υδάτινοι πόροι

Απόλυτος έλεγχος της ρύπανσης υπόγειων νερών, από κάθε πιθανή πηγή ρύπανσης, όπως ελαιουργεία ή βιοτεχνίες. Αυτός είναι ο απώτερος σκοπός της Περιφέρειας Κρήτης, η οποία προχωρά σε μια αρκετά σημαντική δράση για τη προστασία του περιβάλλοντος από τη ρύπανση, αλλά ειδικότερα για τη διασφάλιση ποιότητας των υδατικών πόρων της Κρήτης.

Ειδικότερα, στο χθεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο έγινε αποδεκτή η πρόταση για «ενίσχυση ελέγχων στις ρυπογόνες για τα ύδατα δραστηριότητες στην Περιφέρεια Κρήτης» η οποία εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης και στον άξονα προτεραιότητας «Βιώσιμη Ανάπτυξη με αναβάθμιση του περιβάλλοντος και αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην Κρήτη».

Το έργο αφορά́ στην ενίσχυση παρακολούθησης της ορθής λειτουργίας ρυπογόνων δραστηριοτήτων για τα νερά́, όπως ελαιουργεία, τυροκομεία και λοιπές ρυπογόνες δραστηριότητες. Η παρακολούθηση πραγματοποιείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης.

Για τον σκοπό́ αυτό́ καταρτίστηκε ένα Πρόγραμμα Ποιοτικής Παρακολούθησης των επιφανειακών και υπογείων υδάτων στην Περιφέρεια Κρήτης, το οποίο περιλαμβάνει συγκεκριμένες περιοχές δειγματοληψίας, τη διενέργεια δειγματοληψιών σε τακτά́ χρονικά́ διαστήματα και τη διενέργεια μετρήσεων συγκεκριμενών φυσικοχημικών και μικροβιολογικών παραμέτρων. Από́ τα αποτελέσματα των μετρήσεων θα αξιολογηθεί́ η επιβάρυνση των επιφανειακών και υπογείων υδάτων από́ σημειακές πιθανές ανθρωπογενείς πηγές ρύπανσης, που αποτελούν σημεία επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων.

Για την κατάρτιση του Προγράμματος Ποιοτικής Παρακολούθησης χρησιμοποιηθήκαν κριτήρια όπως η χωροθέτηση, σε συνδυασμό́ με τη συγκέντρωση ρυπογόνων δραστηριοτήτων, η ύπαρξη καταγγελιών κατά́ τα παρελθόντα έτη και η ποιοτική́ παρακολούθηση των υδάτων από́ άλλους φορείς όπως το ΙΓΜΕ για τα υπόγεια ύδατα και το ΕΛΚΕΘΕ για τα εσωτερικά́ επιφανειακά́ ύδατα.

Σημειώνεται ότι η ρύπανση των υδάτων αποτελεί θέμα υψηλής προτεραιότητας για την Περιφέρεια Κρήτης.  Με βάση τη σχετική εισήγηση μάλιστα διαπιστώνεται ότι οι κυρίες ανθρωπογενείς πιέσεις που μπορούν να επιβαρύνουν την ποιότητα των υδάτων λόγω ρύπων διακρίνονται σε σημειακές και διάχυτες. Οι σημειακές ασκούνται κυρίως από́ ελαιουργεία, τυροκομεία, κτηνοτροφικές μονάδες και εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, ενώ́ οι διάχυτες πιέσεις από́ τις γεωργικές δραστηριότητες, την ποιμενική́ κτηνοτροφία και τα αστικά́ απόβλητα οικισμών.

Από́ τις κυριότερες δράσεις του σχεδίου διαχείρισης είναι η ανάλυση των ανθρωπογενών πιέσεων και των επιπτώσεών τους στα επιφανειακά́ και υπόγεια υδατικά́ συστήματα, η αξιολόγηση και η ταξινόμηση της ποιοτικής κατάστασης των υδατικών αυτών συστημάτων και η κατάρτιση προγράμματος βασικών και συμπληρωματικών μέτρων για την προστασία και αποκατάστασή́ τους.

Ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής, σημειώνει μιλώντας στην «Π» ότι η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης του εγκεκριμένου Σχέδιου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής του Υδατικού́ Διαμερίσματος Κρήτης, καθώς και της τήρησης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Ο κ. Καλογερής σημειώνει παράλληλα ότι αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την Περιφέρεια τόσο η προστασία του περιβάλλοντος εν γένει, όσο όμως και η προστασία των υδάτινων πόρων της Κρήτης.