Εκπνέει η προθεσμία για τις αντιπυρικές ζώνες: Δεν ανταποκρίθηκαν οι ιδιοκτήτες, σε… αναμμένα κάρβουνα οι Δήμοι

Ενώ εκπνέει η προθεσμία που έχουν στη διάθεσή τους οι πολίτες, οι οποίοι έχουν κτίσματα σε δασικές και δασώδεις περιοχές, για να καταθέσουν τεχνικές μελέτες για τη διαμόρφωση ζωνών αντιπυρικής προστασίας, δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση, ενώ την ίδια ώρα οι Δήμοι κάθονται σε «αναμμένα κάρβουνα», με αφορμή τις αυξημένες ευθύνες που τους έχουν ανατεθεί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και η χρηματοδότηση που έχει εγκριθεί από το Πράσινο Ταμείο για τη διαμόρφωση αντιπυρικών ζωνών προστασίας και συνοδά έργα είναι αμφίβολο το αν τελικά θα καταστεί εφικτό να υλοποιηθούν πριν από το Σεπτέμβρη. Ούτε μια μελέτη δεν έχει κατατεθεί Χωρίς ανταπόκριση από τους πολίτες η κατάθεση μελετών αντιπυρικής προστασίας για τα κτίσματα που βρίσκονται σε δασικές και δασώδεις εκτάσεις .

Όπως προκύπτει, η όλη διαδικασία απαιτεί ένα κόστος το οποίο δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο για τον κάθε πολίτη που θα πρέπει να αναθέσει σε μηχανικό τη διαμόρφωση μελέτης για την αντιπυρική προστασία, στη συνέχεια αυτή να ελεγχθεί από το Δήμο, και στη συνέχεια να εκτελεστούν και τα προβλεπόμενα έργα.

Ο Παύλος Μπαριτάκης

Όπως τονίζει ο δήμαρχος Βιάννου, Παύλος Μπαριτάκης, ουδείς ιδιώτης δεν έχει καταθέσει μέχρι στιγμής μια μελέτη αντιπυρικής προστασίας, προφανώς για οικονομικούς λόγους και την ίδια στιγμή, από την άλλη πλευρά, οι Δήμοι είναι αδιανόητο να μπουν στη διαδικασία ελέγχου αφού δεν έχουν το αναγκαίο προσωπικό ούτε για να αξιολογήσει τις μελέτες ούτε για να κάνει τους ελέγχους.

Είναι ξεκάθαρη η απάντηση της αυτοδιοίκησης από το θεσμικό όργανο που λέγεται ΚΕΔΕ, που έχει ξεκαθαρίσει ότι αυτή την αρμοδιότητα του ελέγχου των μελετών αντιπυρικής προστασίας δεν μπορεί να την εκτελέσει λόγω έλλειψης προσωπικού και ειδικοτήτων. Οι εργαζόμενοι στους Δήμους είναι επιφορτισμένοι με ένα τεράστιο έργο να ελέγχουν την καθημερινότητα, να ελέγχουν τα έργα, τις μελέτες. Το Υπουργείο αποφάσισε σε μια νύχτα χωρίς να λάβει υπόψη του την αυτοδιοίκηση και δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό.

Στο μεταξύ, με στόχο να δημιουργηθούν ζώνες αντιπυρικής προστασίας ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος η διάθεση του ποσού των 30 εκατομμυρίων πανελλαδικά σε 196 Δήμους της χώρας, στους οποίους εντάσσονται όλοι οι Δήμοι της περιφερειακής ενότητας του Ηρακλείου. Η χρηματοδότηση δίδεται από το Πράσινο Ταμείο με σκοπό να δημιουργηθούν αντιπυρικές ζώνες πλάτους 10 μέτρων, περιμετρικά οικισμών που βρίσκονται μέσα ή κοντά σε δάση και δασικές εκτάσεις υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση πυρκαγιών.

Ωστόσο, σύμφωνα με το δήμαρχο κ. Μπαριτάκη η όλη διαδικασία προχωρά με χρονοκαθυστέρηση, αν λάβει κανείς υπόψη του το γεγονός ότι χρειάζεται χρόνος από τον κάθε Δήμο μέχρι να καταθέσει την πρόταση του, να αξιολογηθεί και να εγκριθεί.

Επίσης στη συνέχεια θα πρέπει να εγκρίνει την απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο, να γίνει ο διαγωνισμός, να αναδειχτεί ο ανάδοχος και το ερώτημα είναι σύμφωνα με τον κ. Μπαριτάκη πόσο πιο γρήγορα μπορεί ένας Δήμος να δρομολογήσει όλες αυτές τις διαδικασίες για να φέρει αποτέλεσμα πριν από το Σεπτέμβρη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, για να μπορούσαν οι Δήμοι να φέρουν αποτέλεσμα στην τρέχουσα αντιπυρική περίοδο θα έπρεπε η όλη διαδικασία να είχε ξεκινήσει από τις αρχές του χρόνου.