού Άλσους του Αζορια Καβουσιου, οπως ρυθμίζονται ρητά με το νόμο τούτο, γεγονός που δεν αφήνει περιθώρια για εφησυχασμό ή προχειρότητες.
– Την προσέγγιση της καταγραφής, διάσωσης και ανάδειξης του Ελαϊκού και του εν γένει φυσικού μνημειακού πλούτου της Κρήτης (αξιομνημονευτες και αναγνωρισμένες οι σχετικές εντατικές προσπάθειες που γίνονται από την ΚΟΙΝΣΕΠ ΕΠΤΑΣΤΙΚΤΟΣ” και την ΑΜΚΕ “ΚΟΚΚΙΝΕΛΛΑ”).
– Την έναρξη σοβαρής προσπάθειας για τη νομοθέτηση της προστασίας των δένδρων αυτών.
-Τη σύνδεση του αρχαίου πολιτισμού με τον αρχαίο ελαϊκό πολιτισμό, που μπορεί να έχει μεγάλη αντανάκλαση στον προσπορισμό οικονομικού οφέλους για τους ελαιοπαραγωγούς μας”.