Αποσελέμης: Απομακρύνεται ο στόχος του ορίου ασφαλείας στο φράγμα

Τον αρχικό ενθουσιασμό για τις ποσότητες νερού που ενίσχυσαν το φράγμα Αποσελέμη διαδέχεται ο έντονος προβληματισμός και η αγωνία αφού οι ποσότητες νερού  που έχουν συγκεντρωθεί φτάνουν τα 7.124.000 κυβικά, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι είμαστε ακόμα πολύ μακριά από το όριο ασφαλείας που είναι τα 10-11 εκ. κυβικά.

Την ίδια ώρα έχουν μειωθεί και οι ποσότητες νερού που τροφοδοτούν το φράγμα, καθώς με βάση τα στοιχεία του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, ενώ τις προηγούμενες μέρες κατέβαιναν 30.000 κυβικά την ώρα, από προχθές άρχισε να καταγράφεται σοβαρή μείωση, αφού δεν ξεπερνούν τα 8.000 τα κυβικά νερού που μπαίνουν στο φράγμα.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης κ. Θεόδωρος Νίνος, υπάρχει έντονος προβληματισμός επειδή οι ποσότητες χιονιού που είναι πάνω στα βουνά είναι περιορισμένες και δε γεννούν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας ότι το φράγμα θα ενισχυθεί σημαντικά από τα χιόνια που θα λιώσουν.

«Είναι η δεύτερη κακή υδρολογική χρονιά στη σειρά και είναι αναμενόμενο να υπάρχει πρόβλημα με τη λειτουργία του ταμιευτήρα στον Αποσελεμη» τονίζει ο κ. Νίνος προσθέτοντας ότι  υπήρξε μια σχετική αύξηση των ποσοτήτων του νερού μέσα στον Φεβρουάριο, που ανέβηκε το νερό στα 7,2 εκ. κυβικά οριακά, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλότερο από τη στάθμη ασφαλείας που είναι περίπου τα 10-11 εκ. κυβικά.

Ως εκ τούτου θα πρέπει να υπάρξει μια πρόνοια σε σχέση με το πώς θα βελτιστοποιήσουμε τη χρήση αυτών των ποσοτήτων νερού, ώστε το καλοκαίρι και οι τρεις Δήμοι και κυρίως ο Δήμος Ηρακλείου, που είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής, να μπορεί να έχει επάρκεια σε νερό.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης Θεόδωρος Νίνος
Ο πρόεδρος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης Θεόδωρος Νίνος

Ο πρόεδρος του ΟΑΚ  σημειώνει ότι πέρυσι την ίδια περίοδο οι ποσότητες νερού στο φράγμα ήταν ξεκάθαρα μεγαλύτερες… Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι ξεκίνησε η καλοκαιρινή περίοδος με περισσότερα από 10 εκ. κυβικά, στα οποία φέτος με βάση την εισροή των ποσοτήτων νερού δεν προβλέπεται να τα φτάσουμε. Θα είναι ευχάριστη έκπληξη να συμβεί το αντίθετο, ωστόσο φαίνεται ότι δεν θα τα έχουμε, άρα πρέπει να σχεδιάσουμε με τα δεδομένα που έχουμε αυτή τη στιγμή».

Στο πλαίσιο αυτό η πλευρά του ΟΑΚ εκτιμά ότι η εικόνα θα έχει ξεκαθαρίσει μέσα στο επόμενο 10ήμερο που έχει προγραμματιστεί μια σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων δήμων που τροφοδοτούνται με νερό από το φράγμα και συγκεκριμένα του Ηρακλείου, της Χερσονήσου και του Αγίου Νικολάου, και θα τεθεί το ζήτημα της διαχείρισης του νερού που σήμερα βρίσκεται στο φράγμα.

Δύο είναι τα σενάρια που θα πέσουν στο τραπέζι της συζήτησης σε σχέση με τη διαχείριση του νερού, όπου το ένα είναι οι δημοτικές επιχειρήσεις να συνεχίσουν να αντλούν μικρές ποσότητες νερού και να αφήσουν τον κύριο όγκο του νερού του φράγματος για τους καλοκαιρινούς μήνες. Το δεύτερο είναι να αντλήσουν τώρα το νερό που έχουν ανάγκη και το καλοκαίρι να καλύψουν τη ζήτηση μέσα από τις γεωτρήσεις.

Η πρόταση του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, σύμφωνα με τον κ. Νίνο, είναι να πορευτούν τώρα η δημοτικές επιχειρήσεις με τις γεωτρήσεις και το καλοκαίρι που θα είναι αυξημένες οι ανάγκες ζήτησης λόγω της τουριστικής περιόδου να καλύψουν τις ανάγκες τους με τη βοήθεια του φράγματος, που μπορεί να δίνει 500 χιλιάδες κυβικά τον μήνα. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι με το νερό που σήμερα υπάρχει, το φράγμα Αποσελέμη μπορεί να καλύψει την τροφοδοσία των τριών Δήμων μέχρι τον Σεπτέμβρη.