Νέα αυτοψία πραγματοποίησε η Επιτροπή του Σχεδίου Δράσης η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, η Περιφέρεια Κρήτης- Αντιπεριφέρεια Λασιθίου και η δασική υπηρεσία στη νήσο Χρυσή, όπου είχαν τη δυνατότητα να διαπιστώσουν την κατάσταση που επικρατεί στο νησί Χρυσή.
Όπως προκύπτει έγιναν οι κατεδαφίσεις των αυθαίρετων παραπηγμάτων, ωστόσο η κατάσταση με τη βλάστηση στο νησί είναι ιδιαίτερα ανησυχητική ενώ την ίδια ώρα δεν υπάρχει φυσική αναγέννηση.
Σύμφωνα με τη Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης, «οι κατεδαφίσεις παραπηγμάτων και σκηνών έχουν ολοκληρωθεί και τα υλικά έχουν συγκεντρωθεί για να απομακρυνθούν τις επόμενες μέρες εκτός νησιού.
Την ημέρα που θα προσεγγίσει, γι’ αυτό το σκοπό η πλωτή πλατφόρμα, υπάλληλοι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και της Διεύθυνσης Δασών Λασιθίου θα σαρώσουν όλη την έκταση του κεδρόδασους για να συλλέξουν μεμονωμένα μπάζα, σκουπίδια και να καθαρίσουν τις τελευταίες θέσεις.
Δεν έχω δει τη Χρυσή πιο «καθαρή», αν και έχει ακόμα αρκετό δρόμο και δουλειά για να αποκτήσει την ταυτότητα που της πρέπει. Ειδικά στο δάσος των θαλασσόκεδρων πίσω από την παραλία «Βουγιού Μάτι», από όπου απομακρύνθηκαν 12 αυθαίρετες κατασκευές, το τοπίο είναι κυριολεκτικά αγνώριστο!».
Η ίδια σημειώνει παράλληλα ότι, «η κατάσταση του οικότοπου του άρκευθου/κέδρου είναι αρκετά ανησυχητική. Δεν υπάρχει καθόλου φυσική αναγέννηση. Μόνο στο βόρειο τμήμα το είδος παρουσιάζει μερική αναβλάστηση, με την ξήρανση όμως να επελαύνει κανονικά και το ποσοστό να υπερβαίνει το 50%.
Στο νότιο, νοτιοδυτικό τμήμα, η νέκρωση των άρκευθων είναι ολοκληρωτική και ήδη χωροκατακτητικά είδη έχουν αναλάβει να τον εξαφανίσουν… Ο σχίνος ακόμα ανθίσταται!
Οδυνηρή διαπίστωση είναι η ύπαρξη δικτύου δρόμων (μονοπατιών) πολλών χιλιομέτρων, οι οποίοι διατρέχουν όλη την έκταση και έχουν προκαλέσει εμφανή και ανεπανόρθωτη ζημιά στο ριζικό σύστημα των κέδρων.
Ακόμα και σήμερα, υπάρχουν ίχνη από ρόδες σε αυτά τα μονοπάτια… Οι ξύλινοι διάδρομοι του προγράμματος Med. JuniCoast έχουν καταστραφεί και πρόκειται να απομακρυνθούν καθώς, από του χρόνου, θα υπάρχει διαφορετική προσέγγιση για τη μετακίνηση πάνω στο νησί με σκοπό να ανακάμψουν οι αμμοθίνες».
Όπως είναι γνωστό, λόγω της δύσκολης κατάστασης που επικρατεί στο νησί και με σκοπό να προφυλαχθεί το οικοσύστημα του καθώς διαπιστώνεται την ξήρανση όχι μόνο του θαλάσσιου κέδρου, αλλά και όλων των ειδών των φυτεύσεων, έχουν αποφασιστεί περιοριστικά μέτρα.
Τα προτεινόμενα μέτρα αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι δεν θα πρέπει να επιτραπεί, η συνέχιση της “μαζικής” και ανεξέλεγκτης αποβίβασης τουριστών στο νησί, η οποία έχει αποδειχτεί ιδιαίτερα επισφαλής και επιζήμια διαχρονικά και, δεν συνάδει με τα χαρακτηριστικά και τις αξίες του προστατευόμενου τοπίου.
Παράλληλα αποφασίστηκε να επιτραπεί στα τουριστικά ημερόπλοια να κάνουν μόνο τον περίπλου του νησιού καθώς και στάσεις κοντά στις παραλίες, για να κάνουν μπάνιο οι επιβάτες. Οι λουόμενοι μπορούν να κάνουν χρήση των παραλιών, χωρίς όμως να επιτρέπεται η πρόσβαση στα ενδότερα του νησιού, ούτε να κάνουν χρήση της σκιάς των θαλασσόκεδρων εντός του επαπειλούμενου οικοτόπου, τηρώντας όλους τους όρους και περιορισμούς που ορίζει η Κ.Υ.Α. για την προστασία, διατήρηση και διαχείριση της φύσης, καθώς και της χερσαίας και θαλάσσιας περιοχής, και ο ισχύων Κανονισμός που διέπει το νησί ως Καταφύγιο Άγριας Ζωής.